Gabrielle Chanel, ή αλλιώς Coco Chanel -Η ταινία του οίκου για την ζωή της «επαναστάτριας στην καρδιά» | 0 bovary.gr
Gabrielle Chanel, ή αλλιώς Coco Chanel -Η ταινία του οίκου για την ζωή της «επαναστάτριας στην καρδιά» | 0 bovary.gr
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ

Gabrielle Chanel, ή αλλιώς Coco Chanel -Η ταινία του οίκου για την ζωή της «επαναστάτριας στην καρδιά»


Chanel. Αυτός ο οίκος μόδας έχει... όνομα και επώνυμο, Coco Chanel. Ισως η γνωστότερη και εμβληματικότερη σχεδιάστρια ρούχων. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν ολόκληρο το όνομά της;

Η Coco Chanel ονομαζόταν Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel και ο οίκος αποφάσισε φέτος να γιορτάσει το πρώτο όνομα της ιδρύτριάς του. Gabrielle λοιπόν. 

Ηδη, μέσα από το Bovary.gr έχουμε γνωρίσει την Gabrielle de Chanel, την ολοκαίνουρια τσάντα του οίκου που ο Karl Lagerfeld αποφάσισε να αφιερώσει στην Coco Chanel. Η εν λόγω τσάντα παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο και ανήκει στην ανοιξιάτικη-καλοκαιρινή συλλογή του οίκου. 

Και φυσικά, ο οίκος δεν θα μπορούσε να μην λανσάρει και ένα νέο άρωμα, με το πρώτο όνομα της Coco Chanel. Το Gabrielle Chanel, όπως θα λέγεται, θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή για να το γνωρίσουμε καθώς αναμένεται το ερχόμενο Φθινόπωρο. 

Το αφιέρωμα τoυ οίκου στην ιδρύτριά του δεν σταματά εκεί, φυσικά. Εκτός από την ομώνυμη τσάντα και το άρωμα, ετοιμάζει και τέσσερις ταινίες που θα μπορέσουμε όλοι να τις παρακολουθήσουμε μέσα από την ιστοσελίδα της Chanel. Η πρώτη θα κάνει το ντεμπούτο της αύριο. 

Οι ταινίες θα περιστρέφονται γύρω από την εξέγερση, την ελευθερία, το πάθος και τη γοητεία, τις τέσσερις αξίες που χαρακτήρισαν τη ζωή της Gabrielle Chanel και μέχρι σήμερα αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλες τις γυναίκες. 

«Gabrielle, μια επαναστάτρια στην καρδιά», η πρώτη ταινία 

Να διαλέγεις, να επιθυμείς, να ζεις. Αυτές οι τρεις λέξεις χαρακτήρισαν την Gabrielle, την επαναστάτρια στην καρδιά.

Η τόλμη της, η δίψα της για ελευθερία, η ασέβειά της. Τρία χαρακτηριστικά της που η Gabrielle  τα έκανε πηγή δημιουργικής έμπνευσης.

Avant-garde από τα βάθη της ψυχής της, εφηύρε στιλ και λουκ που έκαναν την επανάσταση στη μόδα συγκλονίζοντας τα παραδοσιακά μοτίβα-σχέδια-κλισέ σε κοσμήματα και αρώματα. Η Gabrielle λειτουργώντας με βάση τη δική της διαίσθηση αρνήθηκε τα δόγματα και τους κανόνες. Μέσα από τα ταξίδια της, τα ειδύλλιά της και μέσα από τη σχέση της με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής της η Gabrielle «έχτισε» το χαρακτήρα της Coco (όπως «χαϊδευτικά» την αποκαλούσαν οι φίλοι της). Ολοι αυτοί οι φίλοι που έμοιαζαν με την Gabrielle καθώς δεν είχαν φόβους, δεν έβλεπαν μπροστά τους εμπόδια. Αλλά ήταν η Gabrielle που πίστεψε και έκανε σημαία της ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι γυναίκες να διεκδικήσουν την ελευθερία να είναι ο εαυτός τους και να τολμήσουν να επιλέξουν τη δική τους ζωή. Ηταν η Gabrielle και πάλι, που έγινε το πρότυπό τους, ένα πρότυπο διαχρονικό αφού συνεχίζει να εμπνέει και τις σημερινές γυναίκες. 

Με την Gabrielle οι γυναίκες ανακάλυψαν ότι «η πολυτέλεια δεν είναι το προφανές» επιλέγοντας την απλότητα ενός μαύρου φορέματος, την άνεση και την κομψότητα ενός τουίντ σακακιού. Εκοψαν τα μαλλιά τους για να μπορούν να κινούνται ελεύθερα, ενώ μπορούν εύκολα να κάνουν όποια χειρονομία τραβά η ψυχή τους χωρίς να καταπιέζονται και να περιορίζονται από την... τσάντα που κρατούν στο χέρι τους. Πλέον, η τσάντα έχει μακριά αλυσίδα και φοριέται πάνω από τον ώμο. Κάνουν ηλιοθεραπεία, αρωματίζονται με CHANEL N°5. Μπορούν να συνδυάζουν τα διαμάντια τους με τα faux μαργαριτάρια τους με τρόπο σαγηνευτικό. Εχουν πλάκα, καβαλάνε άλογα, κάνουν σκι, αναπνέουν και χαμογελούν στη ζωή. 

Να είσαι θρασύτατη, να αναζητάς την ομορφιά και να είσαι ο εαυτός σου. Το Gabrielle, φυσικά και δεν είναι μόνο ένα όνομα: Είναι ένα κίνητρο για όλες τις γυναίκες να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους, να πιστεύουν στον εαυτό τους και να ακούνε τη δική τους φωνή. Περισσότερο από την Coco σχεδιάστρια, είναι η Gabrielle γυναίκα που συναντάμε στην ιστορία της Chanel (που όλες λατρεύουμε και σε κάθε ευκαιρία ψάχνουμε να μάθουμε). 

Το φιλμ Gabrielle μια επαναστάτρια στην καρδιά δίνει νέες πληροφορίες για την γυναίκα Gabrielle Chanel και τις δημιουργίες της που την έκαναν θρύλο. 

Το 18ο επεισόδιο της σειράς Inside Chanel μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε ξανά τις προηγούμενες μικρού μήκους ταινίες. Ισως και με μια άλλη ματιά. Πώς γεννήθηκε το περίφημο μικρό σακάκι, ποια ήταν τα παράδοξα που διαμόρφωσαν την εμφάνιση Chanel; Ποια ήταν τα κρυμμένα μυστικά της Μέριλιν Μονρόε (ένα από αυτά το φετίχ άρωμά της CHANEL N°5). Από πού προέρχονται τα τόσα ιδιαίτερα χρώματα της Chanel και τα σύμβολά του, το λιοντάρι και η καμέλια; 

Ταινίες που βοηθούν να καταλάβουμε πολλά περισσότερα από μια ιστορία μόδας, αρωμάτων και υψηλής κοσμηματοποιίας. Βοηθούν να καταλάβουμε το όραμα της Coco που έγινε διαχρονική στάση και να κάνουμε μια βουτιά στη ζωή μιας επαναστάτριας που σπάζοντας τους κώδικες της εποχής της έγινε πηγή έμπνευσης όχι μόνο για τις τότε γυναίκες αλλά και για τις σημερινές. 

Το πρώτο φιλμ Gabrielle, μια επαναστάτρια στην καρδιά, θα το δούμε αύριο!