μαλλιά θαλασσινό αλάτι
Φωτογραφία: @thecristinamantas_
ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΛΑΤΙ

Θαλασσινό αλάτι: Να το αφήνουμε στο δέρμα και τα μαλλιά ή να το ξεπλένουμε αμέσως;


Το να περνάς χρόνο στην παραλία μπορεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής. 

Εξίσου απολαυστικό είναι να χαλαρώσετε στην άμμο με ένα καλό βιβλίο ή να κλείσετε τα μάτια σας και να νιώσετε στο σώμα σας τη ζεστασιά του ήλιου, πάντα με την κατάλληλη αντηλιακή προστασία.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν καλά τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει ο ήλιος στο δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής, γι 'αυτό και η τακτική εφαρμογή αντηλιακού είναι εξαιρετικά σημαντική. Ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα και τα μαλλιά σας και αυτό είναι το θαλασσινό νερό.

Η λέξη-κλειδί εδώ είναι η «υπερέκθεση». Η μέτρια έκθεση σε θαλασσινό νερό μπορεί να έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στο δέρμα και τα μαλλιά. Εφόσον είστε προσεκτικοί και λαμβάνετε μέτρα που προστατεύουν το δέρμα και τα μαλλιά πριν και μετά την παραλία, μπορείτε να αποκομίσετε τα φυσικά οφέλη του θαλασσινού νερού και φυσικά να αποφύγετε τις συνέπειες της υπερέκθεσης.

Είναι το θαλασσινό νερό καλό για το δέρμα σας;

Το θαλασσινό νερό περιέχει πολλές βιταμίνες, αμινοξέα και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου, του καλίου και του θείου. Οι θεραπευτικές επιδράσεις του θαλασσινού νερού στο δέρμα και τα μαλλιά είναι γνωστές από την αρχαιότητα. 

Ωστόσο, εάν είστε ήδη επιρρεπείς σε ξηρό δέρμα στο πρόσωπο ή το σώμα, το κολύμπι σε θαλασσινό νερό μπορεί να σας δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα. Συγκεκριμένα ο συνδυασμός ήλιου και θαλασσινού αλατιού μπορεί να είναι επιβαρυντικός για το δέρμα σας, αν δεν λάβετε συγκεκριμένες προφυλάξεις.

Ας εξετάσουμε όλα όσα κάνει το δέρμα μας για εμάς, ως το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα. Το δέρμα έχει δύο κύριες στοιβάδες-στρώματα. Το ανώτερο στρώμα είναι η επιδερμίδα, που περιέχει τα κύτταρα που καθορίζουν την απόχρωση του δέρματος, και το χόριο, το οποίο βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα και περιέχει αιμοφόρα αγγεία, λεμφικά αγγεία και αδένες. Οι αδένες στο χόριο παράγουν ιδρώτα για να δροσίσουν το σώμα, ενώ άλλοι αδένες δημιουργούν το σμήγμα, μια λιπαρή ουσία που εμποδίζει το δέρμα να στεγνώσει. Τόσο ο ιδρώτας όσο και το σμήγμα φτάνουν στην επιφάνεια του δέρματος μέσω των πόρων.

Για να αφήσετε το δέρμα σας να κάνει σωστά τις λειτουργίες του και να διατηρηθεί υγιές και ενυδατωμένο, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές πριν και μετά την επίσκεψη στην παραλία:

Να είστε γενναιώδοροι με το αντηλιακό και προτιμήστε κάποιο που να είναι ανθεκτικό στο νερό, το οποίο περιέρχει βαρύτερα μαλακτικά συστατικά, τα οποία δημιουργούν ένα προστατευτικό φράγμα στο δέρμα. Μην ξεχνάτε να εφαρμόσετε ξανά μετά από κάθε βουτιά.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό μέγιστης προστασίας στο πρόσωπο και το σώμα σας, ακόμη και αν οι ημέρες είναι συννεφιασμένες ή απλά μουντές. Επειδή δεν μπορείτε να δείτε τον ήλιο δεν σημαίνει ότι οι υπεριώδεις ακτίνες δεν σας βρίσκουν. 

Μετά το μπάνιο, κάντε ένα ντους. Φροντίστε να ξεπλύνετε καλά όλο το αλμυρό νερό από το πρόσωπο και το σώμα σας.

Είναι καλό το θαλασσινό αλάτι για τα μαλλιά σας;

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι τα μαλλιά δεν είναι ευκολοχτένιστα, όταν έχουν θαλασσινό αλάτι. Ο λόγος είναι ότι δεν είναι ενυδατωμένα και ελαστικά. Το αλμυρό νερό που μένει στα μαλλιά όλη μέρα τα αφυδατώνει και τα αφήνονει μπερδεμένα, θαμπά και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα.

Με μερικά απλά προληπτικά μέτρα, η βουτιά σε θαλασσινό νερό δεν χρειάζεται να αφήνει τα μαλλιά σας στεγνά, εύθραυστα, με κόμπους και εντελώς ανεξέλεγκτα.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό μαλλιών, είναι ένα τρομερά ενυδατικό προϊόν που προστατεύει το χρώμα αλλά και την τρίχα από την ηλιακή ακτινοβολία και το θαλασσινό αλάτι. 

Το συντομότερο δυνατό μετά από κολύμπι στη θάλασσα ξεπλύνετε καλά τα μαλλιά και περιποιηθείτε τα ως συνήθως. Όσο νωρίτερα ξεπλύνετε το αλάτι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα τα μαλλιά σας να διατηρήσουν τη φυσική τους υγρασία.

Εάν τα μαλλιά σας εξακολουθούν να είναι ξηρά, δοκιμάστε μια θεραπεία βαθιάς περιποίησης. Υπάρχουν επιλογές DIY που περιλαμβάνουν αυγά, αβοκάντο, λάδι καρύδας και ελαιόλαδο ή μπορείτε να αγοράσετε μια μάσκα μαλλιών βαθιάς περιποίησης και ενυδάτωσης.

SHARE