11|10|2016 11:28
SHARE
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ

Γιατί σε πιάνει πονοκέφαλος κάθε φορά που φτιάχνεις αλογοουρά, κότσο, κοτσίδα


Αγαπάμε τους κότσους, τις αλογοουρές, γενικά κάθε χτένισμα που θέλει τα μαλλιά μας να είναι μαζεμένα ψηλά, πόσο εύκολα όμως παίρνουμε την απόφαση να τα μαζέψουμε όταν γνωρίζουμε ότι μετά από λίγες ώρες θα έχουμε πονοκέφαλο;

Και ναι, μπορεί το μαζεμένο μαλλί -και δεν αναφερόμαστε στο απλό χαλαρό δέσιμο που κάνουμε για το γυμναστήριο ή τις δουλειές του σπιτιού – να μας δείχνει μικρότερες και να «ανοίγει» το πρόσωπό μας, πόσα όμως μπορεί να υποφέρει μία γυναίκα στο βωμό της ομορφιάς;

Με το ερώτημα να απασχολεί πολλές γυναίκες, το Elle, απευθύνθηκε στη Ντενίζ Τσου, η οποία είναι νευρολόγος και βοηθός καθηγήτρια νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, με ειδίκευση στη θεραπεία των πονοκεφάλων.

Όπως σημειώνει, συχνά όσες πάσχουν από πονοκεφάλους ενώ έχουν πιάσει τα μαλλιά τους ψηλά, είναι ήδη στην πλειοψηφία τους επιρρεπείς στην ημικρανία. «Οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν ημικρανίες γιατί συχνά είναι αδιάγνωστες. Επηρεάζουν περίπου το 12% του πληθυσμού και χονδρικά το 18% των γυναικών», λέει ενώ το άρθρο εξηγεί ότι η διαταραχή αυτή οδηγεί σε αισθητηριακή υπερευαισθησία που κάνει τα νεύρα γύρω από το πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής να γίνονται υπερευαίσθητα.

«Όταν μαζεύεις τα μαλλιά σου σε σφιχτό κότσο ή αλογοουρά ή κοτσίδα ή βάλεις extensions, αυτό θα τραβήξει τα νεύρα στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό το τράβηγμα των νεύρων θα ενεργοποιήσει τα αισθητήρια νεύρα ακόμα περισσότερο», συνεχίζει η Τσου. «Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα έναν πονοκέφαλο, ή θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή ενός πονοκεφάλου».

Δερματική αλλοδυνία είναι ο επιστημονικό όρος του φαινομένου, το οποίο θέλει να αντιλαμβανόμαστε τον πόνο από ένα κατά τα άλλα ανώδυνο ερέθισμα. «Το να μαζεύεις τα μαλλιά δεν θα έπρεπε να είναι οδυνηρό. Αλλά μπορεί να γίνει αντιληπτό ως οδυνηρό κατά τη διάρκεια μία ημίκρανίας», τονίζει η Τσου εξηγώντας ωστόσο ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει ιστορικό ημικρανίας για να πονοκεφαλιάσεις από την αλογοουρά.

Οι λύσεις

Από την πλευρά της η Τσου εξηγεί ότι στην ίδια δεν αρέσει η αίσθηση ενός σφιχτού δεσίματος στο κεφάλι της για αυτό και προτιμά πιο χαλαρά.

Για όσες όμως επιμένουν να δένουν τα μαλλιά τους, προειδοποιεί ότι η χρήση φαρμάκων για να περάσει ο πονοκέφαλος δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή, ειδικά στις περιπτώσεις που υποφέρουν γύρω στις 10 ημέρες το μήνα.

Συμπληρώματα όπως ριβοφλαβίνη / βιταμίνη Β2 και το μαγνήσιο, έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να σταθεροποιήσουν την υπερευαισθησία του εγκεφάλου, ωστόσο, όπως συμβουλεύει η νευρολόγος, καθετί πρέπει να λαμβάνεται έπειτα από επίσκεψη στο γιατρό.