shutterstock.com
shutterstock.com
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΜΑΣ

Είστε μονογαμικοί και αν ναι τι τύπος;


H φύση δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη, αν κρίνουμε από τις συνήθειες του ζωικού βασιλείου, στο οποίο καλώς ή κακώς ανήκουμε. Το σύμφωνο συμβίωσης, ο γάμος, οι όρκοι αιώνιας πίστης και αγάπης δεν είναι πρακτική που συνηθίζεται, κυριαρχούν πιο πρωτόγονα ένστικτα. Ναι οκ, εμείς είμαστε οργανωμένη κοινωνία, με αρχές, κανόνες, πλαίσια και δομές. Οργανωθήκαμε για να σωθούμε. Κάνουμε σχέσεις, παντρευόμαστε, δεσμευόμαστε, συγκατοικούμε ( από ορολογίες πολλές), συμφωνούμε σε πλαίσιο σχέσης για να το διαλύσουμε και να το καταστρατηγήσουμε. Είμαστε (;) μονογαμικοί ανά διαστήματα, για τόσο, όσο, στα όρια μιας κοινωνικά αποδεκτής ελαστικότητας. Εννοείται η μονογαμία του ανθρώπινου είδους ή η τάση προς την απιστία, ως το αντίθετο άκρο, έχουν αποτελέσει αντικείμενο ερευνών (σιγά μην δεν αυτό το καυτό θέμα).

 

shutterstock.com
shutterstock.com

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει λοιπόν διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολλές αποχρώσεις της μονογαμίας ή της ροπής προς την απιστία. Επίσης καταρρίπτουν πολλούς μύθους μιας και στην έρευνα συμμετείχαν τόσο straight όσο και gay. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι straight θεωρούν την μονογαμία περισσότερο αφύσικη απ’όσο οι gay, οι οποίοι συζητούν περισσότερο με τους συντρόφους τους για το θέμα ενώ είναι πάνω από το 50% μονογαμικοί. Και για τους δύο η απιστία από μόνη της δεν είναι αιτία χωρισμού ενώ δεν έχουν κατασταλάξει αν βλάπτει ή ωφελεί την σχέση ( κανείς δεν ξέρει).

 

shutterstock.com
shutterstock.com

Στην θεωρία όλα καλά

Οκτώ στους δέκα ερωτώμενους δηλώνουν μονογαμικοί αλλά μάλλον επιπόλαια και με βάση το μία ίσον καμία αφού σε επόμενη ερώτηση πόσο συχνά κάνετε σεξ εκτός σχέσης μόνο το 52% απάντησε ποτέ, το 26% μιλούσε θεωρητικά ενώ το 23% ήταν ειλικρινές, πολύ συχνά.

 

Από την πρώτη μέρα και πάει λέγοντας

Το 20% των ερωτηθέντων αρχίζουν εξωσυζυγικές σχέσεις με το καλημέρα, το 38% περιμένουν κάποιους μήνες ενώ το 27% κλείνουν επέτειο χρόνου και μετά μπαίνουν στο παιχνίδι. Υπάρχει και ένα 4% που περιμένει να κλείσει πενταετία, άγνωστο γιατί...

 

Οτι δεν ξέρεις δεν σε πληγώνει

Καλύτερα να μην το ξέρει υποστηρίζει το 57% των πολυγαμικών. Το 27% είναι τολμηρό, ενημερώνει τον σύντροφό του για την απιστία ενώ το 16% είναι πιο επιλεκτικό, άλλοτε ναι, άλλοτε όχι. 31% δεν ενημερώνει για να μην διαλυθεί η (μονογαμική) σχέση ενώ το 23% επειδή το έτερον του ήμισυ δεν το δέχεται.