@Guillaume de Laubier
@Guillaume de Laubier
10|11|2017 12:34
SHARE
HERMES

Hermès: Οι κόσμοι της Leïla Menchari


Ο οίκος Hermès παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Hermès à tire-d'aile - Les mondes de Leïla Menchari» (O Hermès στο πέρασμα του χρόνου - Οι κόσμοι της Leïla Menchari) στο Grand Palais του Παρισιού από τις 8 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2017.

Οταν η Leïla Menchari έφτασε στο νούμερο 24, της Faubourg Saint-Honoré, στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού, η Annie Beaumel, η γυναίκα-σύμβολο των εμβληματικών βιτρίνων τoυ Hermès, της ζήτησε να «ζωγραφίσει τα όνειρά της».

Ηταν 1961 και η Leïla Menchari είχε μόλις αποφοιτήσει από το Beaux-Arts στο Παρίσι, αφού σπούδασε καλές τέχνες στην Τύνιδα, όπου μεγάλωσε. Αυτή ήταν η αρχή της καριέρας της Leïla Menchari στον Hermès. Από το 1978 έως το 2013, φαντάζεται, σχεδιάζει και δημιουργεί φαντασμαγορικές βιτρίνες για τον Παριζιάνικο οίκο, ενώ παράλληλα είναι και διευθύντρια στην Επιτροπή «Μεταξωτών Χρωμάτων».

Μέσα από μια σειρά με οκτώ σκηνές και την επιμέλεια της έκθεσης από τη Nathalie Crinière, οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν ή να ξανά-ανακαλύψουν τους υπερβατικούς και γενναιόδωρους κόσμους της Leïla Menchari.

©Carole Bellaiche
©Carole Bellaiche

Ενώ τα υλικά είναι ο οδηγός αυτής της έκθεσης που αναβιώνει τις γοητευτικές βιτρίνες της καλλιτέχνιδας, κάθε μια από τις οκτώ σκηνές λέει μια ιστορία. Η Leïla Menchari είναι μια αφηγήτρια: αφηγείται τα όνειρα και τις δημιουργίες της με τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες και τους τεχνίτες της Hermès, καθώς και ιστορίες από την Τυνησία ή άλλους προορισμούς από τα ταξίδια της. 

@Véronique Mati
@Véronique Mati

Οι ζωγράφοι, οι γλύπτες, οι τεχνίτες του δέρματος, οι υφαντές, οι τεχνίτες του μωσαϊκού, οι κόφτες της πέτρας και οι φυσητήρες του γυαλιού, είναι μερικοί από τους πολυάριθμους τεχνίτες που συνεργάστηκαν με την καλλιτέχνιδα για να παράγουν τα αντικείμενα και τις σκηνές των φανταστικών βιτρίνων της.

@Guillaume de Laubier
@Guillaume de Laubier

«Πάντα ήθελα η εργασία μου να είναι αυθεντική και ειλικρινής», εξηγεί. «Ήμουν γνωστή για τον υπερρεαλισμό μου, κάτι που μου άρεσε, αλλά πάντα με αληθινά πράγματα, πράγματα που μπορούν να αναγνωρίσουν οι άνθρωποι. Έπρεπε η δουλειά μου να είναι αναπάντεχη, ασυνήθιστη και εκπληκτική, και έπρεπε να κάνει engage τους περαστικούς».

@Guillaume de Laubier
@Guillaume de Laubier

Το Νοέμβριο του 2017, το βιβλίο με τίτλο «Leïla Menchari, Η βασίλισσα της γοητείας» θα δημοσιευθεί επίσης από κοινού με τον Actes Sud, τον εκδοτικό οίκο του Arles που ήδη έχει μακρά συνεργασία με τον Hermès.