Το μοντέλο Σοφία Χατζηπαντελή
Φωτογραφία: Instagram/ @sophiahadjipanteli
UNIBROW

#Unibrow: Το κίνημα των γυναικών που πέταξαν τα τσιμπιδάκια τους και «αγκάλιασαν» τα φρύδια τους όπως ακριβώς είναι


Στο όνομα της φυσικής ομορφιάς και της κατάρριψης των ταμπού που θέλουν τη γυναίκα να ακολουθεί απαρχαιωμένα πρότυπα, το κίνημα #unibrow κερδίζει ολοένα και περισσότερες οπαδούς, οι οποίες λένε «όχι» στο τσιμπιδάκι και «αγκαλιάζουν» τα πλούσια φρύδια τους.

Αν αναζητήσει κανείς το hashtag #unibrow στο Instagram θα βρει περισσότερα από 90 χιλιάδες αποτελέσματα. Φωτογραφίες από γυναίκες που δηλώνουν κουρασμένες από την πίεση που τις ασκούν τα δυτικά πρότυπα ομορφιάς και αναγκάζονται να περνούν ώρες μπροστά από τον καθρέφτη, για να πετύχουν το τέλειο σχήμα στα φρύδια, και αποφάσισαν να αγκαλιάσουν τα πλούσια φρύδια τους και να μην τα ξαναπειράξουν.

Ως unibrow ορίζονται τα φρύδια που ενώνονται στη μέση, τα οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό, θεωρούνταν ότι δε συμβαδίζουν με τα κλασικά beauty standards. Γυναίκες ωστόσο που πάσχιζαν να μειώσουν την τριχοφυΐα τους αποφάσισαν να δώσουν ένα τέλος και να μην αλλοιώνουν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά, μόνο και μόνο επειδή δε συνάδουν με αυτό που βλέπει κανείς σε glossy σελίδες περιοδικών.

Πρωτοπόρος αυτού του κινήματος είναι η αξέχαστη εικαστικός Φρίντα Κάλο, με τα χαρακτηριστικά φρύδια της να αποτελούν πλέον σύμβολο ομορφιάς και να εμπνέουν γυναίκες -και άντρες- που προσπαθούν να αποδεχτούν τον εαυτό τους όπως είναι. Και επιτέλους, ύστερα από χρόνια που τα φρύδια δεχόντουσαν καταναγκαστική επίθεση από τσιμπιδάκια, κεριά και όλα τα παρελκόμενα, πλέον «ησυχάζουν» και γίνονται trend -ακόμα και αν δεν υπάρχει κενό ανάμεσά τους.

Η Φρίντα Κάλο
Φρίντα Κάλο/ Φωτογραφίαq AP Images

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ελληνοκύπρια Σοφία Χατζηπαντελή, το μοντέλο που αρνείται να βγάλει τα φρύδια του και έγινε παράδειγμα σε όλον τον κόσμο, με τα σπουδαιότερα μέσα στον κόσμο να «υμνούν» την πίστη της στη φυσική ομορφιά.

Ενα ακόμα παράδειγμα μοντέλου, την ομορφιά του οποίου πρόσεξαν και διεθνείς τίτλοι, όπως η Vogue, η Elle, η Guardian και η Daily Mail, είναι Shari Siadat. «Δεν ήμουν ποτέ αυτή που θα ακολουθούσε κοινωνικά πρότυπα» λέει η ίδια, η οποία ζει στην Αμερική και είναι περσικής καταγωγής. «Όταν ήμουν 10 ετών ήμουν στα πάρτι γενεθλίων του ξαδέρφου μου και μια ομάδα αγοριών, δύο χρόνια μεγαλύτερά μου, με είχαν περικυκλώσει. Όταν με είδαν, είδα ότι κάποια από αυτά ξεκίνησαν να ψιθυρίζουν και να γελούν για την εμφάνισή του. […] Με πόνεσε πολύ αυτό. Μου έδειξε ότι, όταν βρίσκομαι με καινούργια άτομα και σε νέο περιβάλλον και δεν ξέρουν τον αληθινό μου εαυτό, αυτή είναι η αντίδραση που πρέπει να περιμένω» είπε σε συνέντευξή της η ίδια.

Το μοντέλο ξεκίνησε να βγάζει τα φρύδια του όταν πήγε στο λύκειο και γενικώς να κάνει ό,τι έκαναν και τα άλλα κορίτσια, ώστε να θεωρείται «αντικειμενικά» όμορφη. Ωστόσο, το 2017, ύστερα από τον γάμο της και αφού ήρθαν τα παιδιά της στον κόσμο, το δούλεψε μέσα της και αποφάσισε να δεχτεί τον εαυτό της όπως είναι, κάνοντας το πρώτο βήμα: δεν πείραξε ξανά τα φρύδια της και τα άφησε να μεγαλώσουν φυσικά.

Το παράδειγμα της Shari έχουν ακολουθήσει πολλές ακόμα γυναίκες κάθε ηλικίας, οι οποίες έχουν βάλει στόχο να «κανονικοποιήσουν» το unibrow, ώστε να μην αποτελεί πια “don’t” για τις γυναίκες με έντονη τριχοφυΐα, οι οποίες δε θέλουν να ξαναδούν τσιμπιδάκι.

Ποζάροντας στο Instagram και ανεβάζοντας φωτογραφίες όπου δείχνουν περήφανες τα πλούσια φρύδια τους, στέλνουν το δικό τους μήνυμα, υπενθυμίζοντας ότι, παρά το γεγονός ότι ο χώρος της ομορφιάς είναι πια πιο συμπεριληπτικός, υπάρχουν πολλά ακόμα ταμπού που πρέπει να καταρριφθούν και να ξεχαστούν, ώστε οι γυναίκες να αισθάνονται πια περισσότερο ελεύθερες και να μην κρύβουν τα αληθινά τους χαρακτηριστικά αν δεν το θέλουν.

«Λαμβάνω πολλά κοπλιμέντα, αλλά φυσικά υπάρχουν και άνθρωποι που το βρίσκουν αντιαισθητικό και νιώθουν την ανάγκη να μου πουν πόσο αηδιαστική και αστεία νομίζουν ότι είμαι. Αλλά πραγματικά αστείοι είναι αυτοί. Λόγω των φρυδιών μου προκύπτουν ευκαιρίες για δουλειά. Επειδή είμαι άνετη με το monobrow μου στα social media, φωτογράφοι μου ζητούν να με φωτογραφίσουν. Αυτό είναι το καλό της υπόθεσης. Μπορώ να συμβάλω στο να τα αποδεχτεί ο κόσμος. Αν τα βλέπει περισσότερος κόσμος, ίσως να σταματήσουν να τα κρίνουν τόσο πολύ» είπε στη Mirror η Sarah Marie Clark, η οποία πάντα ήθελε να αφήσει φυσικά τα φρύδια της αλλά οι κατά καιρούς σύντροφοί της αλλά και φίλοι, την αποθάρρυναν.

Το κίνημα unibrow λοιπόν, σίγουρα «αγγίζει» ακόμα και αυτούς που δε βλέπουμε τα δικά τοςυ χαρακτηριστικά στις παραπάνω φωτογραφίες, καθώς λίγο πολλοί όλοι έχουμε αισθανθεί ανασφάλεια για κάποιο σημείο του προσώπου ή του σώματός μας και ευχηθεί να ανταποκρίνεται στα εκάστοτε πρότυπα ομορφιάς. Η αρχή πάντως έγινε προ πολλού και έπεται συνέχεια, ώστε η ομορφιά να αποκτήσει στ' αλήθεια υποκειμενική χροιά.





SHARE