shutterstock
shutterstock
25 ΤΙΠΣ

25 τιπς (κλεμμένα από γεννημένες αρχηγούς) για να είστε πάντα σε πλεονεκτική θέση


Οι κοινωνικές καταστάσεις είναι πολύ σημαντικές στη ζωή μας. Και ναι, υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές και κανόνες συμπεριφοράς προκειμένου να πλησιάσετε και στο τέλος να πετύχετε αυτό που θέλετε. Οι παρακάτω 25 τεχνικές θα σας βοηθήσουν να βρίσκεστε σε πλεονεκτική θέση κάθε φορά που το χρειάζεστε.  Δεν χρειάζεται να σκέφτεστε πως χειραγωγείτε τους άλλους. Σκεφτείτε απλώς πως βοηθάτε τον εαυτό σας!

1. Δείξτε άνετες όταν συναναστρέφεστε άλλους ανθρώπους

Όταν δίνετε εντολή στον εγκέφαλό σας ότι γνωρίζετε ήδη κάποιον άνθρωπο (ακόμη κι αν αυτό δεν ισχύει) φαίνεστε αμέσως πιο άνετοι και προσιτοί άνθρωποι. Επιπλέον βρίσκεστε αμέσως σε πλεονεκτική θέση από τον συνομιλητή σας χωρίς αυτό να σημαίνει πως τον κάνετε να αισθάνεται άβολα.

2. Παρατηρήστε τα πόδια των άλλων όταν πρόκειται να τους πλησιάσετε
Προκειμένου να μην διακόψετε κάποιον από μία σημαντική συζήτηση και θεωρηθείτε αμέσως αγενής θα πρέπει να εστιάσετε στα πόδια τους! Ναι, σωστά διαβάσατε. Αν κατά τη διάρκεια μίας συνομιλίας, αυτοί που συμμετέχουν γυρνούν μόνο τον κορμό τους προς το άλλο άτομο και όχι τα πόδια τους, τότε καλύτερα να μείνετε μακριά γιατί μάλλον συζητούν σοβαρά. Αντίθετα, αν μετακινούν όλο τους το σώμα προς την κατεύθυνση του συνομιλητή, τότε το πεδίο είναι ελεύθερο. 

3. Όταν τσακώνεστε με κάποιον σταθείτε δίπλα του και όχι απέναντί του
Εκτός κι αν σας αρέσουν οι δραματικές καταστάσεις, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τους έντονους τσακωμούς. Όταν όμως αυτοί υπάρχουν, σταθείτε ακριβώς δίπλα από το άλλο άτομο. Έτσι δεν θα φαίνεστε σαν απειλή και η ατμόσφαιρά θα ηρεμήσει.

4. Κάθε φορά που θέλετε να σας κάνουν χάρη, πείτε «Χρειάζομαι τη βοήθειά σου»
Ας το παραδεχτούμε. Σε όλους μας αρέσει να βάζουμε τους άλλους να κάνουν πράγματα για εμάς. Είτε επειδή βαριόμαστε είτε επειδή όντως το έχουμε ανάγκη. Τα στατιστικά δείχνουν πως κανείς δεν θέλει να έχει κοντά του κάποιον που τεμπελιάζει όλη την ώρα. Οπότε την επόμενη φορά που θα  χρειαστείτε κάτι, δείξτε στους άλλους ότι είναι χρήσιμοι για εσάς, λέγοντας απλά πως χρειάζεστε τη βοήθειά τους.

5. Εάν θέλετε να κάνετε κάποιον να νιώσει άνετα, επαναλάβετε αυτό που μόλις σας είπε
Σε όλους τους ανθρώπους αρέσει η επιβεβαίωση και πολλές πράξεις μας γίνονται μόνο και μόνο προκειμένου να επιβεβαιωθούμε. Ποιος είναι λοιπόν ο κατάλληλος τρόπος για να είστε αρεστοί στον κόσμο; Επιβεβαιώστε τους! Αν κάποιος για παράδειγμα σας πει κάτι πολύ σημαντικό για εκείνον, αναδιατυπώστε αυτό που σας είπε με δικά σας λόγια. Θα είστε καλοί ακροατές και θα δείξετε ότι πράγματι σας ενδιαφέρει αυτό που σας είπε.

6. Εάν θέλετε να λάβετε θετική απάντηση από κάποιον, κουνήστε το κεφάλι σας την ώρα που τον ρωτάτε
 Αυτή η τεχνική είναι πολύ ισχυρή αλλά και εξαιρετικά χειριστική... Χρησιμοποιήστε την λοιπόν με δική σας ευθύνη και κυρίως ηθικά. Την ώρα που ζητάτε κάτι από κάποιον, κουνήστε το κεφάλι σας θετικά. Ο άνθρωπος είναι μιμητικό ον και το πιο πιθανό είναι πως θα επαναλάβουν την κίνησή σας την ώρα που μιλάτε. Ως επακόλουθο, η κίνηση θα δώσει στον εγκέφαλο εντολή να συμφωνήσουν σε αυτό που ακούνε.

7. Θέλετε να δείτε αν κάποιος παρακολουθεί αυτά που λέτε; Σταυρώστε τα χέρια σας
Συνήθως όταν βρισκόμαστε στη μέση μίας συζήτησης και κυρίως όταν αυτή έχει μεγάλη διάρκεια προσπαθούμε να καταλάβουμε αν εξακολουθούμε να έχουμε την προσοχή του συνομιλητή μας. Αντί να χάνετε χρόνο, σταυρώστε τα χέρια σας. Αν ο άλλος πράγματι δίνει προσοχή σε αυτά που λέτε, το πιο πιθανό είναι πως θα αντιγράψει την κίνησή σας.

8. Δεν θυμάστε εύκολα ονόματα; Επαναλάβετε το όνομα του άλλου κατά τη διάρκεια της συζήτησης
Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως. Όσες περισσότερες φορές ακούσετε ένα όνομα τόσο περισσότερο θα αποτυπωθεί στη μνήμη σας.

9. Εάν κάποιος απαντάει μόνο στο ένα μέρος της ερώτησής σας, περιμένετε. Θα συνεχίσει να μιλάει.
Αυτό είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο ειδικά όταν δύο άνθρωποι δεν γνωρίζονται καλά μεταξύ τους. Εάν λοιπόν κάποιος δεν απαντήσει αμέσως σε όλα τα σκέλη της ερώτησης σας απλώς περιμένετε. Μείνετε σιωπηλοί και συνεχίστε να τον κοιτάτε στα μάτια. Εάν μάλιστα υπάρχει και ένταση στη συζήτηση, σηκώστε τα φρύδια σας. Αυτό θα ασκήσει πίεση στον συνομιλητή σας να συνεχίσει να μιλάει όμως θα δείξει επίσης πως ενδιαφέρεστε να ακούσετε αυτά που έχει να σας πει.

10. Οι άνθρωποι εστιάζουν συνήθως στο συναίσθημα και όχι στο αντικείμενο
Αυτό είναι κάτι πολύ χρήσιμο για όταν μιλάτε μπροστά σε κόσμο. Κάθε φορά που συστήνεστε σε κάποιον, αφηγείστε μία ιστορία ακόμη κι αν αυτή είναι βαρετή ή αναλύετε ένα θέμα, τρεις λέξεις πρέπει να έχετε στο μυαλό σας: ενθουσιασμός, γέλιο και ίντριγκα. Με αυτά μπορείτε να κρατήσετε το ενδιαφέρον του συνομιλητή σας αμείωτο. Προσέξτε απλώς να μην μακρηγορείτε. 

11. Η αυτοπεποίθηση είναι σημαντικότερη από τη γνώση
Παράδειγμα: δύο υποψήφιοι πηγαίνουν σε μία συνέντευξη για δουλειά. Ο πρώτος έχει πτυχίο, δύο μεταπτυχιακά και διδακτορικό. Ο δεύτερος έχει μόνο ένα πτυχίο. Ο πρώτος είναι αρκετά ντροπαλός, δεν μιλάει πολύ και φαίνεται πως νιώθει αμήχανα. Ο δεύτερος δείχνει πιο σίγουρος για τον εαυτό του, κοιτάει αυτούς που του κάνουν τις ερωτήσεις στα μάτια, δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη θέση και αυτοπεποίθηση. Ποιος από τους δύο θα πάρει τη δουλειά; Μαντέψτε...

12. Προσποιήσου μέχρι να τα καταφέρεις
Κανείς δεν κατάφερε να γίνει ειδικός σε κάτι μέσα σε μία μέρα. Ωστόσο η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη όταν πείσετε τον εαυτό σας πως γνωρίζετε πράγματι κάτι. Μία είναι η λέξη κλειδί: Εγκέφαλος.

13. Η στάση του σωματός σας πρέπει να δείχνει ισχύ
Αυτό σχετίζεται με την τεχνική νο12, αφού όταν φαίνεστε ισχυροί ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη διαφορά στο αν προσποιείστε ή όχι. Μπορεί να σας φαίνεται χαζό, όμως δουλεύει πραγματικά.

14. Αν θέλετε να είστε πειστικοί, αποφύγετε τις λέξεις «νομίζω» και πιστεύω»
Δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση. Καταλαβαίνετε ότι αυτές οι λέξεις δεν κερδίζουν την εμπιστοσύνη του άλλου, οπότε αντικαταστήστε τις με το «γνωρίζω».

15. Ένα καθαρό και οργανωμένο περιβάλλον επηρεάζει τη διάθεση, την παραγωγικότητα, εσάς τους ίδιους
Πιστεύετε ότι είναι ψέμα; Κακώς. Αν το περιβάλλον που ζείτε είναι ακατάστατο τότε μην αναρωτιέστε γιατί οι επιδόσεις σας είναι χαμηλές. Αφιερώστε λίγο χρόνο να μαζέψετε τον χώρο σας και θα δείτε αμέσως τη διάθεσή σας να αλλάζει.

16. Θέλετε να μάθετε ποιοι άνθρωποι είναι πιο κοντά ο ένας τον άλλον σε μία ομάδα και ποιος θεωρείται ο αρχηγός;
Παρατηρήστε ποιος κοιτάει ποιον όταν όλοι σε μία παρέα γελάνε με κάποιο αστείο. Οι άνθρωποι από ένστικτο και μόνο κοιτούν κατευθείαν τον άνθρωπο με τον οποίο αισθάνονται πιο οικεία. 

17. Όταν τηλεφωνείτε σε κάποιον που θέλετε να συναντήσετε, δείξτε ενθουσιασμό.
Χρυσή συμβουλή: ο ενθουσιασμός είναι όπλο. Γιατί πιστεύετε ότι το Happy του Pharrell Williams  έκανε τόσο μεγάλη επιτυχία; (Αντίθετα, αν κάποιος σας απογοητεύσει μπορείτε να δείξετε την απογοήτευσή σας και να τους ταρακουνήσετε για τις πράξεις τους.)

18. Θέλετε να κερδίσετε συμπάθεια και σεβασμό; Ταιριάξτε τη γλώσσα του σώματός σας
Όταν θέλετε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη ενός ανθρώπου αυτό που έχετε να κάνετε είναι να μιμηθείτε τη γλώσσα του σώματός του. Εάν μιλάει με ενθουσιασμό και κάνει κινήσεις, κάντε το ίδιο. Εάν είναι πιο μαζεμένος και ήρεμος στις εκφράσεις του, κάντε το ίδιο και πάλι.

19. Όταν κάποιος σας προβάλει, είτε αγνοήστε τον είτε γελάστε
Μην χάσετε ποτέ την ψυχραιμία σας. Να έχετε πάντα τον έλεγχο σε τέτοιες καταστάσεις. Εκνευριστικοί άνθρωποι υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα και παντού. Όσο περισσότερη αξία τους δίνετε τόσο πιο ισχυροί γίνονται εκείνοι. Επανάληψη: Τι πρέπει να κάνετε; Μην χάσετε ποτέ την ψυχραιμία σας!

20. Σώμα
Να στέκεστε πάντα σε σωστή στάση σώματος με τους ώμους πίσω, σαν υπερήφανος ηγέτης. Τα χέρια σας να βρίσκονται έξω από τις τσέπες σας και να μην είναι ποτέ παγωμένα. Να κοιτάτε πάντα τον άλλον στα μάτια.

21. Το φαινόμενο του Βενιαμίν Φραγκλίνου
Το φαινόμενο αυτό αποτελεί ένα εύρημα της ψυχολογίας: Ένας άνθρωπος που έχει κάνει μία χάρη σε κάποιον στο παρελθόν είναι πολύ πιο πιθανό να του ξανακάνει κάποια χάρη από το να γίνει το αντίθετο. Το ίδιο συμβαίνει και όταν κάποιος πληγώνει κάποιον άλλο: το πιο πιθανό είναι να τον ξαναπληγώσει παρά το θύμα να τον εκδικηθεί. Εάν θέλετε κάποιος να σας κάνει μία μεγάλη χάρη, μπορείτε πρώτα να του ζητήσετε κάτι πολύ ασήμαντο. Αφού θα έχει δεχτεί την πρώτη φορά, ο εγκέφαλος θα συγχρονιστεί σε αυτό το μοτίβο σε αυτό που θα του ζητήσετε στο μέλλον. 

22. Μη φοβάστε τη σωματική επαφή
Εκτός από τις περιπτώσεις που σε κάποιον άνθρωπο δεν αρέσει η σωματική επαφή (μπορείτε φυσικά να εφαρμόσετε και την τεχνική νο12), ακόμη και ένα ελαφρύ άγγιγμα στον ώμο μπορεί να δημιουργήσει ένα συναισθηματικό ή φυσικό δέσιμο με κάποιον άλλο. Σε στιγμές χαράς, γέλιου και ενθουσιασμού μάλιστα, μία τέτοια κίνηση μπορεί να φέρει ακόμη πιο άμεσα αποτελέσματα.


23. Το αντίθετο του φαινομένου του Φραγκλίνου
Ζητήστε κάτι τελείως παράλογο από κάποιον που κατά πάσα πιθανότητα θα το αρνηθεί (αν όχι ακόμη καλύτερα) και συνεχίστε ζητώντας τη λογική χάρη που πραγματικά θέλατε από την αρχή. Το άλλο άτομο είναι πολύ πιο πιθανό να αποδεχτεί την πρότασή σας.


24. Κάντε κάτι που σας αναθέτουν, προσωπική σας επιλογή
Κανείς δεν θέλει να κάνει πράγματα που δεν επιθυμεί. Αναδιατυπώνοντας με μικρές αλλαγές ένα αίτημα, μπορείτε να κάνετε το άλλο άτομο να θεωρήσει ενστικτωδώς πως εκείνο σας ανέθεσε να το κάνετε με αυτούς τους όρους.

25. Εάν έχετε κάποια έντονη συζήτηση...
Οδηγήστε τον συνομιλητή σας σε σημείο με καθρέφτη. Η αντανάκλαση του εαυτού του θα τον κάνει να ηρεμήσει σιγά σιγά. Εξάλλου κανείς δεν θέλει να χαλάει την εικόνα του!
 

Φωτογραφίες: Shutterstock