αντηλιακά
Φωτογραφία: Instagram/ @paola_cossentino
ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ

Ετικέτες αντηλιακών -Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να τις διαβάζετε σωστά


Εάν θέλετε την καλύτερη αντηλιακή προστασία για το δέρμα σας, τότε είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς να διαβάζετε την ετικέτα του αντηλιακού προϊόντος έτσι ώστε να κάνετε τη σωστή επιλογή για το δέρμα σας.

Πώς λοιπόν διαβάζετε τις ετικέτες αντηλιακών και τι είναι όλα όσα αναγράφονται σε αυτές;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να καούν από τον ήλιο μια συννεφιασμένη μέρα και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο λάθος. Η αλήθεια είναι ότι σε μια συννεφιασμένη μέρα οι υπέρυθρες ακτίνες του ήλιου μπλοκάρονται, όχι στο 100% όμως. Υπολογίζεται ότι περίπου μόνο το 20% των ακτίνων UV μπλοκάρονται, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να καεί κάποιος από το υπόλοιπο 80%.

«Το μαύρισμα είναι κυριολεκτικά η απάντηση του σώματός σας στον τραυματισμό από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία» λέει ο Darrell Rigel, MD, κλινικός καθηγητής δερματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Όταν τα κύτταρα του δέρματος εκτίθενται στο υπεριώδες φως, δημιουργούν περισσότερη μελανίνη. Αυτή είναι η χρωστική ουσία που χρωματίζει το δέρμα και είναι ο λόγος που γίνεστε πιο σκουρόχρωμοι. Αυτό είναι επίσης ένα σημάδι ότι έχει γίνει ζημιά στο δέρμα σας.

SPF

SPF σημαίνει παράγοντας αντηλιακής προστασίας. Αυτό είναι ένα μέτρο για το πόσο χρόνο χρειάζεται ο ήλιος να κάψει το δέρμα σας. Το SPF στις προσαρμοσμένες ετικέτες μετρά πόσο καλά το αντηλιακό προϊόν μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από τις υπεριώδεις ακτίνες Β.

Οι ακτίνες Β είναι το κοινό φως UV που μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα. Όταν το δέρμα σας καίγεται, αυτό οφείλεται στις υπεριώδεις (UV) ακτίνες Β.

Για παράδειγμα, όταν βάζετε αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 15, το δέρμα σας θα χρειαστεί 15 λεπτά περισσότερο για να κοκκινίσει, σε σχέση με το να μην φορούσατε αντηλιακό.

Όταν βάζετε SPF 30, θεωρητικά η ετικέτα σας λέει ότι το δέρμα σας θα χρειαστεί περίπου 30 λεπτά περισσότερο για να κοκκινίσει. 

Ποιες οι διαφορές στους δείκτες SPF:

Ο δείκτης SPF 15 μπλοκάρει το 93% των ακτίνων UV-B του ήλιου

Ο δείκτης SPF 30 μπλοκάρει το 97% των ακτίνων UV-B του ήλιου

Ο δείκτης SPF 50 μπλοκάρει το 98% των ακτίνων UV-B του ήλιου

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το αντηλιακό δεν μπορεί να εμποδίσει το 100% των ακτίνων UVB του ήλιου. Ο FDA λέει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δείκτης προστασίας SPF 50 και άνω θα σας προστατεύσει καλύτερα.

Οι πιο επικίνδυνες ώρες για μαύρισμα είναι περίπου από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, όταν ο ήλιος είναι ακριβώς από πάνω, αλλά οι δερματολόγοι συμφωνούν σε ένα πράγμα, ότι το μαύρισμα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας δεν είναι ασφαλές για το δέρμα.

UVB - UVA: Ποια είναι η διαφορά;

Και τα δύο προκαλούν καρκίνο του δέρματος.

Οι ακτίνες UVB είναι ισχυρότερες γύρω στις 10 π.μ. – 2 μ.μ., αυτές οι ακτίνες του ήλιου είναι γνωστό ότι δε διεισδύουν βαθιά, ωστόσο εξακολουθούν να βλάπτουν το δέρμα σας.

Οι ακτίνες UVA διεισδύουν περισσότερο στο δέρμα, είναι σταθερές όλη την ημέρα και συμβάλλουν στον καρκίνο, τη γήρανση, τις ρυτίδες, τη χαλάρωση του δέρματος και πολλά άλλα.

Sensitive Skin - Ευαίσθητο δέρμα

Αυτό συνήθως σημαίνει ότι το αντηλιακό προϊόν δεν περιέχει άρωμα, έλαια, PABA ή άλλα ενεργά συστατικά που βρίσκονται σε χημικά αντηλιακά που ερεθίζουν το δέρμα.

Συνήθως τα αντηλιακά «ευαίσθητης επιδερμίδας» είναι υποαλλεργικά και περιέχουν μόνο διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο ψευδαργύρου.

Broad Spectrum - Ευρύ φάσμα

Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν περιέχει συστατικά που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις ακτίνες UVB και UVA.

Water Resistant - Αδιάβροχο

Πολλές ετικέτες λένε ότι το αντηλιακό είναι αδιάβροχο. Στην πραγματικότητα ωστόσο δεν υπάρχει αδιάβροχο αντηλιακό. Σύμφωνα με τα πρότυπα του FDA, αυτή η σήμανση «Water Resistant» στο προϊόν σημαίνει ότι το αντηλιακό έχει δοκιμαστεί και έχει διατηρήσει το επίπεδο SPF του για 40 λεπτά ενώ κολυμπάτε ή ιδρώνετε. Μετά από 40 λεπτά θα πρέπει να βάλετε ξανά.

«Very water resistant - Πολύ ανθεκτικό στο νερό» σημαίνει ότι το αντηλιακό προϊόν θα διατηρήσει την ετικέτα του SPF για περίπου 80 λεπτά ενώ κολυμπάτε ή είστε ιδρωμένεοι. Μετά από 80 λεπτά θα χρειαστεί να εφαρμόσετε ξανά το αντηλιακό στο σώμα σας για περαιτέρω προστασία.

Ακόμα κι αν το δέρμα σας είναι ξηρό μετά τη χρήση ενός αδιάβροχου αντηλιακού, θα πρέπει να το εφαρμόσετε ξανά εντός του συνιστώμενου χρονικού πλαισίου. Γιατί; Επειδή η αντηλιακή χημική ουσία θα διασπαστεί από τις ακτίνες του ήλιου.

Οι καλύτερες συμβουλές για την εφαρμογή και την εκ νέου εφαρμογή αντηλιακού είναι οι παρακάτω:

  • Εφαρμόστε και επαναλάβετε την εφαρμογή κάθε 2 ώρες.
  • Εφαρμόστε το αντηλιακό αφού έχετε χρησιμοποιήσει την πετσέτα σας και έχετε στεγνώσει.
  • Όταν ιδρώνετε
  • Μετά το κολύμπι ή αφού βραχείτε με νερό.

Protects Against Aging & Skin Cancer - Προστατεύει από τη γήρανση και τον καρκίνο του δέρματος

Αυτός δεν είναι ένας ελεγχόμενος όρος, αλλά είναι ευρέως γνωστό ότι εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, οποιοδήποτε αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30 ή υψηλότερο θα βοηθήσει στην προστασία του δέρματός σας από τη γήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. “Σωστή χρήση” σημαίνει τη χρήση τουλάχιστον 1 κουταλιού του γλυκού ανά μέρος του σώματος. Για παράδειγμα το πόδι ή το χέρι σας. Και να το ανανεώνετε κάθε 2 ώρες.

SPORT

Θα το βρείτε σε αντηλιακά προϊόντα που κατασκευάζονται για αθλητές που θέλουν ένα αντηλιακό να είναι ανθεκτικό στη διάρκεια έντονης άσκησης και υπαίθριας δραστηριότητας. Αυτός ο όρος δεν ρυθμίζεται από τον FDA. Όταν βλέπετε τις λέξεις “sport” στο αντηλιακό, συνήθως σημαίνει ότι το αντηλιακό προϊόν θα παραμείνει σε βρεγμένο δέρμα για περίπου 40-80 λεπτά.

Δερματολογικά Ελεγμένο ή Εγκεκριμένο

Σημαίνει ότι ένας δερματολόγος ή μια ομάδα γιατρών μπορεί να έχουν εμπλακεί στη διαδικασία ή στην κατασκευή του αντηλιακού. Δεν υπάρχει τρόπος να μάθει ο πελάτης ποιος δερματολόγος ήταν ή ποιες ήταν οι εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν για τη δημιουργία του προϊόντος.

Συμπέρασμα

Αφού διαβάσετε όλες αυτές τις συμβουλές προστασίας για το αντηλιακό, ποιο αντηλιακό προϊόν επιλέγετε;

Αρκεί η μάρκα που θα επιλέξετε να έχει τα εξής

  • SPF 30 ή υψηλότερο
  • Προστασία ευρέος φάσματος
  • Αδιάβροχο

και αν το εφαρμόσετε και το ανανεώσετε σωστά, θα πρέπει να είστε ασφαλείς...

SHARE