Φωτογραφία: Getty Images-Ideal Image
Φωτογραφία: Getty Images-Ideal Image
05|09|2019 13:14
SHARE
ΜΑΙΡΗ ΚΑΤΡΑΝΤΖΟΥ

Πώς η Μαίρη Κατράντζου κατάφερε να της επιτρέψει το ΚΑΣ την επίδειξη μόδας στον ναό του Ποσειδώνα


Στις 3 Οκτωβρίου, η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου θα παρουσιάσει τη συλλογή της για το καλοκαίρι του 2020, σε ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Ελλάδας.

Τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Είναι η πρώτη φορά που ο ναός της χρυσής εποχής της Αθήνας, θα δοθεί για μια εκδήλωση αυτού του τύπου. 

Η θετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) ήρθε τον Ιούλιο γεμίζοντας χαρά την σχεδιάστρια η οποία ανυπομονεί για το ντεφιλέ της.

Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι ο ναός του Ποσειδώνα είναι το μέρος από όπου αυτοκτόνησε ο Αιγαίας όταν είδε τα μαύρα πανιά του πλοίου και πίστεψε ότι ο γιος του ο Θησέας. Ο ναός χτίστηκε προς τιμήν του Ποσειδώνα, του θεού της θάλασσας και όχι μία αλλά δύο φορές.
Στις αρχές του 5ου αιώνα καταστράφηκε από τους Πέρσες και το 444 π.Χ. περίπου ο Περικλής διέταξε να κτιστεί ξανά. Ολοκληρώθηκε το 440 π.Χ. 
Είναι δωρικού ρυθμού και αρκετά καινοτόμος για την εποχή του. 

Πώς όμως η Μαίρη Κατράντζου κατάφερε αυτό που δεν έχει μέχρι τώρα καταφέρει κανείς άλλος σχεδιαστής; Να της επιτραπεί δηλαδή να παρουσιάσει δηλαδή τη νέα της συλλογή στο λίκνο του δυτικού πολιτισμού; 

Η απάντηση είναι: Η ισχύς εν τη ενώσει.

Αυτό που ουσιαστικά ενέκρινε το ΚΑΣ ήταν το αίτημα του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ» της Μαριάννας Βαρδινογιάννη για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του αρχαιολογικού χώρου του ναού του Ποσειδώνος στο Σούνιο, ώστε να πραγματοποιηθεί επίδειξη μόδας της Μαίρης Κατράντζου.

Η 36χρονη σχεδιάστρια συμπορεύτηκε με την κυρία Βαρδινογιάννη και το Σωματείο ΕΛΠΙΔΑ, το οποίο θέλησε για τα 30 χρόνια του να κάνει κάτι ξεχωριστό. Ο συνδυασμός λοιπόν αυτών των δύο παραγόντων (δηλαδή η συγκέντρωση χρημάτων για καλό σκοπό μέσα από ένα ντεφλέ υψηλής ραπτικής) έπεισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο ωστόσο το 2017 είχε απορρίψει την αίτηση του οίκου Gucci για την παρουσίαση της κολεξιόν στην Ακρόπολη.

Όπως αναφέρεται, η κίνηση θα γίνει νοτίως του ναού και όχι περιμετρικά, όπως ήταν το αρχικό αίτημα. Ο αριθμός των επισκεπτών και η ακριβής θέση των καθισμάτων, θα αποφασιστεί από την τοπική εφορία αρχαιοτήτων. 

Το βέβαιο είναι ότι όλος ο πλανήτης της μόδας στις 3 Οκτώβρη, θα έχει το βλέμμα του στραμμένο στο ντεφιλέ της κυρίας Κατράντζου και τον ναό του Ποσειδώνα.