Επιδερμίδα
Φωτογραφία: Instagram/ @rouje
ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ

Υαλουρονικό οξύ: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν το εντάξετε στη ρουτίνα περιποίησης


Υαλουρονικό οξύ, ίσως το πιο διαδεδομένο συστατικό που πρωταγωνιστεί σε κάθε skincare προϊόν -από την ενυδατική κρέμα προσώπου έως το essence και το toner.

Το ερώτημα όμως είναι πόσο καλά γνωρίζουμε το απόλυτα ενυδατικό συστατικό;

Είναι για κάθε τύπο επιδερμίδας; Προσφέρει την απόλυτη ενυδάτωση ή υπάρχει περίπτωση να στεγνώσει την επιδερμίδα;

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να στεγνώσει το δέρμα σας

Ναι, σωστά διαβάσατε. «Παρόλο που είναι σούπερ ενυδατικό, όταν χρησιμοποιείται λανθασμένα, το υαλουρονικό οξύ μπορεί στην πραγματικότητα να αφυδατώσει το δέρμα», λέει η Irene Forte, ιδρύτρια της ομώνυμης σειράς περιποίησης επιδερμίδας. «Αν δεν υπάρχει υγρασία στην επιφάνεια του δέρματός ή στον αέρα, θα αντλήσει υγρασία από την επιδερμίδα σας, αφήνοντάς την πιο αφυδατωμένη –γι’ αυτό το υαλουρονικό οξύ πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή όταν ο αέρας είναι πολύ ξηρός».

Ιδανικά προτιμήστε να το εφαρμόζετε σε μορφή σπρέι και πάντα πάνω σε βρεγμένο δέρμα, με μια ενυδατική κρέμα από πάνω που θα σφραγίσει την υγρασία.

Το υαλουρονικό οξύ είναι φιλικό προς την ακμή

Ο μύθος ότι το λιπαρό ή με τάση ακμής δέρμα πρέπει να αποφεύγει τα προϊόντα ενυδάτωσης δυστυχώς υπάρχει ακόμα στον κόσμο της ομορφιάς. Η αλήθεια είναι ότι, ενώ οι πιο λιπαροί τύποι καλό είναι να αποφύγουν τα έλαια, εξακολουθούν να χρειάζονται υγραντικά με βάση το νερό (δηλαδή ουσίες που προσελκύουν νερό από τον αέρα ή βαθύτερα μέσα στο δέρμα), όπως είναι και το υαλουρονικό οξύ, για να διατηρήσουν το δέρμα υγιές και ενυδατωμένο.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ακόμη ότι το υαλουρονικό μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση της ερυθρότητας και της ορατής εμφάνισης της ακμής -η οποία αποτελεί δερματική πάθηση που συνδέεται με δυσλειτουργία φραγμού. Οπότε, η καλλιέργεια ενός υγιούς φραγμού είναι πολύ σημαντική όταν μιλάμε για την περιποίηση επιδερμίδας με τάση για ακμή. Πάντως, το υαλουρονικό οξύ δεν πρόκειται να προκαλέσει έξαρση.

Το βάρος του υαλουρονικού έχει σημασία

Όταν πρόκειται για την επιλογή της καλύτερης σύνθεσης, αξίζει να κάνετε διακρίσεις. Εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται λίγο πιο επιστημονικά. «Δεν είναι όλα τα υαλουρονικά το ίδιο», αναφέρει στο Net-a-Porter η σπουδαία αισθητικός Dr Sturm. «Οι πιο αποτελεσματικές συνθέσεις αποτελούνται από υψηλή συγκέντρωση αναμεμειγμένων μορίων υαλουρονικού οξέος χαμηλού και υψηλού μοριακού βάρους για την ενυδάτωση του δέρματός σας – τόσο επιφανειακά όσο και σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος». Τι συνιστά «χαμηλό» και «υψηλό» μοριακό βάρος;

«Το υαλουρονικό οξύ κανονικού μοριακού βάρους που βρίσκεται πιο συχνά σε προϊόντα περιποίησης δέρματος (επίσης γνωστό ως υαλουρονικό οξύ υψηλού μοριακού βάρους) τείνει να είναι μεταξύ 1000-1800 kDa και είναι αδιαπέραστο, που σημαίνει ότι δεν περνά από την κεράτινη στιβάδα (ή το εξώτερο επιδερμικό στρώμα)». Ωστόσο, προσθέτει ότι μόνο και μόνο επειδή δεν διαπερνά αυτό δεν το καθιστά άχρηστο –στην πραγματικότητα, ένα υαλουρονικό υψηλού μοριακού βάρους είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή ενυδάτωσης στην επιφάνεια του δέρματος για κάποια αναγκαία τόνωση του φραγμού. «Για να διαπεράσει το υαλουρονικό οξύ το δέρμα, πρέπει να είναι κάτω από 300 kDa περίπου, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως υαλουρονικό οξύ χαμηλού μοριακού βάρους».

Το «καθαρό» υαλουρονικό οξύ είναι μύθος

Μία συχνή ερώτηση είναι για το ποσοστό του υαλουρονικού οξέος στα προϊόντα –και πόσο καθαρό είναι–, αλλά η αλήθεια είναι ότι το βιομηχανικό πρότυπο για το υαλουρονικό οξύ σε διάλυμα είναι 1-2%. «Το υψηλής ποιότητας υαλουρονικό οξύ είναι ένα πολύ ακριβό συστατικό, γι' αυτό οι περισσότεροι οροί είναι χαμηλής δόσης» προσθέτει η Dr Sturm. «Εάν το υαλουρονικό δεν είναι στην υψηλότερη δόση του, θα είναι λεπτό και υδαρές παρά παχύρρευστο και μπορεί να ονομάζεται "εκχύλισμα υαλουρονικού οξέος"».

SHARE