Το Χαβιάρι είναι γνωστό από την αρχαιότητα, αναγνωρισμένο και ως «ο Μαύρος Χρυσός της Γεύσης».
Παραμένει ένας ακαταμάχητος γευστικός πειρασμός της παγκόσμιας ελίτ και θεωρείται το απόλυτο «limit up» στο χρηματιστήριο της γαστρονομίας, ενώ παράλληλα θεωρείται μια πολύ θρεπτική τροφή αφού είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Α, Β12, και D, σελήνιο, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φώσφορο, ασβέστιο, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, ενώ δεν περιέχει καθόλου σάκχαρα και υδατάνθρακες.
Οι ποικιλίες του χαβιαριού είναι ανάλογες του είδους του ψαριού που τις παράγει
Το πολύτιμο χαβιάρι έχει εικόνα συνόλου από μικροσκοπικές και γυαλιστερές πέρλες και προέρχεται από τα επεξεργασμένα αβγά μιας ποικιλίας ψαριού της Μαύρης Θάλασσας, του οξύρρυγχου.