Η Νόρμα Καμάλι
Η Νόρμα Καμάλι/ Φωτογραφία: @normakamali
FOREVER YOUNG

Συμβουλές αιώνιας ομορφιάς από την αγέραστη Νόρμα Καμάλι


Η γυναίκα φαινόμενο δίνει συμβουλές για να παραμείνουμε όμορφες σε όλες τις δεκαετίες.

Η Νόρμα Καμάλι είναι μια σχεδιάστρια μόδας, εβδομήντα πέντε χρονών, όμως δε μοιάζει ούτε πενήντα. Παρατηρείς το πρόσωπό της, που έχει γράψει χιλιόμετρα και χιλιόμετρα και
αναρωτιέσαι πώς καταφέρνει να παραμένει το δέρμα της τόσο λαμπερό και σφριγηλό, αλλά και η αύρα της τόσο νεανική.

Ποιο είναι άραγε το μυστικό αυτής της αγέραστης γυναίκας;

Μπορείς να είσαι όμορφη στα τριάντα, γοητευτική στα σαράντα και ακαταμάχητη στο υπόλοιπο της ζωής σου; Ναι βέβαια, απαντά η Νόρμα Καμάλι και μας εκμυστηρεύεται ένα ένα τα μυστικά της. Το αδύνατο σώμα της και η ευλυγισία της σε ξεγελούν. Είναι σαν μια σκονισμένη έφηβη παρά σαν μια γυναίκα στην τρίτη ηλικία. Τη βλέπεις να κάνει γιόγκα, να τεντώνεται ευλύγιστα και να κάνει σπαγκάτ και αναρωτιέσαι, πως είναι δυνατόν!

Και όμως, η θέληση της ψυχής ισχυρίζεται ότι είναι πάνω από όλα. Και ότι είναι στο χέρι μας αν θα γεράσουμε ή όχι. Όπως χαρακτηριστικά λέει: «μας γερνούν οι ιδέες μας, οι σκέψεις, οι σκοτούρες που νομίζουμε ότι πρέπει να φορτωθούμε με τα χρόνια».

Από νωρίς πήρε τις μετρητοίς τις συμβουλές των υπεραιωνόβιων. Δεν σταμάτησε ποτέ να εργάζεται, να κρατά το μυαλό της σε εγρήγορση, να κάνει παρέα με νεότερους ανθρώπους με φρέσκες ιδέες, να γελά, να ερωτεύεται και να ασχολείται αποκλειστικά με τον εαυτό της και όχι με τους άλλους.

Είναι ένα φαινόμενο ενέργειας, πάθους και ακούραστης όρεξης για τη ζωή. Την ακούς να μιλάει και νομίζεις ότι είσαι σε θεραπευτική συνεδρία. Η δύναμή της να περνάει τις ιδέες της είναι σαρωτική και δίνει ελπίδα στις γυναίκες που αποχώρισαν από την πρώτη νιότη. Μας διδάσκει να είμαστε αυθεντικές μέσα στις δεκαετίες που περνάνε και να αφήνουμε στην κάθε δεκαετία το στίγμα μας, χωρίς να φοβόμαστε τον χρόνο. «Αν τον δεις σαν αδηφάγο τέρας, θα συναντήσεις το τέρας, αν τον θεωρείς φίλο και σύμμαχο έτσι και θα γίνει» λέει χαρακτηριστικά.

Η ακούραστη παρουσία της πενήντα χρόνια στη μόδα σε κάνει να θέλεις να καθίσεις στα δικά της θρανία και να σε διδάξει ό,τι έχει κρατήσει σαν σημαντικό. Όσο καλά και αν τις φέρθηκαν τα γονίδια υπάρχει και η δική της συμμετοχή και θέλεις να θέσεις σ' εφαρμογή όσα σε συμβουλεύει.

Το βιβλίο της «I am invincible» που πρόσφατα κυκλοφόρησε είναι σαν ένα μανιφέστο χαράς σε κάθε δεκαετία της ζωής μιας γυναίκας. Ο τρόπος της δεν είναι καθόλου διδακτικός άλλα δίνει τροφή έμπνευσης. Κοντολογίς, μας συμβουλεύει να αφήσουμε για λίγο πέρα τα κινητά να πάμε να λιαστούμε με τους φίλους μας. Υμνεί τη φιλία που είναι πάνω-πάνω στη μαρκίζα των προτεραιοτήτων της. Μιλάει για τη δύναμη του αγγίγματος (μάλλον προ κορωνοϊού), τη θέρμη ενός αγαπημένου σώματος. Για την αυθεντικότητα να είσαι ο εαυτός σου χωρίς να νοιάζεσαι για τη γνώμη των άλλων. Το δικαίωμα στον έρωτα σε κάθε ηλικία. Εκείνη ισχυρίζεται ότι βρήκε τον έρωτα της ζωής της στα εξήντα.

«Να επαναλαμβάνεις τη ρουτίνα της ομορφιάς και της άσκησης και των πραγμάτων που σε κάνουν καλύτερη εκδοχή του εαυτό σου. Χωρίς να εγκαταλείπεις τον στόχο» λέει. Αλλά να κάνουμε και μικρά διαλείμματα χαράς για ένα γλυκάκι και λίγο παραπάνω ποτό. Γιατί η ζωή δεν αγαπά την μονοτονία.

Για εκείνη, η καλύτερη άσκηση είναι το barre (την ανακάλυψε στο psysique57.com). Πρέπει όλες οι γυναίκες να βρούμε την άσκηση που μας ταιριάζει και να μπούμε στην ρουτίνα μας με ευλάβεια. Το σώμα επιθυμεί την κίνηση.

Δίνει μεγάλη σημασία και στον ύπνο. «Κάνε το κρεβάτι σου έναν σούπερ χώρο. Πάρε μεταξωτές μαξιλαροθήκες (για να μην κάνει σημάδια στο πρόσωπο). Επένδυσε σε ένα καλό μαξιλάρι. Σε ένα καλό στρώμα. Ρύθμισε τη θερμοκρασία και το φως. Ένας καλός βραδινός ύπνος είναι κλειδί στη νεότητα. Μην το χαραμίζετε άσκοπα. Άφησε το κινητό μια ώρα πριν κοιμηθείς. Άκου ζεν μουσική, χαλάρωσε».

Η Καμάλι δίνει και συμβουλές για το πρόσωπο και το μακιγιάζ: «Αφήστε το δέρμα σας, να αναπνεύσει, μην φοράτε υπερβολικό μακιγιάζ. Το πρόσωπο σας χρειάζεται λιγότερα από όσα νομίζετε ότι χρειάζεται. Το makeup απλά το βαραίνει». Θεωρεί θαυματουργό το ελαιόλαδο και μας προτρέπει να βάζουμε λίγες σταγόνες σε πρόσωπο χείλια και μαλλιά.

Βρες έναν καλό βελονιστή να διώξεις το στρες και πήγαινε κάθε βδομάδα. Θεωρεί ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα πράγματα απ' αυτά που λειτουργούν για εμάς. «Μην σταματήσετε να παίρνετε χαρά από όπου και αν την αντλείτε». Τέλος «μην πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι αν το θελήσετε. Αφήστε τους να λένε δεν γίνεται. Πηγαίνετε κόντρα στις προβλέψεις και στις αντιξοότητες. Αυτό θα σας γεμίσει αισιοδοξία. Και ποτέ μην κοιτάτε πίσω».

SHARE