Πόσο συχνά πρέπει να κόβετε τα μαλλιά σας
Carmen Santacruz
GET A HAIRCUT... OR NOT

Mε αυτή τη συχνότητα πρέπει να κόβετε τα μαλλιά σας, ανάλογα με τον τύπο και το στιλ


Αν είστε από αυτούς που επισκέπτονται συχνά το κομμωτήριο, για την περιποίηση των μαλλιών σας, τότε το timing, έξι με οχτώ εβδομάδες, ίσως το έχετε ακουστά.

Κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες—αυτός είναι ο χρόνος που έχουν πει στους περισσότερους από εμάς ότι είναι ο μαγικός αριθμός για το πόσο συχνά πρέπει να περιποιούμαστε τις άκρες μας. Και, ειλικρινά, αναρωτιέμαι, αν το τηρεί κάποιος. 

Ενώ το τακτικό κούρεμα είναι απαραίτητο για τη συντήρηση και τη διαμόρφωση των μαλλιών, δεν  είναι μια λύση που ταιριάζει σε όλους- ιδιαίτερα σε αυτούς που πολεμάμε να μακρύνουν τα μαλλιά τους. Τι γίνεται αν αποκαθιστούμε κατεστραμμένες άκρες; Τι γίνεται αν θέλουμε να διατηρήσουμε σταθερό το μήκος των μαλλιών;

Θεωρητικά, μια επίσκεψη ανά έξι ή οχτώ εβδομάδες στον κομμωτή μπορεί να είναι λογική, όμως σίγουρα υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις στον κανόνα ανάλογα με την υφή και το κούρεμα των μαλλιών.

Πώς να καταλάβετε πότε είναι ώρα για κούρεμα

Όσον αφορά το πόσο συχνά πρέπει να κόβετε τα μαλλιά σας, δεν υπάρχει μια απάντηση.  Αμάλογα με τα μαλλιά σας και ποιος είναι ο τελικός σας στόχος, υπάρχει ένα συγκεκριμένο timing. 

Περίπου ένα μήνα μετά το τελευταίο σας κούρεμα, αρχίστε να παρατηρείτε τα μαλλιά σας και κυρίως τις άκρες σας, ενώ σημαντική λεπτομέρεια, να εξετάζετε πάντα το μήκος τους. Αν οι άκρες είναι υγιείς και το μήκος σας ταιριάζει, τότε δεν υπάρχει λόγος να κλείσετε ραντεβού.

Το συχνό κούρεμα ενισχύει την ανάπτυξη των μαλλιών;

Το κούρεμα των μαλλιών σας μπορεί να τα βοηθήσει να μακρύνουν όμως όχι με τον τρόπο που σκέφτεστε. Το κόψιμο των άκρων δεν επηρεάζει τη ρίζα (από όπου μεγαλώνει), αλλά εμποδίζει τα μαλλιά σας να υποστούν το σπάσιμο των άκρων, που τα κάνουν να δείχνουν σαν να αναπτύσσονται με τρομερά αργό ρυθμό.

Κοντά μαλλιά

Οι ειδικοί προτείνουν να προγραμματίσετε ένα τριμάρισμα μεταξύ τριών και επτά εβδομάδων για να διατηρήσετε το μήκος. Στα κοντά μαλλιά, οι υγιείς άκρες είναι πιο εμφανείς, κάτι που κρίνει απαραίτητες στις συχνές επισκέψεις στο κομμωτήριο.

Μεσαίου μήκους μαλλιά

Οι επαγγελματίες προτείνουν να κάνετε ένα τριμάρισμα περίπου τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο. Αν γενικά έχετε υγιή μαλλιά που δεν είναι κατεστραμμένα, είναι σε μεσαίο μήκος και θέλετε να τα μακρύνετε, τότε μπορείτε να πάτε και μόλις δύο φορές το χρόνο, για τριμάρισμα.

Μακριά μαλλιά

Στα μακριά μαλλιά, είτε έχετε layers, είτε ένα μήκος, για να διατηρήσετε το στιλ τους και να έχουν κίνηση, δε θα πρέπει να αμελείτε το τριμάρισμα. Μην ξεχνάτε ότι τα μακριά μαλλιά είναι πολύ παλιά. Όπως γερνάει οτιδήποτε στο σώμα μας, όσο μεγαλώνουν τα μαλλιά, τόσο πιο εύθραυστα γίνονται. Τα μακριά μαλλιά είναι συνήθως πιο ευαίσθητα στο σπάσιμο, στις σχισμένες άκρες και στο να φαίνονται πιο λεπτά, ειδικά εάν έχουν υποστεί χημική επεξεργασία. Οι ειδικοί συνιστούν να επισκέπτεστε το κομμωτήριο κάθε οκτώ εβδομάδες.

Το κούρεμα των μαλλιών σας μπορεί να τα βοηθήσει να μακρύνουν γρηγορότερα, αλλά όχι με τον τρόπο που σκέφτεστε. Το κόψιμο των άκρων δεν επηρεάζει τη ρίζα (από όπου μεγαλώνει), αλλά εμποδίζει τα μαλλιά σας να υποστούν το σπάσιμο και τις σχισμένες άκρες που τα κάνουν να φαίνεται σαν να μεγαλώνουν αργά.

Κούρεμα Vs τριμμάρισμα

Υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ κουρέματος και περιποίησης. Το trim είναι μια ανεπαίσθητη ανανέωση του μήκους των μαλλιών σας. Ουσιαστικά ο κομμωτής, εστιάζει σε άκρες που χρειάζονται ελάχιστο κούρεμα, διατηρώντας το μήκος και το στιλ των μαλλιών. Εστιάζει μόνο στην αφαίρεση των σπασμένων άκρων και των κατεστραμμένων κομματιών - ουσιαστικά αφαιρεί και κόβει ελάχιστο μήκος, αν και όπου χρειάζεται. Το κούρεμα είναι πολύ πιο δραστικό και περιλαμβάνει την πλήρη αλλαγή του σχήματος των μαλλιών σας.

SHARE