@Chanel
@Chanel
CHANEL

Τα αξεσουάρ που κάνουν πάντα ένα Chanel λουκ ξεχωριστό και γοητευτικό


Costume Jewellery ή αλλιώς... κοσμήματα μόδας. 'Η πιο απλά τα κοσμήματα εκείνα που λάτρεψε η Gabrielle -Coco- Chanel και ξετρελαίνουν τις γυναίκες μέχρι σήμερα. Ειδικά αυτά που φέρουν την υπογραφή Chanel.

Τα Costume Jewellery δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από κοσμήματα που έχουν φτιαχτεί με σκοπό να συμπληρώσουν ένα λουκ, να στολίσουν ένα κοστούμι, μια δημιουργία μόδας, σε αντίθεση με την υψηλή κοσμηματοποιία, οι δημιουργίες της οποίας θεωρούνται ως μοναδικά, συλλεκτικά αντικείμενα, έργα τέχνης από μόνα τους. 

Πολύ επιτυχημένα η Gabrielle Chanel έλεγε, δεκαετίες πριν: «Τα κοσμήματα μόδας (costume jewellery) δεν έχουν σκοπό να προκαλέσουν επιθυμία, αλλά έκπληξη και μάλιστα στον υπέρτατο βαθμό. Πρέπει να παραμείνουν ένα στολίδι, κάτι το διασκεδαστικό». 

Costume Jewellery εμπνευσμένα από την ελληνική αρχαιότητα

O Karl Lagerfeld εμπνεύστηκε από την Αρχαία Ελλάδα για τη συλλογή Cruise 2017/18 της Chanel. Μια συλλογή στην οποία η ελληνική αρχαιότητα αντικατοπτρίζεται μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Και στα Costume Jewellery φυσικά. Και εδώ το min 'n match κυριαρχεί, με τα σύμβολα της ελληνικής αρχαιότητας να συνδυάζονται έξυπνα και με.... στιλ με τα διαχρονικά σύμβολα της Chanel

Τα σύμβολα αντλώνται από τη μυθολογία και τον Ελληνιστικό πολιτισμό και αναμυγνείονται με την ιστορία της Chanel: Η κουκουβάγια της θεάς Αθηνάς και τα λουλούδια από τον κήπο του Ολύμπου εναλλάσσονται με το διπλό C, το σήμα κατατεθέν της Chanel, και τα αγαπημένα μαργαριτάρια της Mademoiselle.

Τα ασημένια ή επιχρυσωμένα μέταλλα, η ρητίνη, οι ημιπολύτιμες πέτρες, η ακουαμαρίνα, ο αχάτης ή ο καφέ-μαύρος χαλαζίας και το δέρμα κοσμούν μια συλλογή κοσμημάτων που κινείται στις αποχρώσεις του πορτακαλί και της τερακότας που παραπέμπουν στην αρχαία Ελλάδα και σε μια ζωντανή, σύγχρονη, χρωματική παλέτα, που περιλαμβάνει το τιρκουάζ, το πράσινο, το ροζ. 

Σε αυτή την... αναδημιουργημένη αρχαιότητα, τα βραχιόλια φοριούνται ψηλά στο χέρι, οι κορδέλες για τα μαλλιά φτιάχνονται από αλυσίδες και δερμάτινα λουλούδια και γίνονται αληθινά κοσμήματα κεφαλής. 

Το δυναμικό στιλ αναμιγνύεται με το ντελικάτο, η φυσική ομορφιά με τις γραφιστικές τέχνες. Κάθε κομμάτι, κάθε κόσμημα, συνδυάζεται με κάθε άλλο, όπως ακριβώς έκαναν οι αρχαίες Ελληνίδες Θεές με τα στολίδια τους. Και κάπως έτσι το ένα κόσμημα φοριέται πάνω και δίπλα από το άλλο. Πληθωρικά κοσμήματα αλλά και πολλά κοσμήματα μαζί, στο στιλ που καλλιέργησε ο γαλλικός Οίκος μόδας από την εποχή ακόμη της Gabrielle Chanel. 

@Karl Lagerfeld

Τα chokers αποκτούν δέσιμο που παραπέμπει σε αυτό γραβάτας, έχουν δερμάτινες λεπτομέρειες και φοριούνται πάνω από μακριά κολιέ με μαργαριτάρια και πέτρες. 

Βραχιόλια μοιάζουν με μεγάλες δερμάτινες μανσέτες, σε ποπ χρώματα, διακοσμημένα με το διπλό C. Mεταλλικά βραχιόλια σφυρήλατα ή ντυμένα με δέρμα, «αγκαλιάζουν», τυλίγουν τα χέρια σαν τα βραχιόλια των αρχαίων Ελληνίδων Θεών. 

@Karl Larerfeld

Αλλα, πάλι, κοσμήματα μοιάζουν με αριστοτεχνικά στολίδια και συμπληρώνουν υπέροχα σικάτα ντυσίματα Chanel. Κολιέ από πολλές λεπτές αλυσίδες με ένα λουλούδια από στρας. Το αντίστοιχο βραχιόλι περιβάλλει τον καρπό και ακολουθεί κομψά κάθε κίνηση του σώματος.

Στην αντίθεση ανάμεσα στη σπαρτιάτικη λιτή γοητεία και τη θεϊκή κομψότητα, η Chanel προσφέρει μια ιδέα της θηλυκότητας που ενσωματώνει τη δύναμη και την ομορφιά στο πέρασμα των χρόνων. 

 

Η λατρεία της Gabrielle Chanel στο Costume Jewellery

Στην Mademoiselle Chanel πάντα άρεσε να συνδυάζει διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα. Να συνδυάζει αληθινά με faux και να φορά πολύτιμα κοσμήματα με κοσμήματα μόδας (costume jewellery). Μια προκλητική απόλαυση, δικής της έμπνευσης. Ενα στιλ ανάμεσα στο λιτό και στο πολύπλοκο. 

Τα πρώτα κομμάτια Chanel costume jewellery εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1920. Εμπνευσμένα από την ίδια την Gabrielle Chanel η οποία συνεργάζεται με ξεχωριστούς κοσμηματοποιούς που κατέχουν την τεχνική. 

@Αdolf Demeyer /Nοέμβριος 1924

Οπως και η Coco Chanel, έτσι και τα μοντέλα της φορούν τα κοσμήματα μόδας με πολύτιμα περιδέραια, το ένα πάνω από το άλλο. Φορούν, ακόμη, κορδέλες αλλά και καρφίτσες και βραχιόλια πολλά μαζί, όχι ένα ένα. 

Για χάρη των «Costume Jewellery» η Gabrielle Chanel κάνει στην άκρη την απαιτητική επιμονή της για καθαρές γραμμές. Εδώ όλα είναι πληθωρικά και εντυπωσιακά: Πολλές πέτρες μαζί, ψεύτικες πέρλες, επιχρυσωμένα μέταλλα. 

@Μan Ray /H Gabrielle Chanel το 1937

Βάζοντας την αισθητική της πάνω απ΄όλα η Gabrielle Chanel δημιουργήσε κοσμήματα που γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι μιας εμφάνισης. Ενα πλατύ μπρασελέ, ένα βραχιόλι μανσέτα, μπορεί να αντικαταστήσει τη μανσέτα ενός πουκαμίσου, μια ζώνη-κόσμημα τονίζει τη μέση ή μια έξυπνα τοποθετημένη καρφίτσα θα μπορούσε να μεταμορφώσει, ακόμη και να αλλάξει τη γραμή, ενός φορέματος. 

Μπαρόκ κοσμήματα αλλά και άλλα με βυζαντινές αναφορές, «καταρράκτες» από πέρλες και Art Deco γραμμές.

Tα κοσμήματα συμπληρώνουν το λουκ. Γίνονται το απαραίτητο αξεσουάρ που ακόμη και σήμερα παραμένει βασικό συστατικό στοιχείο για τη γοητεία που εκπέμπει ένα Chanel λουκ. 

Με σκοπό να τελειοποιήσουν την ψευδαίσθηση των κοσμημάτων μόδας, να σπάσουν τις συμβάσεις και να θολώσουν τη γραμμή μεταξύ πραγματικού και ψεύτικου, η Gabrielle Chanel κάλεσε τον κατασκευαστή κοσμημάτων Gripoix στη δεκαετία του 1920 και τον χρυσοχόο François Hugo στη δεκαετία του 1930 να συνεργαστούν για τα τα costume jewellery που εκείνη είχε εμπνευστεί.

@Lipnitzki Roger Viollet /1936, H Gabrielle Chanel και περίφημα κολιέ της με πέρλες

Το 1954, άρχισε να συνεργάζεται με τον χρυσοχόο Robert Goossens. Η δουλειά με τα μέταλλα ήταν παρόμοια με αυτή που γίνονταν για τις δημιουργίες υψηλής κοσμηματοποιίας, αλλά εν προκειμένω, με χυτό γυαλί και ορυκτά κρύσταλλα  που θυμίζουν τις πραματικές πέτρες. 

Ετσι, με τον τεχνίτη τον οποίο η ίδια η Gabrielle Chanel αποκαλούσε «Βυζαντινό Βάρβαρο»,  ανέπτυξε μια σειρά κοσμημάτων μόδας με πρωταγωνιστές τα αγαπημένα της σύμβολα: Σταυρούς, λιοντάρια, ήλιους, αστέρια και φτερά. 

Οταν σχεδίαζε μια συλλογή, η Chanel και ο Goossens  συναντιόνταν στο θρυλικό ατελιέ ης 31η Rue Cambon σχεδόν καθημερινά. Από τις συναντήσεις τους, το διάβασμα και τις επισκέψεις σε μουσεία δημιουργήθηκαν κοσμήματα που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Το στιλ ορισμένων εξ΄  αυτών, όπως τα σκουλαρίκια «φωλιά», οι κορδέλες και οι καρφίτσες κορδέλες, έγιναν κλασικά. 

@Roger Schall /1937, H Gabrielle Chanel επί τω έργω 

Ενώ η συνεργασία μεταξύ Robert Goossens και Mademoiselle Chanel διακόπτεται από το θάνατό της το 1971, η σχέση μεταξύ Goossens και του Οίκου Chanel συνεχίστηκε: Tο 2005 τα εργαστήρια Goossens προσχώρησαν στην ομάδα Métiers d'Art που ανήκε στην Paraffection, την εταιρεία που δημιούργησε η Chanel για να διατηρήσει τη μοναδική τεχνογνωσία των δημιουργικών Οίκων που συνδέονται με την Haute Couture.

Μετά την Gabrielle Chanel, ο Karl Lagerfeld πήρε το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει εκείνη και συνέχισε την παράδοση των κοσμημάτων μόδας της Chanel

Σε κάθε κολεξιόν το διπλό C τοποθετείται πάνω σε αλυσίδες, βραχιόλια και σκουλαρίκια. Faux μαργαριτάρια και στρας σε κοσμήμaτα από ασήμι ή επιχρυσωμένο μετάλλο. Ρητίνη, πλεξιγκλάς αλλά και ορισμένα είδη υφασμάτων έχουν ενταχθεί στη σύνθεση κοσμημάτων μόδας. Σήμερα, η παράδοση συνεχίζεται: Ενα σημαντικό μέρος της της παραγωγής ανατίθεται στον κατασκευαστή κοσμημάτων κοστουμιών και αξεσουάρ Desrues, προμηθευτή της Chanel από το 1965 και τμήμα του Οίκου από το 1985. Κάθε συλλογή Ready-to-Wear, Cruise και Métiers d'Art  της Chanel, διαθέτει ένα ευρύ φάσμα κοσμήματα μόδας.

Τα σχολαστικά επεξεργασμένα κομμάτια σχεδιάζονται για να φορεθούν με νέους τρόπους,  ωστόσο, προέρχονται από την ίδια πηγή έμπνευσης και χρησιμεύουν πάντα ως το απαραίτητο αξεσουάρ που θα συμπληρώσει ένα λουκ. 

@Karl Lagerfeld / Spring Summer 1988

@Karl Lagerfeld / Spring Summer1989@Karl Lagerfeld /1991 Fall Winter, Ready to Wear Collection

@Karl Lagerfeld /2007-08 Paris Londre, Metiers-d' art Collection

@Karl Lagerfeld /2010-11, Paris  Byzance Metiers d' art Collection

@Karl Lagerfeld /2015-16 Cruise Collection@Karl Lagerfeld /Fall-Winter 2016-17@Karl Lagerfeld /2016-17, Paris Cosmopolite, Metiers d'art