shutterstock
shutterstock
ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΓΜΗΣ

Να πώς καθαρίζει ο λεκές από το βερνίκι νυχιών


Μερικά πράγματα είναι θέμα τύχης και άλλα ξεκάθαρης ατυχίας. Το να σου χυθεί βερνίκι νυχιών (και δη σε πολύ έντονο χρώμα) πάνω σε ρούχα ή άλλη επιφάνεια ανήκει, αδιαμφισβήτητα, στη δεύτερη περίπτωση. Γιατί όπως και να το κάνεις, πρόκειται για δύσκολο λεκέ.

Κυκλοφορώ μόνιμα με ένα βερνίκι στη τσάντα. Όχι από ανασφάλεια, αλλά με την ελπίδα ότι κάποια στιγμής, μέσα στην ημέρα μου, μπορεί να προκύψει λίγος ελεύθερος χρόνος και εκεί που είμαι τα περάσω μια-δυο στρώσεις (ναι, έτσι κάνω μανικιούρ). Δυστυχώς, αυτή η βεβιασμένη συνήθεια έχει πολλά αρνητικά.

Εκτός από το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος (ειδικά αν είσαι πιο αδέξια και από μεθυσμένο τύπο σε κλαμπ) να σου χυθεί. Οπουδήποτε. Και δεν είναι ότι θα το περάσεις με μια χαρτοπετσέτα και θα φύγει (Αντιθέτως! Θα γίνει χειρότερο). Οπότε αναγκαστικά, αν θέλετε, έμαθα να διαχειρίζομαι το συγκεκριμένο λεκέ και τι μπορείτε να κάνετε για να τον «διαλύσετε» αν σας πέσει πάνω σε:

Shutterstock
Shutterstock

Βασικός κανόνας που ισχύει για κάθε περίπτωση: Κινηθείτε γρήγορα.

1. Ξύλινο έπιπλο

Ψεκάστε το σημείο με αρκετή ποσότητα λακ, αφήστε το προϊόν μαλλιών να «δράσει» για τουλάχιστον 20 λεπτά και στην συνέχεια σκουπίστε με απορροφητικό χαρτί. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία μια με δύο φορές ακόμα, αλλά -αλήθεια- στο τέλος θα είναι σαν μην έγινε ποτέ η ζημιά.

2. Ρούχο

Ένα περίεργο πράγμα, αλλά είναι λες και τα υφάσματα τραβάνε τα βερνίκια νυχιών σαν μαγνήτης (ή απλώς είμαι εντελώς απρόσεχτη). Η πιο απλή λύση είναι να ρίξετε μπόλικο ασετόν πάνω σε ένα πρόχειρο πανί, να τρίψετε το λεκέ ταμποναριστά και στη συνέχεια να ξεπλύνετε με νερό.

3. Χαλί

Αν είναι ανοιχτόχρωμο, η καλύτερη δυνατή επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ασετόν (χωρίς ακετόνη) πάνω στο λεκέ και να το τρίψετε με ένα σφουγγαράκι (επιμείνετε!). Αν το χαλί είναι σκούρο, δοκιμάστε λίγη λακ ή οινόπνευμα ή κάποιο διάφανο ποτό με αλκοόλ πάνω στον λεκέ και στη συνέχεια, ταμπονάρετέ τον απαλά με ένα σφουγγάρι ή χαρτί κουζίνας. Στην αρχή όλα θα δείχνουν ότι η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη. Μην απογοητεύεστε. Με λίγο παραπάνω τρίψιμο (και βρέχοντας τακτικά το σφουγγάρι με νέα ποσότητα διαλύτη) θα φύγει.