Shutterstock
Shutterstock
ΞΗΡΗ Η ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΗ

Λιπαρό αλλά αφυδατωμένο -Ένας νέος τύπος δέρματος κάνει την εμφάνισή του


Η όμορφη εικόνα του προσώπου δεν σταματά να μας απασχολεί. Και όμορφη όψη συνεπάγεται καλή υγεία της επιδερμίδας.

Τα προβλήματα που μπορεί να εμφανίσει το δέρμα κατά την διάρκεια ζωής μιας γυναίκας είναι πολλά και διαφορετικά, ενώ διαφορετικοί είναι και οι παράγοντες που τα δημιουργούν.

Λιπαρότητα, ακμή, ξηρότητα είναι μόνο κάποια από αυτά. Πολλές φορές ωστόσο συμβαίνει το δέρμα να είναι ταυτόχρονα λιπαρό και αφυδατωμένο. Οι δερματολόγοι μιλούν για έναν νέο τύπο δέρματος.

Πώς γίνεται; Για να το καταλάβετε αυτό που χρειάζεται είναι να μάθετε πότε η επιδερμίδα είναι ξηρή και πότε αφυδατωμένη. Ποια είναι η διαφορά;

«Το ξηρό δέρμα χαρακτηρίζεται από λιγότερους αδένες που παράγουν φυσικά έλαια στο πρόσωπο και το σώμα», λέει ο Ross C. Radusky, πιστοποιημένος δερματολόγος με έδρα την Νέα Υόρκη. «Η αφυδατωμένη επιδερμίδα, από την άλλη πλευρά, σχετίζεται με την έλλειψη νερού και όχι ελαίων, έτσι μπορείτε να έχετε λιπαρή επιδερμίδα αλλά αφυδατωμένο δέρμα».

Μπορούμε να καταλάβουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της αφυδάτωσης στη γενική υγεία μας, αλλά ποιος φανταζόταν ότι μπορούσε να προκαλέσει τέτοια προβλήματα στα πρόσωπά μας.

 

Shutterstock
Shutterstock

Η ξηρότητα αναφέρεται σε έναν τύπο επιδερμίδας και η αφυδάτωση αναφέρεται σε μια κατάσταση του δέρματος. «Το ξηρό δέρμα στερείται ελαίων επειδή παράγει λιγότερο σμήγμα από το κανονικό δέρμα και η έλλειψη σμήγματος σημαίνει ότι το δέρμα είναι χωρίς τα λιπίδια που χρειάζεται για να συγκρατήσει την υγρασία και να δημιουργήσει ένα ισχυρό φράγμα για την προστασία από τους εξωτερικούς επιδρομείς», λέει η Tata Harper ειδική στην περιποίηση..

«Η αφυδάτωση προκαλείται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, αλλά οι πιο συνηθισμένοι είναι ο καιρός, το περιβάλλον, η διατροφή και η κατανάλωση καφεΐνης, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη περιεκτικότητα σε νερό μέσα στο δέρμα».

Μια καλή δοκιμή, λέει ο Radusky, είναι να τσιμπήσετε το μάγουλό σας. Εάν δημιουργούνται ρυτίδες με απαλή πίεση αντί να διατηρείται το σχήμα, τα κύτταρα του δέρματός σας διψάνε για νερό. Σημειώνει επίσης ότι την αφυδατωμένη επιδερμίδα θα την αισθάνεστε σφιχτή, θα είναι θαμπή στον καθρέφτη και θα παρατηρήσετε περισσότερες ρυτίδες σε περιοχές που δεν θυμάστε να είχατε όπως και πιο έντονους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

«Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αφυδατωμένης επιδερμίδας περιλαμβάνουν ερυθρότητα, πολλή συμφόρηση και φλεγμονή».

Το ξηρό δέρμα, από την άλλη πλευρά, τείνει να «τραβάει», να ξεφλουδίζει αλλά και να υποφέρει από κνησμό και φαγούρα.

Οι χειρότερες περιοχές είναι συνήθως κοντά στα φρύδια και στην άκρη της μύτης και του στόματος. Στο σώμα, περισσότερο ξηρά σημεία είναι ο λαιμός, το εσωτερικό των βραχιόνων και των μηρών.

 

Αντιμετώπιση

Για το ξηρό δέρμα, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να απαλύνετε τα συμπτώματα, ξεκινώντας από την πρόσληψη αντιοξειδωτικών και μειώνοντας τα οξέα στη ρουτίνα σας. Η αφυδάτωση, από την άλλη, είναι μια διαφορετική ιστορία.

Ενώ η ενυδάτωση είναι το κλειδί εάν υποφέρετε από αφυδατωμένο δέρμα, υπάρχουν μερικές άλλες επιλογές θεραπείας στο σπίτι για να εξετάσετε.

Απολέπιση

Καθώς το νεκρό δέρμα συσσωρεύεται, μπορεί να μειώσει την απορρόφηση των ενυδατικών στοιχείων Οι ειδικοί συνιστούν την απολέπιση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, πράγμα που επιτρέπει στην ενυδατική σας να λειτουργεί καλύτερα.

Προσθέστε ένα serum στη ρουτίνα σας

«Για να ενυδατώσετε το δέρμα, στοχεύστε στους ορούς και εφαρμόστε τους πριν από οποιαδήποτε ενυδατική κρέμα», λέει ο Radusky. «Οι οροί δεν είναι moisturizers και το αντίστροφο». Συνιστά την εύρεση ενός ορού με υαλουρονικό οξύ, το οποίο συστατικό χρησιμοποιείται σε πολλά υλικά fillers.

Το δέρμα σας παράγει φυσικά υαλουρονικό οξύ, αλλά τα προϊόντα περιποίησης που το συμπληρώνουν είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης, λέει ο Radusky. Συνιστά προϊόντα που διεγείρουν την παραγωγή του ή προϊόντα που περιέχουν πεπτίδια αβοκάντο, τα οποία ενισχύουν την ικανότητα του δέρματός να παράγει το δικό του υαλουρονικό οξύ.

Χρησιμοποιήστε μια βαρύτερη ενυδατική κρέμα τη νύχτα

Ο ξηρός αέρας μπορεί να προκαλέσει απώλεια της υγρασίας ακόμα και ενώ κοιμόμαστε για αυτό μια πιο πλούσια ενυδατική νύχτας είναι απαραίτητη.

Δώστε προσοχή στις εποχές

Οι αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας μπορούν να επηρεάσουν πραγματικά το πως δείχνει και συμπεριφέρεται το δέρμα.

Ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα σκληρός, καθώς ο κρύος, ξηρός αέρας μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος, φαγούρα, ερεθισμό και ανοίγματα. Ο ψυχρός αέρας επίσης συσφίγγει τους πόρους, μειώνει την κυκλοφορία και μειώνει την παραγωγή σμήγματος». Η χαμηλή υγρασία, τα καυτά ντους και η κεντρική θέρμανση συμβάλλουν επίσης στην αφυδάτωση του δέρματος.

Από την άλλη η ατμόσφαιρα συγκρατεί περισσότερη υγρασία την άνοιξη και το καλοκαίρι όμως η απευθείας έκθεση στον ήλιο προκαλεί και πάλι αφυδάτωση και πρέπει να είστε ακόμα πιο επιμελείς με το αντηλιακό.

Πίνετε νερό

Μπορεί να μοιάζει προφανές όμως δεν είναι. Πολλές γυναίκες δεν καταναλώνουν όσο νερό είναι απαραίτητο (8 ποτήρια ημερησίως τουλάχιστον) και το έχουν αντικαταστήσει με αναψυκτικά και καφέ στην καθημερινότητα τους.«Η εσωτερική ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας», λέει ο Radusky. «Πίνετε πολλά υγρά και τρώτε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε νερό και απαραίτητα λιπαρά οξέα».

Δείτε το κι αλλιώς

Οταν σκεφτόμαστε το νερό στο σώμα, στο μυαλό μας έρχεται το φούσκωμα. Σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι αυτό το φούσκωμα για την όψη του προσώπου μας. Οταν ενυδατώνονται, τα κύτταρα του δέρματός μας φουσκώνουν και αυτό μπορεί να είναι σπουδαίο, αφού ελαχιστοποιεί την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων και γενικά μας κάνει να δείχνουμε λιγότερο κουρασμένες.