Φωτογραφία: shutterstock
Φωτογραφία: shutterstock
08|08|2023 10:47
SHARE
SKINCARE

Εφαρμόζεις σωστά το αντιηλιακό; -Η «άχαστη» τεχνική για απόλυτη προστασία


Είναι ευρέως γνωστό πως η συστηματική χρήση αντηλιακού είναι ο νούμερο ένα απαράβατος κανόνας του καθημερινού skincare.

Είναι το κατεξοχήν προϊόν που όλοι οι ειδικοί επισημαίνουν ομόφωνα ότι πρέπει να φοράμε καθημερινά προκειμένου να προστατεύουμε την επιδερμίδα μας από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η σταθερή χρήση αντηλιακού συμβάλλει σημαντικά τόσο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος όσο και στην επιβράδυνση των σημείων γήρανσης. «Μπορούμε να αποτρέψουμε έως και το 80% της γήρανσης του δέρματος με τη σωστή καθημερινή χρήση του αντηλιακού, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους», λέει ο Dr. Sam Bunting.

Το καίριο ερώτημα ωστόσο είναι το εξής: ξέρουμε να το εφαρμόζουμε σωστά; Πολλοί δερματολόγοι υποστηρίζουν πως η συντριπτική πλειοψηφία δεν γνωρίζει πως γίνεται η σωστή εφαρμογή αντηλιακού.

«Χρειάζεστε ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού (ή 1,25 ml) αντηλιακού για το πρόσωπο και το ίδιο πάλι για το λαιμό», εξηγεί ο Dr Bunting. «Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κανόνα των δύο δακτύλων -του δείκτη και του μεσαίου σας δακτύλου- για ευκολία. Συνιστώ να χρησιμοποιεί κανείς την τεχνική των 13 κουκίδων για να διασφαλίσει ότι καλύπτει το δέρμα ομοιόμορφα, χωρίς να αφήνει μέρη του προσώπου ακάλυπτα».

Η τεχνική των «13 κουκίδων» είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αισθάνεστε σίγουροι ότι είστε πλήρως προστατευμένοι από τον ήλιο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η δόση που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να λάβετε την προστασία που αναγράφεται στη συσκευασία είναι η ίδια για όλα τα αντηλιακά -ακόμη και αν φοράτε έναν υψηλότερο δείκτη, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μειώσετε την ποσότητα που εφαρμόζετε.

Σύμφωνα με τον Dr. Bunting, ένα άλλο συνηθισμένο λάθος είναι η παράλειψη βασικών περιοχών, όπως η γραμμή των μαλλιών, τα βλέφαρα και τα αυτιά. Ο ίδιος εφιστά επίσης την προσοχή μας στην συστηματική επανάληψη «Κανένα αντηλιακό δεν παρέχει αξιόπιστη προστασία μετά από δύο ώρες, οπότε χρειάζεται να το επαναλαμβάνετε τακτικά» επισημαίνει ο ειδικός.

SHARE