Γυναίκα μπροστά στον καθρέφτη
Φωτογραφία: Unsplash/Mathilde Langevin
ΣΤΡΕΣ

Πώς το στρες επηρεάζει την επιδερμίδα


Ίσως σε κάποια πιεστική και στρεσογόνα περίοδο της ζωής σας να αισθανθήκατε το δέρμα σας να σας «τραβάει», να φαινόταν θαμπό ή κόκκινο (ή όλα τα παραπάνω).

Το δέρμα μπορεί να επηρεαστεί από το άγχος, όπως ακριβώς μπορεί να επηρεαστεί η ψυχική ευεξία, η ποιότητα του ύπνου και η υγεία του εντέρου.

Η εικόνα μπορεί να επιδεινωθεί αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Skincare experts επισημαίνουν ότι μια αντίδραση του δέρματος συχνά επιδεινώνεται «όχι από το λάθος προϊόν, αλλά από το σωστό προϊόν σε λάθος μέρος. Μόλις τεθεί σε κίνδυνο το φράγμα του δέρματος, τότε, ακόμη κι ένα προϊόν που χρησιμοποιείτε κάθε μέρα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.

Συχνά, τα ήπια εξανθήματα, ξεσπάσματα ή το αίσθημα φαγούρας και το ξεφλούδισμα μπορούν να προκληθούν από το συνεχές άγχος.

Η επίσκεψη σε δερματολόγο για την αντιμετώπιση του όποιου προβλήματος είναι αναγκαία και η εφαρμογή διαφορετικών skincare προϊόντων απαραίτητη.

Μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη υγεία του δέρματος όταν η καθημερινότητα πιέζει και το στρες αυξάνεται:

Πείτε όχι στις υπερβολές:

Όλο και περισσότερο, οι αισθητικοί και οι δερματολόγοι αναφέρουν ότι βλέπουν βλάβες από την υπερβολική χρήση προϊόντων απολέπισης, μικρο-βελόνων και άλλων επεμβατικών συσκευών.  Η περιστασιακή χρήση αυτών των θεραπειών στο σπίτι είναι επιτρεπτή, όμως, προσοχή στην υπερβολική χρήση.

Είναι η ίδια ιστορία με την περιποίηση του δέρματος και τα προϊόντα που εφαρμόζουμε. Κανείς δεν αναφέρει ότι όσο περισσότερα εφαρμόζουμε, τόσο καλύτερο θα είναι το δέρμα μας.

Η σωστή απολέπιση:

Κάθε επιδερμίδα έχει ανάγκη από απολέπιση, όχι, όμως, υπερβολική απολέπιση -η ιδέα είναι να απαλλαγείτε από τα νεκρά επιφανειακά κύτταρα, όχι να «αφαιρέσετε» το εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε προϊόν απολέπισης, όξινο τόνερ κι έπειτα μάσκα απολέπισης -μόνο βλάβες δημιουργούνται.

Υγιής λάμψη

Το θαμπό, γκρίζο δέρμα μπορεί να είναι ένα σημάδι εσωτερικού στρες -τα τριχοειδή συστέλλονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερη ροή αίματος κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Η καλή κυκλοφορία είναι το κλειδί για το υγιές δέρμα. Επιπλέον, όταν το αίμα είναι πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση των προϊόντων της περιποίησης του δέρματος σας. Επενδύστε στο μασάζ, εφαρμόστε κρέμες, καθαριστικά και κάντε για μερικά δευτερόλεπτα μασάζ στο πρόσωπο σας.

Ρίξτε τη θερμοκρασία του δέρματος

Οτιδήποτε κρύο είναι πολύ ενεργητικό για το στρεσαρισμένο, υποτονικό δέρμα. Μία λύση που προτείνουν skincare experts, είναι μασάζ με παγάκια από πράσινο τσάι ή χαμομήλι - και τα δύο είναι αντιφλεγμονώδη. Κάνετε μασάζ, δουλεύοντας από το κέντρο προς τα έξω για να τονώσετε την κυκλοφορία και να ηρεμήσετε τη φλεγμονή.

Χρησιμοποιήστε μια ανακουφιστική κρέμα

Όταν το φράγμα είναι κατεστραμμένο, κάθε τύπος δέρματος αφυδατώνεται. Εφαρμόζοντας μια πλούσια -αλλά όχι βαριά ή λιπαρή- κρέμα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το δέρμα.

SHARE