Ποια είναι η σωστή θεραπεία για το μελάνωμα;
Γυναίκα με φακίδες/Photo:Shutterstock
ΜΕΛΑΝΩΜΑ

Πανάδες: Υπάρχει λύση ή είναι όλα μάταια; Ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης απαντά


«Εδώ και χρόνια καλούμαι να αντιμετωπίσω τις πανάδες, οι οποίες προέκυψαν λίγους μήνες μετά τη γέννηση της κόρης μου. Μετά από πολλές λευκαντικές κρέμες, αλλά και μία θεραπεία laser, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και πολλές φορές, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, ακόμα χειρότερο. Υπάρχει λύση στο θέμα που αντιμετωπίζω ή όσα κάνω είναι όλα μάτια;»

Είναι τόσα πολλά τα θέματα που μπορώ να αναλύσω ως beauty editor, που πραγματικά κάποιες φορές νιώθω ότι ο χρόνος που έχω στη διάθεσή μου, δεν είναι αρκετός. 

Και τα πιο ιδιαίτερα, ξεχωριστά, τουλάχιστον για εμένα, είναι αυτά που μου ζητάτε εσείς να αναλύσω, από τα μηνύματα που λαμβάνω στο site και στα social media, της Bovary και τα δικά μου. Συνήθως αυτά τα θέματα απασχολούν το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών και χρειάζονται επιστημονική, ιατρική άποψη

Ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης είναι ο γιατρός που εμπιστεύομαι εδώ και χρόνια, για την ανάπτυξη θεμάτων ομορφιάς. Με μεγάλη χαρά μου είπε ότι είναι πρόθυμος να απαντήσει σε κάθε ερώτημα δικό μου και δικό σας.

Του ζήτησα λοιπόν να μιλήσουμε για τις πάναδες και αμέσως μου είπε: “Το μέλασμα- ο ιατρικός όρος-, μα φυσικά είναι ένα θέμα που απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Όπως έχει αποδειχθεί είναι συχνότερο στις γυναίκες και μάλιστα το 90% αυτών, το αντιμετωπίζουν κατά την αναπαραγωγική ηλικία, στη δεύτερη και τρίτη δεκαετία της ζωής τους.”

Στέλιος Αγγελίδης

Όπως ανέφερε ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης, οι βασικές αιτίες εμφάνισης μελάσματος είναι ορμονικοί παράγοντες, ανεβασμένη προγεστερόνη, οι διαταραχές θυροειδούς, η πρόσληψη αντισυλληπτικών δισκίων αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο είναι το άτομο αυτό να έχει εκτεθεί στον ήλιο, γι αυτό και το μέλασμα εμφανίζεται πάντα σε σημεία που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, πρόσωπο, χέρια, ντεκολτέ.

Μέλασμα επίσης μπορεί να παρουσιαστεί και λόγω εφαρμογής φωτοευαίσθητων καλλυντικών, σε αντιδράσεις που έχουν γίνει από τον ήλιο αλλά και σε κάποιες λανθασμένες θεραπείες που γίνονται πριν από το καλοκαίρι και μπορεί να λειτουργούν ως μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση ή ερεθιστικές θεραπείες που έχουν γίνει κατά τον χειμώνα και έχουν κάνει αυτή την αντίδραση. 

Μέλασμα: Επιφανειακό-Χοριακό

“Η θεραπεία του μελάσματος δεν είναι αιτιολογική, είναι συμπτωματική”, με άλλα λόγια η θεραπεία του μελάσματος δεν προκύπτει από την αιτία εμφάνισης του, αλλά από τα συμπτώματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. 

Το μέλασμα χωρίζεται σε τουλάχιστον 3 υπότυπους:

  • Επιδερμικό: Εμφανίζεται επιφανειακά στην επιδερμίδα και είναι το 70% περιπτώσεων. Αν γίνουν όλα σωστά, κατά τη θεραπεία, το έλασμα μπορεί να υποχωρήσει έως και 80-85%, σε κλινικό επίπεδο.
  • Χοριακό: Είναι το 10-15% των περιπτώσεων, είναι πιο δυσθεράπευτος καθώς ακόμα και αν γίνει η θεραπεία με σωστό τρόπο, καθαρίζεται το πολύ μέχρι 60%.
  • Μεικτή μορφή: Είναι ο συνδυασμός των δύο παραπάνω περιπτώσεων. 

"Δεν υπάρχει άνθρωπος που έχει μέλασμα και δε θα ασχολείται με αυτό σε όλη του τη ζωή. Το μέλασμα θα πρέπει να το διαχωρίσει κλινικά και τιτλοποιήσει ο δερματολόγος, αυστηρά και μόνο. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πολλές άλλες δερματικές παθήσεις με ανάλογη κλινική εικόνα. Αν δε γίνει η σωστή θεραπεία δεν υπάρχει ανταπόκριση και δεν μπορεί ο ασθενής να δει βελτίωση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει.”

Όποιος βγάζει μέλασμα είναι εσαεί ασθενής. "

Στέλιος Αγγελίδης

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το πρώτο πράγμα που μου ανέφερε ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης είναι ότι η θεραπεία θέλει χρόνο. Ενώ οι στόχοι είναι δύo: πρώτα να καταστείλουμε τη μελανογέννεση, να μην παράγονται τα μελανοκύτταρα και ύστερα να ελέγξουμε τις ήδη υπάρχουσες βλάβες, να τις αποχρωματίσουμε.

Η θεραπεία έχει 2 φάσεις: 

  • ΕΝΕΡΓΟΣ ΦΑΣΗ: Κατά τη διάρκεια της ενεργού φάσης χρησιμοποιούνται θεραπείες σε επίπεδο ιατρείου, θεραπεία τοπική στο σπίτι με λευκαντικά στο σπίτι και υπάρχει και η αντηλιακή προστασία που είναι το Α και το Ω. 
  • ΦΑΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ: Η φάση αυτή περιλαμβάνει χρήση προϊόντων αντηλιακής προστασίας και φαρμακολογικών παραγόντων που μπορούν να βοηθήσουν την μελανορύθμιση. 
Στέλιος Αγγελίδης

Η ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

“Η αντηλιακή προστασία μας διασφαλίζει το αποτέλεσμα της θεραπείας και προλαμβάνει. Είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού και η αποφυγή του ηλίου τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση. Πρέπει να υπάρχει ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος, που να έχει και φυσικά φίλτρα, τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη απορρόφηση της UVA και της UVB ακτινοβολίας και να είναι σίγουρα με δείκτη προστασίας ανώτερο του 30SPF.”

Ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης μου μίλησε αναλυτικά για το πόσο πολύτιμο είναι το αντηλιακό και μου τόνισε ότι δεν το εφαρμόζουμε μόνο όταν έχει ήλιο, καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες περνούν ακόμα και με συννεφιά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι εξίσου σημαντικά και τα δροσιστικά νερά -τύπου Evian- τα οποία όμως πρέπει να τα διατηρούμε σε χαμηλή θερμοκρασία.

Το παράδειγμα που μου έδωσε δείχνει ξεκάθαρα την αναγκαιότητα του δροσιστικού νερού.

“Η υψηλή θερμοκρασία, σε περίοδο καύσωνα μπορεί διεγείρει τα μελονύτταρα, το μέλασμα ενός ασθενή, ακόμα και αν ο ίδιος είναι υπό σκιά, φοράει καπέλο, γυαλιά και έχει εφαρμόσει αντηλιακό. Χρειάζεται και ένα προϊόν, να κατεβάζει τη θερμοκρασία του δέρματος, και εδώ εμφανίζεται το δροσιστικό νερό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα δροσιστικά νερά όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα διατηρούσαμε σε παγοκύστες στην παραλία. Η χρησιμότητα τους ήταν ξεκάθαρη, να κατεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος.”

Η θεραπεία για να είναι αποτελεσματική, εκτός από το αντηλιακό, περιλαμβάνει:

  • Aγωγή στο σπίτι
  • Σύγχρονη θεραπευτική μέθοδο στο ιατρείο

Η αγωγή στο σπίτι πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με τη θεραπευτική μέθοδο στο ιατρείο."

Στέλιος Αγγελίδης

Δεν αρκεί η εφαρμογή λευκαντικής κρέμας για να υπάρξει αποτέλεσμα. Ο συνδυασμός λευκαντικής κρέμας με σύγχρονη θεραπευτική μέθοδο στο ιατρείο, φέρει πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Στις κρέμες υπάρχουν οι τοπικοί λευκαντικοί παράγοντες που είναι οι φαινολικές χημικές ενώσεις και οι μη φαινολικές ενώσεις. Οι φαινολικές χημικές ενώσεις είναι η υδροκινόνη που είναι με συνταγογράφηση γιατρού, το κοζικό οξύ που το έχουν κάποια προϊόντα μέσα.

Οι μη φαινολικές χημικές ενώσεις είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, τα άλφα υδροξυοξέα, τα β υδροξυοξέα, κάποια εκχυλίσματα λευκαντικά και άλλα. Όλα τα παραπάνω έχουν αντιοξειδωτικές- αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

γιατρός είναι εκείνος που κάνει εκτίμηση του δέρματος, δημιουργεί το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα και επιλέγει ανάλογα τον τύπο δέρματος τι λευκαντικά θα προσθέσει για την κρέμα. Ωστόσο όσα περισσότερα από τα παραπάνω συστατικά υπάρχουν σε ένα προϊόν τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα."

Οι σύγχρονες θεραπευτικές μέθοδοι σε επίπεδο ιατρείου είναι ίδιες για όλο τον κόσμο και το πιο βασικό χαρακτηριστικό που τόνισε ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης είναι ότι είναι ήπιες

“Η θεραπεία θα πρέπει να είναι ήπια ώστε να μην προκαλέσει μεγάλο τραυματισμό και κινδυνεύσουμε από μεταφεγλονώδη υπερμελάγχρωση.”

Στέλιος Αγγελίδης

Οι πιο ενδεδειγμένες είναι το χημικό πίλινγκ με ΑHA, δηλαδή τα πολυ-υδροξυοξέα (σαλικυλικό οξύ, ρετινόλη κ.α.), απαραίτητη προϋπόθεση τα χημικά peeling να είναι ήπια. Ό,τι ερεθίζει έντονα το δέρμα μπορεί να του κάνει αντίδραση.

Άλλη θεραπεία είναι η υδροδερμοερμοαπόξεση που είναι πιο φιλική στο δέρμα, το oxygen peel για ευαίσθητα δέρμα, η αυτόλογη μεσοθεραπεία με PRP που έχει σπουδαία αποτελέσματα,  η λευκαντική μεσοθεραπεία που περιλαμβάνει λευκαντικές ουσίες (βιταμίνη Α, ginkgo biloba κλπ) και άρα πέραν της αντιγηραντικής και αντιοξειδωτικής δράσης δρουν η θεραπεία δρα και κατά του μελάσματος. 

Υπάρχει και μη ενέσιμη μεσοθεραπεία που γίνεται με μηχάνημα ειδικό ιοντοφόρεσης για να περάσουν οι λευκαντικοί παράγοντες.

“Ο γιατρός κάνει εκτίμηση του δέρματος, της ποιότητας, τις κατά τόπου ανάγκες που έχει επιλέγει το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα, σε επίπεδο ιατρικής θεραπείας στο ιατρείο και επιλέγει πάλι ανάλογα τον τύπο δέρματος τι λευκαντικά ή δραστικά συστατικά θα δώσει σαν αγωγή στο σπίτι.”

Στέλιος Αγγελίδης

LASER

Όσο για το laser, η θεραπεία που όπως μου ανέφερε η ίδια η αναγνώστρια έχει δοκιμάσει χωρίς να δει αποτέλεσμα, ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης ήταν απόλυτος.

“To laser δυστυχώς που γίνεται πρωτοθεραπεία σε πολλούς γιατρούς επιφέρει γρήγορα αποτελέσματα, ωστόσο κάνει μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση. Αυτό σημαίνει ότι το μέλασμα μπορεί να γίνει χειρότερο.”

Στέλιος Αγγελίδης

Με άλλα λόγια το laser δεν είναι θεραπεία που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Αντίθετα η ιατρική άποψη, η μεθοδευμένη θεραπεία στο σπίτι αλλά και στο ιατρείο, υπό την επίβλεψη του δερματολόγου, και φυσικά η καθημερινή και συχνή χρήση αντηλιακής κρέμας είναι η μαγική λύση στην αντιμετώπιση του μελάσματος, των πανάδων. Ριζικό αποτέλεσμα πιθανότατα να μην υπάρξει ποτέ, όμως θα υπάρξει βελτίωση και σε πολλές περιπτώσεις είναι σπουδαία.





SHARE