στιλάτη γυναίκα κρατά τσάντα
Φωτογραφία: Instagram/ @melodiebance
DEWY VS MATTE

Dewy Vs Matte Foundation: Ποιο να επιλέξετε και γιατί


Αν είστε λάτρης της βάσης, σίγουρα έχετε πειραματιστεί ανάμεσα σε ματ και λαμπερό φινίρισμα κάποια στιγμή στη ζωή σας. 

Το foundation από μόνο του μπορεί να είναι ένα από τα πιο δύσκολα προϊόντα σε θέμα επιλογής, καθώς υπάρχουν τόσες πολλές παραλλαγές -σε χρώμα, υφή, φινίρισμα και πολλά άλλα.

Καθώς το φινίρισμα είναι μια από τις πιο σημαντικές μεταβλητές, είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν προτιμάτε ματ ή δροσερό, λαμπερό αποτέλεσμα.

Τι είναι το Dewy Foundation;

Ένα δροσερό -dewy- foundation περιέχει συστατικά που βοηθούν το δέρμα να φαίνεται ενυδατωμένο και λαμπερό.

Armani Beauty Luminous Silk Perfect Glow Flawless Oil-Free Foundation
NARS Natural Radiant Longwear Foundation
Dior Forever Skin Glow Foundation SPF 15

Τα πλεονεκτήματα ενός Dewy Foundation

Βοηθά το δέρμα να φαίνεται πιο ενυδατωμένο: Λόγω των συστατικών του, θα δείτε ότι το δέρμα σας θα μοιάζει πιο λαμπερό.

Εύκολη ανάμειξη: Δεδομένου ότι περιέχουν έλαια, είναι εύκολο να «χτιστούν» στο δέρμα, με αποτέλεσμα να προσφέρουν καλύτερη κάλυψη. Απλώνονται με πινέλο βάσης ή τα δάχτυλά σας.

Τύπος κάλυψης: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές φόρμουλες. Θα βρείτε dewy foundations που καλύπτουν διακριτικά, αλλά και αυτά που προσφέρουν πλήρη κάλυψη.

Μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως ο λαιμός και το στήθος: Τα συγκεκριμένα foundations μπορούν να λειτουργήσουν ως μακιγιάζ σώματος και τείνουν να αναμειγνύονται ευκολότερα και να φαίνονται πιο φυσικά στο στήθος, τα χέρια, τον λαιμό, ακόμα και τα πόδια.

Τα μειονεκτήματα ενός Dewy Foundation

Διάρκεια: Ίσως να χρειαστεί να το ανανεώσετε στη διάρκεια της ημέρας.

Κάλυψη: Τα dewy foundations ίσως να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας αν θέλετε να καλύψετε μέλασμα, ροδόχρο ακμή ή υπερμελάγχρωση.

Λιπαρότητα: Αν έχετε λιπαρό δέρμα ίσως το κάνει να φαίνεται ακόμα πιο λιπαρό.

Τι είναι το Matte Foundation;

Τα ματ foundation είναι διαθέσιμα σε διάφορες φόρμουλες, όπως σκόνες, κρέμες και υγρά. Επίσης, προσφέρουν καλύτερη κάλυψη ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις, όπως τατουάζ ή υπερμελάγχρωση. Οι ματ φόρμουλες είναι πολύ δημοφιλείς.

Lancôme Teint Idole Ultra 24H Long Wear Matte Foundation
Estée Lauder Double Wear Stay-in-Place Foundation
Charlotte Tilbury Airbrush Flawless Longwear Foundation

Τα πλεονεκτήματα ενός Matte Foundation

Προσφέρει πλήρη κάλυψη: Είναι ιδανικό για όποιον χρειάζεται να καλύψει κάτι, ειδικά στο πρόσωπο. Οι ματ φόρμουλες μπορούν να το κάνουν αυτό και είναι απίστευτα χρήσιμες.

Οι ματ φόρμουλες έχουν μεγάλη διάρκεια: Εάν χρειάζεστε το foundation σας να διαρκεί όλη μέρα, μέχρι το βράδυ, οι ματ φόρμουλες σας βοηθούν να το πετύχετε.

Διατίθεται σε διαφορετικές φόρμουλες: Εάν δεν προτιμάτε τα υγρά foundations, μπορείτε να βρείτε ματ πλήρους κάλυψης διαθέσιμα σε μορφή πούδρας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές φόρμουλες για να διαλέξετε, που μπορούν να ταιριάζουν στις ανάγκες του καθενός.

Τα μειονεκτήματα του Matte Foundation

Μπορεί να φαίνεται ξηρό στο δέρμα: Εάν έχετε πιο ξηρό τύπο δέρματος, οι ματ φόρμουλες θα ενισχύσουν την ξηρή όψη.

Δεν είναι τόσο εύκολο στην ανάμειξη: Οι ματ φόρμουλες τείνουν να στεγνώνουν γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αναμειχθούν αμέσως, για να είναι ομοιόμορφο το αποτέλεσμα.

Ορισμένες ματ φόρμουλες μπορεί να φαίνονται βαριές: Αν εφαρμόσετε πολύ ματ βάση, μπορεί να είναι υπερβολικό το αποτέλεσμα.

Μπορεί να ενισχύσει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες: Αν και αυτά είναι φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης, τα matte foundations μπορεί να ενισχύσουν την όψη λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Κάνει τις τρίχες στο πρόσωπο να φαίνονται πιο έντονες.

SHARE