Με έμπνευση από τα '30s και τα βιβλία -Η σαγηνευτική νέα Haute Couture συλλογή της Chanel | 0 bovary.gr
Με έμπνευση από τα '30s και τα βιβλία -Η σαγηνευτική νέα Haute Couture συλλογή της Chanel | 0 bovary.gr
05|07|2019 14:00
SHARE
CHANEL

Με έμπνευση από τα '30s και τα βιβλία -Η σαγηνευτική νέα Haute Couture συλλογή της Chanel


«Τα βιβλία είναι οι καλύτεροί μου φίλοι» έλεγε η Gabrielle Chanel, ενώ και ο Karl Lagerfeld μοιραζόταν το ίδιο πάθος με την θρυλική Coco.  Η Gabrielle ήταν η πρώτη που ξεκίνησε το διάλογο μεταξύ μόδας και λογοτεχνίας, ο διάδοχός της Karl τον συνέχισε και τώρα έρχεται η τρίτη στη σειρά που αναλαμβάνει το τιμόνι της Chanel, η Virginie Viard, να γράψει τη συνέχεια... 

Εχοντας θητεύσει 30 χρόνια στο πλευρό του Karl Lagerfeld κατά τα οποία μοιράστηκε με τον μόδιστρο το κοινό τους πάθος για τα βιβλία και τη λογοτεχνία, επέλεξε να τον τιμήσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο στην πρώτη σόλο Haute Couture συλλογή της για τον γαλλικό οίκο μόδας.

Το σκηνικό

Σε ένα μοναδικό σόου, φυσικά στο Grand Palais, η σχεδιάστρια της Chanel, συνεχίζοντας την παράδοση του αλησμόνητου Karl Lagerfeld έστησε ένα επιβλητικό σκηνικό: Ο χώρος μεταμορφώθηκε σε μια τεράστια κυκλική βιβλιοθήκη, με χιλιάδες βιβλία τριγύρω τόσα όσα είχε και ο Lagerfeld στις δικές του βιβλιοθήκες. Χιλιάδες βιβλία σε ξύλινα ράφια, σε μια εντυπωσιακή κυκλική βιβλιοθήκη με διαδρόμους, στους οποίους φυσικά περπατούσαν οι υπέρκομψες παριζιάνες της Chanel. Το πρωί με τα τουίντ τους, το βράδυ με τις οργκάνζες. 

Το σκηνικό αυτό αποτέλεσε το background κάθε μεταμόρφωσης -γιατί κάθε look της συλλογής της Chanel Fall-Winter 2019/20 Haute Couture είναι μια μεταμόρφωση. Η περίφημη κυκλική βιβλιοθήκη με τους διαδρόμους, που λειτουργούσαν και σαν αναγνωστήρια με τα ήσυχα σαλονάκια αριστερά και δεξιά, αποτέλεσαν ένα σκηνικό που αν μη τι άλλο εξέπεμπε γαλήνη και έμοιαζε πρώτα από όλα σαν μια πρόσκληση -αλλά και πρόκληση- να απολαύσουν οι θεατές την ηρεμία που τους προσφέρει η ανάγνωση. 

Η γυναίκα Chanel κατά την Virginie Viard

Παθιασμένη και η ίδια με τη λογοτεχνία, η Virginie Viard έφερε σε επαφή τους θεατές με το όραμά της για τη γυναίκα της Chanel: Αέρινη, φοράει πέδιλα με τακούνι φυσικά και σατέν φιόγκους ή loafers από μαύρο -τενητό- δέρμα με την κλασική διχρωμία της Chanel. Τα μικρά γυαλιά της γυναίκας Chanel τής δίνουν το look μιας νεαρής γυναίκας με πάθος για τον πολιτισμό, την ποίηση, τα μυθιστορήματα. 

«Ονειρευόμουν μια γυναίκα με απαράμιλλη κομψότητα και μια ρευστή και ελεύθερη σιλουέτα. Ολα αυτά που λατρεύω σε αυτό που αποκαλούμε γοητεία αλά Chanel», λέει η Virginie Viard, για τη νέα της συλλογή Fall-Winter 2019/20 Haute Couture. 

Οι γραμμές

Με γραμμές που θυμίζουν το στιλ του 1930, η νεωτερικότητα της γυναίκας Chanel έγκειτα στη χαλαρότητά της. Οι δημιουργίες έχουν βαθιές τσέπες για να να βυθίζει χαλαρά τα χέρια της, εκπέμπουν μια σικάτη χαλαρότητα που τονίζεται από τους ρευστούς όγκους και τις loose γραμμές και τονίζονται πάντα με μια ζώνη ή έναν φιόγκο, αλλά και από τις πάντα καθαρές καμπύλες που δημιουργούν. 

Τα χρώματα

Οσο για τα χρώματα: Μαύρο, λευκό, navy blue, κίτρινο του μελιού, δαμασκηνί και μπορντό με φλασάκια ροζ, φούξια, μπλε, πράσινο και πορτοκαλί και ρίγες από ασημί και χρυσό.

Η συλλογή

Και φυσικά μια συλλογή Haute Couture της Chanel δεν θα μπορούσε να μην έχει αποτυπωμένο και το στίγμα των ατελιέ των αρτιζανάλ της Chanel: Γεωμετρικά κοψίματα στις δημιουργίες, πιέτες και διπλής όψης υφάσματα. Το τουίντ και το κρεπ από μαλλί δημιουργούν μια φίνα κομψότητα. Το βελούδο συνδυάζεται με ντελικάτη πλισέ ζορζέτα, σιφόν και οργκάνζα. Η δαντέλα, τα πολύχρωμα κεντήματα και τα φτερά τα οποία δημιουργήθηκαν ένα προς ένα και κεντήθηκαν έτσι ώστε να δημιουργούν λουλούδια, σε απίθανους χρωματικούς συνδυασμούς. 

Τα looks

Το στράπλες φόρεμα και η τουίντ φούστα, φοριούνται με σακάκια μπολερό ή καλύτερο με bomber jackets με στρογγυλεμένους ώμους. 

Τα παντελόνια φαρδιά και ρευστά, ψηλόμεσα, φοριούνται με cropped σακάκια με τονισμένους ώμους με αυστηρούς ή καπιτονέ γιακάδες. 

Η Virginie Viard παρουσιάζει και μια άλλη εκδοχή του του κλασικού Chanel σακακιού, καθώς το μετατρέπει σε ένα μικρό μπουφάν με κουμπιά και ρίγες, εμπνευσμένο ξεκάθαρα από τα βιβλία. Τα κουμπιά έχουν το χρώμα του χαρτιού ενώ οι ρίγες είναι λευκές και λεπτές. Κάποια μάλιστα έχουν γιακάδες με πολλά υφάσματα σε στρώσεις θυμίζονταw μισάνοιχτo βιβλίο... 

Οσο για τα μοτίβα του τουίντ είναι εμπνευσμένα από τα βιβλία στα ράφια. Ναι τα σακάκια της συλλογής της Chanel φέτος θυμίζουν μισάνοιχτα βιβλία στο σύνολό τους. Μήπως έτσι δεν πρέπει να είναι και οι γυναίκες; 

Κάποια look συγχωνέουν δύο στιλ σε ένα, τα έντονα θηλυκά στοιχεία «κατεβαίνουν» με τις ανδρόγυνες λεπτομέρειες. 

Ενα μικρό φόρεμα, τουίντ, δίχρωμο, πλισέ, με ζώνη, έχει έναν μικρό γιακά και μανσέτες με πολλές στρώσεις υφάσματος, ένα σατέν παντελόνι φοριέται με loose πουλόβερ, και ένα άλλο μάλλινο παντελόνι συνδυάζεται με μια μπλούζα από οργκάνζα και γραβάτα. Τα έντονα θηλυκά στοιχεία αναμειγνείονται με άλλα πιο ανδρόγυνα και το αποτέλεσμα συναρπάζει. 

Ολες οι δημιουργίες πάντως, εκπέμπουν μια comfort αίσθηση, υποκινώντας μας -ασυναίσθητα- να βρούμε χρόνο να ανοίξουμε να διαβάσουμε το αγαπημένο μας βιβλίο. Γιατί όχι, σε μια ωραία βιβλιοθήκη σαν και αυτή που στήθηκε στο Grand Palais. 

Τα μακριά φορέματα, τα οποία πάντα έχουν ζώνη, δίνουν μια luxe αλλά και loose αίσθηση. Σε σατέν, με ανοιχτή πλάτη και έναν φιόγκο να την τονίζει, ή με έναν φιόγκο στον ώμο ή με κεντημένα υφάσματα σε στρώσεις. Οι τσέπες δεν λείπουν. 

Φορέματα και φούστες από τουίντ, βελούδο και κρεπ από μαλλί, με λεπτομέρειες από δαντέλα και σιφόν που δίνουν όγκο και μια... ανάλαφρη αίσθηση. 

Ενα άλλο φόρεμα με φτερά στον ποδόγυρο, φορέματα με πλισέ φούστες, φιόγκους στο μπούστο, ή και λουλούδια. Ενας άλλος φιόγκος τονίζει μια γυμνή πλάτη. 

Ένα πορτοκαλί σιφόν negligee,  μια φαρδιά παντελόνα με κεντημένα φτερά και ένα φόρεμα με τυπώματα τα γράμματα του ονόματος του Karl Lagerfeld μοιάζουν σαν μια ανάσα καθαρού αέρα ...

Σε αυτήν την οικεία ατμόσφαιρα, τα όρια ανάμεσα σε όσα φοριούνται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους θολώνουν με τα φορεματάκια από δαντέλα που φοριούνται με bomber τζάκετ κεντημένα με λουλούδια φτιαγμένα από φτερά, αλλά και από τα φορέματα με τις ενσωματωμένες κάπες ή τα παλτό από μεταξωτό τούλι. 

H Chanel νύφη

Οσο για τη νύφη της Virginie Viard, έχει μια ξέγνοιαστη γοητεία. Είναι ντυμένη με πιζάμες και φορά μια ρόμπα σε ένα ανοιχτό ροζ από σατέν πλισέ, διακοσμημένο με φτερά. 

Η ανανεωμένη τριλογία της φιλοσοφίας Chanel

Πολυτελής, ήρεμη και αισθησιακή: Ανανεωμένη, η τριλογία των χαρακτηριστικών της συλλογής αυτής της Chanel αποκτά ένα διαφορετικό νόημα σε αυτή τη φανταστική βιβλιοθήκη. Με πλούσιες λεπτομέρειες, οι σοφιστικέ και θηλυκές γραμμές δίνουν ένα διαφορετικό τουίστ σε αυτό που αποκαλείται γοητεία αλά Chanel. Υπό τη μαέστρο Virginie Viard γράφεται μια νέα ιστορία της μόδας. 

Front Row

Η επίδειξη της Chanel Fall-Winter 2019/20 Haute Couture χειροκροτήθηκε από τους πρεσβευτές της Margot Robbie, Marine Vacht, Caroline de Maigret, τη Phoebe Tonkin, τον Ayami Nakajo, την Ellie Bamber και την Zhou Xun καθώς και τις ηθοποιούς Valerie Pachner, Marion Cotillard, Emily Beecham και Amandla Stenberg και το σκηνοθέτη Lukas Dhont.