Chanel Photo/Olivier Saillant
Chanel Photo/Olivier Saillant
05|07|2018 10:09
SHARE
CHANEL

Haute Couture 2018/19: H Chanel μετατρέπει το φερμουάρ στο πιο hot στοιχείο του χειμώνα


 «Υψηλή Ραπτική είναι το ίδιο το Παρίσι», λέει η Chanel και αποφασίζει με τη συλλογή Fall-Winter 2018/19 Haute Couture να τιμήσει τη γαλλική πρωτεύουσα. 

Ο Karl Lagerfeld, o οποίος είναι στενά συνδεδεμένος με τη γαλλική πρωτεύουσα, με αυτή τη συλλογή, αποτίει φόρο τιμής στο λογοτεχνικό Παρίσι. Αφενός στο Παρίσι που γνώρισαν και αγάπησαν όλοι μέσα από τα σπουδαία λογοτεχνικά έργα και αφετέρου στην Γαλλική Ακαδημία. 

Και κάπως έτσι, το Grand Palais, ο χώρος όπου άλλοτε στήθηκε μια βάση εκόξευσης πυραύλου, ένα τέρμιναλ αεροδρομίου, ένας λουλουδιαστός κήπος, ένα δάσος και πρόσφατα ένα λιμάνι για να υποδεχθεί το κρουαζιερόπλοιο La Pausa, (όλα αυτά για χάρη της Chanel φυσικά), τώρα, για χάρη της συλλογής Fall-Winter 2018/19 Haute Couture της Chanel, φιλοξένησε μια μικρογραφία της Γαλλικής Ακαδημίας, με το χαρακτηριστικό θόλο να δεσπόζει στην αίθουσα και μπροστά της τα γνωστά σε όλο τον κόσμο «περίπτερα» των βιβλιοπωλών στο Σηκουάνα. 

Οι Παριζιάνες της Chanel λοιπόν, βγαλμένες από τα βιβλία των αριστουργημάτων της λογοτεχνίας που διαδραματίζονται στην Πόλη του Φωτός, περπάτησαν στις... όχθες του Σηκουάνα, εντυπωσιάζοντας τους καλεσμένους του Karl Lagerfeld. Φορώντας ankle boots και με μια ροκ νότα στα μαλλιά. 

Η συλλογή

Τα χρώματα: Το Παρίσι του Φθινοπώρου εμπνέει την χρωματική παλέτα της σεζόν: Ανοιχτό γκρι του ψευδάργυρου, ανθρακί της ασφάλτου, μαύρο και βαθύ ναυτικό μπλε, χρυσό και ασημί όπως οι αντανακλάσεις του φεγγαριού στους κυματισμούς του Σηκουάνα. Ανοιχτό ροζ και μοβ όπως τα χρώματα που παίρνει η πόλη στη δύση του ηλίου, άσπρο, εκρού και μπεζ σαν τα συννεφιασμένα παριζιάνικα πρωινά, πράσινο σαν αυτό που έχουν οι στέγες στα ιστορικά κτίρια. Χρώματα που συνθέτουν το πανόραμα του Παρισιού. 

Τα υφάσματα: Τουίντ, κλασικό ή με ελβετική μουσελίνα, φανέλα, βελούδο, κρεπ, δαντέλα, ταφτάς σιφόν γίνονται τα υφάσματα που τυλίγουν και αναδεικνύουν τις γυναικείες σιλουέτες. 

Οι λεπτομέρειες: Στο Παρίσι του Karl Lagerfeld τα λιθόστρωτα γίνονται έμπνευση για τους κρυστάλλους που χρησιμοποιεί στα κεντήματα: Τοποθετούνται σχηματίζονας παβέ. Τα χρυσά κεντήματα στο τούλι, πάλι, είναι εμπνευσμένα από τα λουκέτα στην Pont des Arts: Μια δήλωση αγάπης από την πλευρά του καλλιτεχνικού διευθυντή του θρυλικού Οίκου Μόδας σε μια πόλη πρωτεύουσα της μόδας και του πολιτισμού, στο Παρίσι με την πλούσια ιστορική κληρονομιά.

Το κεντρικό στοιχείο: Ο Karl Lagerfeld στη συλλογή Fall-Winter 2018/19 Haute Couture έχει ένα πρωτότυπο κεντρικό θέμα, που τη διαπερνά, υπάρχει σχεδόν σε κάθε look: Το φερμουάρ. Ετσι, ένα φερμουάρ, ανάμεσα σε δυο πλεξίδες (σήμα κατατεθέν της Chanel), βρίσκεται στις φούστες στο πλάι, από πάνω ως κάτω, αλλά και στα τζάκετ, στα πλαϊνά του κορμού αλλά και στα πλαϊνά στα μανίκια. Σε κάποιες δημιουργίες το φερμουάρ γίνεται το τελείωμά τους, τις πλαισιώνει κανονικά!

Η πρωτοτυπία: Ο Karl Lagerfeld σε αυτή τη συλλογή χρησιμοποιεί τα φερμουάρ όπως και τα διαφορετικής υφής υφάσματα για να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά φίνο λουκ: Στις πιο μακριές φούστες το φερμουάρ στο πλάι ανοίγει και αποκαλύπτει μια δεύτερη εσωτερική μίνι φούστα, ενώ τα πλαϊνά φερμουάρ στα τζάκετ ανοίγουν για να αποκαλύψουν την τονισμένη μέση. Τα φερμουάρ στα πλαϊνά των μανικιών (ή και τα άλλα στα ύψος του αγκώνα) ανοίγουν και αποκαλύπτουν τα μακριά σικάτα γάντια (πάντα χωρίς δάχτυλα για να είναι πρακτικά,  όπως θα ήθελε και η Gabrielle Chanel αν ζούσε σήμερα).

Το Chanel ταγιέρ: Ετσι, με αυτή την πρωτοτυπία του Karl Lagerfeld το κλασικό ταγιέρ της Chanel ανανεώνεται. Αυτό βέβαια για τον μόδιστρο δεν είναι αρκετό. Πειράζει και με άλλους τρόπους το θρυλικό ταγιέρ, είτε συνδυάζοντας το σακάκι με μακριά φορέματα, είτε τα φορέματα με μακριά παλτό. 

Η οργκάνζα: Ο Karl Lagerfeld για μια ακόμη φορά σε αυτή τη συλλογή παίζει με την οργκάνζα, την βάφει, την κεντάει με μεταλλικά στοιχεία. 

Το Chanel σακάκι: Τα σακάκια συνδυάζονται ακόμη με πλισέ φούστες, που όπως μας δείχνει αυτή η Fall-Winter 2018/19 Haute Couture συλλογή της Chanel επέστρεψαν για να μείνουν, αφού θα συνεχίσουν να φοριούνται και την επόμενη σεζόν. 

Τα τοπ: Μπλούζες από σιφόν, ψηλοί γιακάδες, τοπ από δαντέλα και άλλα κεντημένα με πούλιες, χάντρες και κρύσταλλα, εμπλουτίζουν τη συλλογή. 

Οι βραδινές δημιουργίες: Στις βραδινές δημιουργίες ο Karl Lagerfeld για μια ακόμη φορά δίνει έμφαση στους ώμους. Το μπούστο είναι πλούσια στολισμένα, συχνά με έντονα κεντήματα και ντραπαρίσματα που δημιουργούν κάποιου είδους τόξο, θυμίζοντας V μπούστα. 

Στενά κεντημένα μπούστα με λάμψεις (θυμίζοντας τις αντανακλάσεις που κάνει ο ήλιος όταν δύει) συνδυάζονται με μακριές χυτές φούστες από σιφόν.

Άλλα μπούστα συνδυάζονται με μπαλούν φούστες από τούλι. 

Τα πουλόβερ-πανωφόρια: Ελαφριά και ντελικάτα πουλόβερ από σιφόν ή τούλι γίνονται τα ρούχα που προσφέρουν την απαραίτητη ζεστασιά για τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα. Πουλόβερ που φοριούνται με τα ντελικάτα δαντελένια τοπ. 

Ένα άλλο πουλόβερ, από μεταξωτή ζορζέτα είναι στολισμένο με ασύμμετρα ντραπαρίσματα που ξεκινούν από τους ώμους. 

Τα μπολερό: Μπολερό κεντημένα με πούλιες σε μπλε μαύρο, χρώματα και λάμψεις που θυμίζουν τις αντανακλάσεις από τα φώτα στον Σηκουάνα. 

Οι κρύσταλλοι στα βραδινά looks: Τοπ με κρύσταλλα τοποθετημένα όπως τα τουβλάκια στους παριζιάνικους λιθόστρωτους δρόμους συνδυάζονται με φουσκωτές φούστες σε λευκό, μαύρο ή γκρι σιφόν.  

Το μαύρο φόρεμα: Το θρυλικό μαύρο Chanel φόρεμα στη συλλογή Fall-Winter 2018/19 Haute Couture αποκτά εσωτερική μίνι φούστα και μπούστο από τουίντ ή πλισέ μεταξωτή ζορζέτα, φυσικά με το σήμα κατατεθέν της συλλογής, το φερμουάρ. 

Και pyjama στιλ: Ένα βραδινό σύνολο σε pyjama στιλ από οργκάνζα και μεταλλικές λεπτομέρειες. 

Το LBD: Το περίφημο μικρό μαύρο φόρεμα είναι βελούδινο και όπως και τα ασημένια φορέματα συνδυάζεται με μακρύ μαύρο κιμονό το οποίο στο εσωτερικό του είναι επενδυμένο με πολύχρωμα φλοράλ τύπωμα. 

Αυτά που ξεχωρίζουν: Στα looks της συλλογής Fall-Winter 2018/19 Haute Couture ξεχωρίζει ένα τοπ κεντημένο με φτερά που συνδυάζεται με μακριά φούστα από πλεκτό, σε ασημένια απόχρωση. Και ένα ακόμη, με το μακρύ εφαρμοστό φόρεμα με το κεντημένο μπούστο. Ξεχωριστά και τα ταφταδένια φορέματα με τους μπαλούν ώμους και τους ψηλούς γιακάδες. 

Τα νυφικά: Το σόου έκλεισε με τα νυφικά looks που έκλεψαν την παράσταση: Το πρώτο, απλό και ιδιαίτερο ταυτόχρονα, Chanel σε όλα του. Μακρύ, ίσιο αλλά αέρινο και ένα ακόμη και αυτό Chanel σε όλα του, αλλά με τον τρόπο του: Πρωτότυπο, avant garde, ανδρόγυνο: Ένα στενό φόρεμα σε φιστικί χρώμα φορεμένο με ένα σακάκι σε στιλ ρεντιγκότας με κεντήματα φύλλων σαν αυτά στις τηβέννους που φορούν τα μέλη της Γαλλικής Ακαδημίας. 

Τα looks που λάτρεψε η Bovary: 

Ολόκληρο το σόου στο Grand Palais: 

 

 

 

Φωτογραφίες: Chanel Photo/Olivier Saillant