Όλοι γνωρίζουμε ότι οι βιταμίνες κάνουν καλό στον οργανισμό μας. Το μοσχαρίσιο κρέας και τα καρότα μας προσφέρουν βιταμίνη-Α, ψάρια όπως ο σολωμός Β και D, ενώ πάντα ακούγαμε τη μαμά ή τη γιαγιά να μας λέει να πίνουμε την πορτοκαλάδα μας γιατί έχει βιταμίνη-C.
Την ίδια στιγμή η «Ε» αποτελεί μία ξεχωριστή κατηγορία βιταμίνης. Συναντάται περισσότερο στους ξηρούς καρπούς και θεωρείται από πολλούς η «βιταμίνη της ομορφιάς» αφού οι ευεργετικές της ιδιότητες προσφέρουν την απόλυτη περιποίηση στο δέρμα μας.
Τι κάνει ακριβώς η βιταμίνη-Ε;
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βιταμίνη-Ε είναι στην πραγματικότητα μία οικογένεια οκτώ διαφορετικών και απαραίτητων για την ανθρώπινη υγεία θρεπτικών συστατικών. Οι ενώσεις αυτές αποτελούνται όλες από λιποδιαλύτες, που σημαίνει ότι για να απορροφηθούν από τον οργανισμό πρέπει να υπάρχει ένα απόθεμα λίπους σε αυτόν. Σε γενικές γραμμές όμως, αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά (εξουδετερώνει δηλαδή τους πυρήνες που μπορούν να προξενήσουν βλάβη στον οργανισμό, όπως για παράδειγμα καρκίνο ή καρδιακές παθήσεις) ενώ παράλληλα είναι δραστική στην διαδικασία καταπολέμησης των φλεγμονών. Μία πρόσφατη μελέτη όμως φαίνεται πως κατέρριψε την θεωρία που έλεγε ότι η βιταμίνη-Ε βοηθά στην πρόληψη της άνοιας -τουλάχιστον για τους ηλικιωμένους.
Που μπορείτε να τη βρείτε;
Η βιταμίνη-Ε εμπεριέχεται φυσικά σε πάρα πολλές τροφές, οπότε είναι πολύ εύκολο να την εντάξετε στην καθημερινή διατροφή σας. Πλούσια σε βιταμίνη-Ε είναι τα αβοκάντο, τα αμύγδαλα, οι γλυκοπατάτες, οι ηλιόσποροι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα εμπλουτισμένα με τη βιταμίνη δημητριακά του εμπορίου, η πέστροφα, το ελαιόλαδο, το σπανάκι και πολλά άλλα. Επιπλέον, μπορείτε να προμηθευτείτε βιταμίνη-Ε σε μορφή διατροφικού συμπληρώματος από τα φαρμακεία. Η ευεργετική δράση της όμως δεν προέρχεται μόνο μέσω των τροφίμων. Αν παρατηρήσετε τις συσκευασίες των προϊόντων περιποίησης προσώπου θα διαπιστώσετε πως οι περισσότερες κρέμες περιέχουν βιταμίνη-Ε.