7 μαγαζιά που έχουν υιοθετήσει το upcycling -Χρησιμοποιούν υλικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια | 0 bovary.gr
7 μαγαζιά που έχουν υιοθετήσει το upcycling -Χρησιμοποιούν υλικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια | 0 bovary.gr
06|04|2018 11:41
SHARE
UPCYCLING

7 μαγαζιά που έχουν υιοθετήσει το upcycling -Χρησιμοποιούν υλικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια


Το αίτημα για την προστασία του πλανήτη και τη σωστότερη διαχείριση των πόρων που μας προσφέρει γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο.

Αν αναλογιστείτε πόσα υλικά καθημερινά πετάμε χωρίς ουσιαστικά να έχει τελειώσει η χρηστική τους αξία, θα διαπιστώσετε ότι είναι και στο χέρι μας να συμβάλλουμε αποφασιστικά στη σωτηρία του περιβάλλοντος.

Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε μερικά ενδιαφέροντα καταστήματα με οικολογική συνείδηση που υιοθετούν το upcycling- δηλαδή χρησιμοποιούν υλικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια- και δημιουργούν το δικό τους design.  

1) Convert Art

Η Convert art, η πρώτη startup εταιρεία upcycling στην Ελλάδα, κατασκευάζει χειροποίητες τσάντες, κοσμήματα, αξεσουάρ και χρηστικά αντικείμενα φτιαγμένα αποκλειστικά από χρησιμοποιημένες σαμπρέλες, ελαστικά, ηλεκτρολογικό υλικό, αλουμίνιο και ξύλο. Ξεκίνησε το 2012 όταν η δημιουργός της, Μαρίνα Γρυπονησιώτη, βρέθηκε τυχαία σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων και άρχισε να πειραματίζεται με ένα λάστιχο αυτοκινήτου με στόχο να το μετατρέψει σε ένα νέο χρηστικό αντικείμενο.

Το λάστιχο μετά από αρκετή επεξεργασία κατέληξε να γίνει μια χειροποίητη ζώνη. Στη συνέχεια, η πλακέτα από ένα φορητό ηχείο διακοπών κατέληξε να γίνει ένα πολύχρωμο και ευφάνταστο κόσμημα. Κάπως, έτσι, γεννήθηκαν τα προϊόντα της εταιρείας, που πλέον μετρούν περισσότερα από 30 διαφορετικά είδη και πάνω από 400 διαφορετικά σχέδια.

Όλες οι δημιουργίες κατασκευάζονται από χρησιμοποιημένες πρώτες ύλες, με βάση τη φιλοσοφία του Upcycling. Είναι vegan, οικολογικές και δεν περιέχουν κανένα ζωικό παράγωγο. Οι σαμπρέλες, για παράδειγμα, περνάνε πέντε στάδια επεξεργασίας ώστε να μην μυρίζουν και να μην ξεβάφουν. Το υλικό λόγω της μη πορώδouς επιφάνειάς του είναι αδιάβροxo, πολύ ανθεκτικό στις ακραίες καιρικές συνθήκες και καθαρίζεται εύκολα. Η Convert Art, μέσα στην πρώτη πενταετία, έχει καταφέρει να επαναχρησιμοποιήσει πάνω από 20 τόνους σαμπρέλες, δίνοντάς τους ξανά ζωή και προστατεύοντας το περιβάλλον από τη ρύπανση που δημιουργούσαν.

Παλλάδος 24-26, Ψυρρή, 694 859 5806

2) 3Quarters

Πριν από μερικά χρόνια, το 2015, μια αρχιτέκτονας και ένας φωτογράφος, η Γαρυφαλιά και ο Γιάννης, αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη λογική του «δεν πετάμε τίποτα» που είχαν οι γιαγιάδες μας. Έτσι αποφάσισαν να πάρουν παλιά τεντόπανα και να τα μετατρέψουν σε υπέροχες φλοράλ τσάντες, μιας και χρησιμοποιούν την εσωτερική τους πλευρά, αυτή που δεν βλέπουμε στις πολυκατοικίες.

Οι δημιουργίες πέρα από κομψές, είναι πολύ ανθεκτικές, αδιάβροχες και καθορίζονται πανεύκολα.

Επίσης κατασκευάζονται στο χέρι, καθώς οι ιδιοκτήτες πιστεύουν και υποστηρίζουν τις παραγωγές μικρής κλίμακας και δουλεύονται με πολύ αγάπη και μεράκι, τόσο που στενοχωριούνται κάθε φορά που αποχωρίζονται μία  από  αυτές. Στη συλλογή τους περιλαμβάνονται σακίδια, τσάντες  για τον ώμο, σικάτοι φάκελοι και  κάποια αξεσουάρ, όπως πορτοφόλια.

Αγίου Δημητρίου 19, Ψυρρή, 693 2625 362

3) Οινόφυτα Wares

Αυτή η μοναδική πρωτοβουλία δίνει την ευκαιρία σε πρόσφυγες να δημιουργήσουν και να πουλήσουν χειροποίητες τσάντες και τετράδια και να ενταχθούν ομαλά στο νέο τους περιβάλλον. 

Εδώ ράφτες από το Αφγανιστάν και το Ιράν ως επί το πλείστον ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν υπέροχα αντικείμενα. Η ομάδα, βέβαια, αλλάζει συχνά, καθώς πολλά από τα μέλη της φεύγουν αναζητώντας μια καινούργια πατρίδα, όμως ο στόχος της παραμένει ο ίδιος.

Για τις κατασκευές, χρησιμοποιούν up-cycled υλικά από τα προσφυγικά camp, όπως υφάσματα σκηνών, όποτε αγοράζοντας μια τέτοια τσάντα πέρα από το γεγονός ότι συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος, κουβαλάτε και ένα κομμάτι της ιστορίας του προσφυγικού ζητήματος, δηλώνοντας με τον τρόπο σας ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα μιας καλύτερης ζωής.

www.oinofytwares.com

4) Allow me

Eνα πρωτότυπο e-shop που παρουσιάζει χειροποίητα κοσμήματα και διακοσμητικά εσωτερικών χώρων, φτιαγμένα από ανακυκλωμένο χαρτί.

Τα περισσότερα προϊόντα κατασκευάζονται κατά βάση από ανακυκλωμένο χαρτί περιοδικών, αλλά και από υλικά που προέρχονται από το φυσικό περιβάλλον όπως ξύλο ή πέτρα και μεταβάλλονται σε μοναδικές δημιουργίες.  

Η ομάδα χρησιμοποιεί το πάθος της για πολυτελή αγαθά και δημιουργεί ευκαιρίες για κάθε συνειδητό καταναλωτή, έτσι ώστε με τις αγορές του να κάνει τη διαφορά για ένα καλύτερο μέλλον.

Στη συλλογή του βρείτε από χειροποίητα μπολ από χαρτοπολτό μέχρι φωτιστικά εξαιρετικής αισθητικής, αλλά και ντιζαϊνάτα κοσμήματα για να κλέψετε τις εντυπώσεις.

Παρνασσού 21, Άγιος Στέφανος Αττικής , 6932693300

allowme.gr

 

5) Little Rocks

Η ιδέα για το Little rocks ξεκίνησε το 2013 από την εικαστικό- ζωγράφο Πετρούλα Κρίγκου και την επιθυμία της να δημιουργήσει κάτι καινούργιο και ασυνήθιστο, αλλά πάντα μέσα στα πλαίσια των περιβαλλοντικών αρχών Reduce, Reuse, Recycle (μείωση σκουπιδιών, επαναχρησιμοποίηση υλικών/αντικειμένων και ανακύκλωση). 

Η Πετρούλα (illustrator) και ο σύντροφός της, Δημήτρης, (production managing) ένωσαν δυνάμεις με την αδελφή της Μάρη (jewellery maker) και τον άντρα της Reamonn (carpenter) και έτσι το Little rocks έγινε πραγματικά μια οικογενειακή υπόθεση.

Τα παιδιά δημιουργούν διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, όπως ρολόγια, πινακάκια, κρεμάστρες, βιβλιοθήκες, κοσμήματα και άλλα πολλά.

Επίσης παράγουν μια σειρά από fair-wear/οικολογικά t-shirt με αυθεντικά πρωτότυπα σχέδια με μεταξοτυπίες με χρώματα νερού.

Κάθε χαρακτήρας του t–shirt έχει ένα όνομα και ένα χαρακτηριστικό, οπότε μιλάμε για μπλούζες με προσωπικότητα, ιδανικές και για δώρο. Επίσης, τα παιδιά φτιάχνουν και έπιπλα αλλά μόνο κατά παραγγελία, δεν θα βρείτε δηλαδή στοκ στο εργαστήριό τους, όμως μπορείτε να συζητήσετε μαζί τους την ιδέα σας και να είστε σίγουροι ότι θα την υλοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μικράς Ασίας 14, Άνω Γλυφάδα,  210 9606769, 6977293019

6) Πλαστικουργείο

Η ομάδα του Πλαστικουργείου αναζητάει προϊόντα μίας χρήσης αλλά και επαναχρησιμοποιούμενα, από φυσικά υλικά όπως μπαμπού και φύλλα φοίνικα, ανακυκλώσιμα και κομποστοποιήσιμα, ως αντικαταστάτες του πλαστικού.

Στο κατάστημα θα βρείτε επιτραπέζια σκεύη για το σπίτι, το γραφείο, τις διακοπές, ή το κάμπινγκ, από οικολογικά προϊόντα, φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, που αποτελούν εναλλακτικές λύσεις για τα πλαστικά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. 

Το Πλαστικουργείο, μάλιστα, έχει κατασκευάσει μηχανήματα με τα οποία ανακυκλώνει πλαστικό.

Τα μέλη του τοποθετούν κάδους και συλλέγουν πλαστικά ανακυκλώσιμα υλικά (κυρίως πλαστικές συσκευασίες) από γραφεία, καταστήματα και κατοικίες της γειτονιάς. Όλα αυτά τα πεταμένα μπουκάλια νερού και πλαστικά ποτηράκια καφέ μίας χρήσης στη συνέχεια μεταφέρονται στο χώρο τους και μεταμορφώνονται σε καλλιτεχνικές δημιουργίες με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Μπορείτε, αν θέλετε, να γίνετε κι εσείς  μέλη της ομάδας και να ξεκινήσετε το δικό σας εργαστήριο δημιουργικής ανακύκλωσης πλαστικού, προσφέροντας το δικό σας δημιουργικό λιθαράκι στη μακρά παράδοση της Αθήνας των μικρών εργαστηρίων και των τεχνιτών, που αντί να πετούν, επιλέγουν να επιδιορθώνουν και να μεταποιούν αντικείμενα.

Γι’ αυτό το λόγο το Πλαστικουργείο διοργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια για να εκπαιδεύσει τους επόμενους οικολόγους τεχνίτες.

 Ασκληπιού 51, Αθήνα, 213 044 3356

7) Living Green

Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2008 με κύριο σκοπό την έκδοση βιβλίων και περιοδικών, καθώς και την εμπορία οικολογικών ειδών και προϊόντων.

Σήμερα διαθέτει δυο καταστήματα, ένα στο κέντρο της Αθήνας και ένα στην Κηφισιά, καθώς και το eshop livingreen.gr.

Στόχος της να προσφέρει στους πελάτες της συνεχώς τα πιο πρωτότυπα, πρωτοποριακά και  «πράσινα» προϊόντα από όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα να ενημερώνει τους φίλους της για θέματα με οικολογικό ενδιαφέρον και όχι μόνο. 

Εδώ θα βρείτε αποκλειστικά τα οικολογικά παιχνίδια των Green Toys και Calafant, έξυπνα «πράσινα» δώρα της Noted και PostCarden, αναδιπλούμενα ποδήλατα πόλης, κηπουρικά εργαλεία και μία σειρά από αξεσουάρ κήπου που φέρουν το όνομα της Living Green, ενώ αυτές τις μέρες διατίθεται και μια συλλογή από χειροποίητες οικολογικές λαμπάδες.

Χαριλάου Τρικούπη 33 & Ναυαρίνου, Αθήνα, 210 3827278

 Αλωνιών 2, Κηφισιά, 211 1829692