SAVAPILE
SAVAPILE
12|06|2017 15:00
SHARE
ΥΠΕΡΟΧΑ ΟΛΑ

Τα καπελάδικα της Αθήνας -7 διευθύνσεις πιλοποιείων στην πόλη για χειροποίητα καπέλα


Ψάθινα, μεταξωτά, υφασμάτινα ή από τσόχα,  με βέλο ή χωρίς, τα καπέλα είναι  αξεσουάρ πολυτελείας που όμως συμπληρώνουν ιδανικά την εμφάνισή μας.

Φτιάχτηκαν για προστασία από τον ήλιο ή το κρύο, αργότερα αποτελούσαν ένδειξη πλούτου, κοινωνικής θέσης αλλά και καλού γούστου.

Σήμερα είναι η απόλυτη εμμονή κάθε fashionista. Αν και πλέον υπάρχουν μεγάλες εταιρείες και αλυσίδες ρούχων όπου μπορείτε να βρείτε καπέλα σε πολύ χαμηλές τιμές, στην Αθήνα υπάρχουν ακόμα μερικά υπέροχα πιλοποιεία, αλλά και e-shops που κατασκευάζουν χειροποίητα κομμάτια μοναδικά και ιδιαίτερα για να ξεχωρίζετε.

 

Ibo Maraca

Πανέμορφα καπέλα τύπου Παναμά, ζωγραφισμένα όλα στο χέρι, που μπορείτε να τα βρείτε online, είτε σε επιλεγμένα καταστήματα. Το όνομα της εταιρείας είναι αναγραμματισμός της πόλης Μαρακαΐμπο, που βρίσκεται στη Βενεζουέλα. Εκεί γεννήθηκε η ιδρύτρια της φίρμας, η  Έφη Βακάκη που είχε την ιδέα αυτής της πρωτότυπης επιχείρησης, η οποία μαζί με την κόρη της, την Χριστίνα από το 2004 υπογράφουν ξεχωριστές δημιουργίες.

Ολα τα καπέλα κατασκευάζονται στο χέρι και εισάγονται από το Εκουαδόρ, ενώ σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες επιμελούνται τη διακόσμησή τους. Η Έφη και η Χριστίνα  ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και  πάνω στα καπέλα τους ουσιαστικά αποτυπώνουν μνήμες και  εικόνες από όλα τα σημεία του πλανήτη.
30 210 62 36 413,  info@ibo-maraca.com

 

Karfil Hats

Από το 1949, η εταιρεία Karfil Hats τροφοδοτεί την ελληνική κι όχι μόνο αγορά με εξαιρετικές συλλογές, που διακρίνονται για την κομψότητά τους. Κάθε χρόνο ο κατάλογος ανανεώνεται, ακολουθώντας  τις τελευταίες τάσεις της μόδας, ενώ όλες οι δημιουργίες της είναι εμπνευσμένες από διάφορους σχεδιαστές και εκθέσεις μόδας ανά τον κόσμο. Εδώ θα βρείτε τραγιάσκες, καπελίνες που θυμίζουν Αγγλική αριστοκρατία, καπέλα casual για το καθημερινό σας ντύσιμο, αλλά και πιο περίεργα κομμάτια για τους τολμηρούς.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο της λιανικής αλλά και χονδρικής πώλησης, με αποτέλεσμα τα καπέλα  της να είναι τοποθετημένα σε πλήθος σημείων πώλησης εντός και εκτός Ελλάδος. Το κεντρικό κατάστημα και showroom της εταιρείας στεγάζονται σε ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο, στο κέντρο της Αθήνας στο Μοναστηράκι.
Αγίας Ειρήνης 12, 21 03242008

 

Giorgio Hatter

Από τα πιο παλιά πιλοποιεία της Αθήνας, αυτή η οικογενειακή επιχείρηση δραστηριοποιείται στο χώρο του καπέλου εδώ και πενήντα χρόνια. Η αρχή του σηματοδοτήθηκε με το άνοιγμα πιλοποιείου στην Καλαμάτα προπολεμικά από τον παππού Γεώργιο Πολυχρονόπουλο με κύρια δραστηριότητα την κατασκευή των σχολικών καπέλων. Στη πορεία ο γιος του Ηλίας άνοιξε το κατάστημα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας το 1978, συνεχίζοντας και αναπτύσσοντας τη μέθοδο κατασκευής του καπέλου, ενώ παράλληλα ξεκινάει και την εισαγωγή από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Σήμερα τα ηνία αναλαμβάνει η τρίτη γενιά, ο Γιώργος και η Βασιλική, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση και πείρα, ταυτόχρονα με τις νέες τάσεις που επικρατούν και προωθώντας καινούργιες ιδέες. Εδώ θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία για όλα τα βαλάντια, αλλά το σήμα κατατεθέν του καταστήματος είναι φυσικά οι πανέμορφες τραγιάσκες του. Επίσης οι λάτρεις του vintage, μπορούν να προμηθευτούν και καπελιέρες, όπως αυτές που είχε η γιαγιά, για να προστατεύουν τα αγαπημένα τους αξεσουάρ.
Αθηνάς και Βορέου 15, 210 3214510

 

Pan Pol

Η Βασιλική Πολυχρονοπούλου, εγγονή του πρώτου πιλοποιού της οικογένειας, Γιώργου Πολυχρονόπουλου και κόρη του Παναγιώτη (εξ ου και το Pan-Pol), κρατά σταθερή την παράδοση από το 1900 με κλασικά σχέδια (από ψάθα, τσόχα ή ύφασμα), που όμως ανανεώνονται και προσαρμόζονται στις ανάγκες της σύγχρονης ζωής.

Θα βρείτε καπέλα για άντρες, γυναίκες και παιδιά, αλλά και  ζωγραφιστά στο χέρι, σε τιμές πολύ προσιτές. Αν  θέλετε μπορείτε να κάνετε την δική σας παραγγελία, επιλέγοντας μόνοι σας το σχέδιο, το υλικό και το χρώμα. 
Αθηνάς 36, 210 3211431

 

Athens Hat by Karamouza

Γιώργος Τρομάρας έχει εδώ το δικό του εργαστήριο με χειροποίητες δημιουργίες Ελλήνων σχεδιαστών. Ο ίδιος σπούδασε Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, αλλά  από μικρός είχε μεγάλη αγάπη για τα καπέλα. Τα σχέδια γίνονται πάνω σε baseball caps, truckers και snap backs που έρχονται από την Ιταλία κι όλα έχουν το δικό τους σλόγκαν, με φράσεις που ο Γιώργος ακούει και του κάνουν εντύπωση, διαβάζει σε βιβλία, ή απλώς εφευρίσκει μόνος του. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να του εμπιστευτείτε το δικό σας μότο και να σας το τυπώσει.
Περικλέους 19, Αθήνα, 2103254435

 

Savapile

H Λίζα Σαρηγιαννίδη είναι μία από τις ελάχιστες πιλοποιούς που ράβουν ακόμα στο χέρι. Μπορείτε να την επισκεφτείτε στο εργαστήριό της στου Ψυρρή, να της περιγράψετε το καπέλο των ονείρων κι εκείνη θα το φτιάξει μόνο για εσάς. Αν θέλετε μπορείτε να της πάτε και μια φωτογραφία, ή ένα σχέδιο. Ειδικεύεται στις κατασκευές ψάθινων καπέλων, αλλά και στα είδη βάπτισης- έχει πολύ όμορφα καλάθια, μινιατούρες και βαπτιστικά, που ξεχωρίζουν.

Φέτος το καλοκαίρι λανσάρει ένα υπέροχο λευκό paper panama καπέλο με μονόχρωμη μαύρη κορδέλα και στίχους του Ελύτη!
Αγ. Ελεούσης 7, Ψυρή, 210 3217087

 

Katerina Κaroussos

Η Κατερίνα Καρούσου συγκαταλέγεται σήμερα στους κορυφαίους Eυρωπαίους δημιουργούς καπέλου, μια τέχνη που σπούδασε στο Fashion Institute of Technology (F.I.T.) της Νέας Υόρκης. Η ίδια ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της σχεδιάστριας Λουκίας κι αργότερα εργάστηκε σε διάσημους οίκους μόδας στο εξωτερικό. Στο κατάστημά της θα βρείτε καπέλα haute couture, αλλά  και αξεσουάρ, ενώ πολλά θέατρα την εμπιστεύονται γιατί ξέρει καλά τις εποχές της μόδας.

Μπορεί να σας φτιάξει πραγματικά ό,τι καπέλο επιθυμείτε, ή να σας επιδιορθώσει παλιά κομμάτια που έχετε ανακαλύψει στις ντουλάπες της μαμάς σας, ενώ μπορείτε να διαλέξετε κομμάτια prêt à porter από τις συλλογές basic και limited. Συνήθως βρίσκεται στο κατάστημα και θα σας συμβουλέψει με την πολύτιμη της πείρα για να βρείτε το καπέλο που ταιριάζει ιδανικά στην ιδιοσυγκρασία σας.
Δορυλαίου 17, 210 6455821