γυναίκα με καστανά μαλλιά
Φωτογραφία: Zara
COMB VS BRUSH

Χτένα Vs βούρτσα: Tι είναι καλύτερο για την υγεία των μαλλιών


Τόσο οι βούρτσες όσο και οι χτένες μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα μαλλιά

Το μυστικό είναι να καταλάβετε τι σας προκαλεί λιγότερη ζημιά, αλλά και να τροποποιήσετε τις συνήθειες βουρτσίσματος και χτενίσματος ώστε να γίνεται πιο ήπια.

Πώς οι βούρτσες και οι χτένες καταστρέφουν την τρίχα ενώ ξεμπερδεύουν

Όλες οι βούρτσες και οι χτένες έχουν μεμονωμένες τρίχες. Όταν τα μαλλιά τυλίγονται γύρω από τις τρίχες, δημιουργείται αντίσταση, καθιστώντας πιο δύσκολο να τραβήξετε τη βούρτσα ή να χτενίσετε τα μαλλιά.

Άρα το πιο σημαντικό που πρέπει να κρατήσετε, ανεξάρτητα αν βουρτσίζετε ή χτενίζετε τα μαλλιά σας, είναι να μην τα τραβάτε με σκοπό να τα ξεμπερδέψετε.

Αν και το τράβηγμα της βούρτσας/χτένας μπορεί να φαίνεται σαν μια αποτελεσματική στρατηγική ξεμπερδέματος, επειδή αυτό το αίσθημα αντίστασης εξαφανίζεται, το τράβηγμα στην πραγματικότητα δε σπάει τις τρίχες που τυλίγονται γύρω από τις τρίχες. Αντίθετα, οι μπερδεμένες τρίχες κόβονται ή ξεριζώνονται από το τριχωτό της κεφαλής.

Εάν ο στόχος σας είναι απλώς να αφαιρέσετε γρήγορα όλους τους κόμπους από τα μαλλιά σας, το γρήγορο χτένισμα/βούρτσισμα μπορεί να κάνει τη δουλειά. Αλλά πιθανότατα θα συμβεί και σπάσιμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να βρείτε μια χτένα ή μια βούρτσα που δε σας βάζει στη διαδικασία να τραβάτε τα μαλλιά σας, για να τα ξεμπερδέψετε.

Τι προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά -Μια βούρτσα ή μια χτένα;

Όπως τονίσαμε παραπάνω, το βούρτσισμα και το χτένισμα μπορεί να είναι κακό για τα μαλλιά, λόγω του μπερδέματος και του τραβήγματος που περιγράφεται παραπάνω.

Μετά από έρευνα στο διαδίκτυο, ανακαλύψαμε μόνο μία μελέτη, από το 2007, που συνέκρινε άμεσα τις επιπτώσεις των βουρτσών και των χτενών στο σπάσιμο των μαλλιών. Οι βούρτσες είχαν περισσότερες πιθανότητες να κόψουν μακριές τρίχες, ενώ οι χτένες ήταν πιο πιθανό να κόψουν τις κοντές τρίχες. Οι ερευνητές πίστευαν ότι αυτό οφείλεται στη διάταξη των τριχών.

Σε αυτό το σημείο ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλία από βούρτσες και χτένες με διαφορετικό στόχο. Ανάλογα, λοιπόν, τις ανάγκες των μαλλιών σας και του τριχωτού της κεφαλής, πρέπει να ανακαλύψετε τι σας ταιριάζει.

Βάζοντας την κοινή λογική, αν τα μαλλιά σας είναι ευαίσθητα και μπερδεύονται συχνά, προτιμήστε βούρτσες, με περισσότερο χώρο ανάμεσα στις τρίχες τους, έτσι ώστε να υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να τραβηχτούν τα μαλλιά σας. 

Επιπλέον, οι βούρτσες ή οι χτένες με μεγάλες τρίχες, είναι μία εξίσου καλή επιλογή, για όσους έχουν μαλλιά που μπερδεύονται και έχουν κόμπους. 

Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση,  μια χτένα ή μια βούρτσα με αιχμηρές ή σπασμένες τρίχες. Οι αιχμηρές άκρες μπορούν να τρυπήσουν τις λεπτές τρίχες, αφήνοντάς σας πιθανώς ανομοιόμορφες άκρες.

Στο κομμάτι του styling, αποφύγετε τα μεταλλικά δόντια

Τα μεταλλικά δόντια μπορεί να ζεσταθούν πολύ κατά το styling, να κάψουν την εξωτερική επιδερμίδα και να ξύσουν το τριχωτό της κεφαλής. Οι βούρτσες με τρίχες αγριόχοιρου είναι εξίσου απειλητικές καθώς αφαιρούν εύκολα τμήματα της επιδερμίδας της τρίχας και είναι πολύ σημαντική.

Εάν διαπιστώσετε ότι η χρήση μιας συγκεκριμένης βούρτσας ή χτένας, σας προτρέπει να περιποιηθείτε τα μαλλιά σας πιο απαλά, αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι ότι πρέπει να συνεχίσετε με αυτό. Το ίδιο ισχύει και αν βρείτε μια βούρτσα ή μια χτένα που περνάει από τα μαλλιά σας χωρίς μεγάλη αντίσταση.

Το πιο σημαντικό μέρος του βουρτσίσματος/χτενίσματος είναι το απαλό πέρασμα από τα μαλλιά.

Ανεξάρτητα από το αν επιλέγετε χτένα ή βούρτσα, το μυστικό είναι να είστε ήπιοι κατά το styling για την πρόληψη σπασίματος. Εάν ένας κόμπος είναι δύσκολος και αρνείται να βγει, μπορεί αν θέλετε να δοκιμάσετε να τον ξεμπερδέψετε απαλά με τα δάχτυλά σας.

Μην αμελείτε την κρέμα μαλλιών

Μιλώντας για ήπιο τρόπο με τα μαλλιά ενώ βουρτσίζετε, τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στο ντους μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα του βουρτσίσματος των μαλλιών σας.

Πηγές: Journal of the Society of Cosmetic Chemists, Journal of The Society of Cosmetic Chemists

SHARE