Η Τεχνόπολη φοράει τα ιταλικά της -Μόδα, γαστρονομία, τέχνες από την Ιταλία για 4 ημέρες | 0 bovary.gr
Η Τεχνόπολη φοράει τα ιταλικά της -Μόδα, γαστρονομία, τέχνες από την Ιταλία για 4 ημέρες | 0 bovary.gr
12|04|2018 16:25
SHARE
ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ

Η Τεχνόπολη φοράει τα ιταλικά της -Μόδα, γαστρονομία, τέχνες από την Ιταλία για 4 ημέρες


Ως γνωστόν, εμείς και οι Ιταλοί γείτονές μας μοιάζουμε πολύ, εξ ου και η περιβόητη φράση «ούνα φάτσα ούνα ράτσα», η οποία προέρχονται από το «una faccia una razza» που σημαίνει «ένα πρόσωπο, μια φυλή». 

Γι ’αυτό τον λόγο, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο στην Αθήνα και το Συμβούλιο Απόδημων Ιταλών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων, διοργανώνουν το πρώτο Ελληνο-Iταλικό φεστιβάλ με τίτλο «Φεστιβάλ των δύο Πολιτισμών: Ελλάδα - Ιταλία» από τις 13 έως τις 16 Απριλίου 2018 στην Τεχνόπολη. 

Tο Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και της Πρεσβείας της Ιταλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια συνάντηση των δύο πολιτισμών, που στοχεύει στην ανάδειξη της στενής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μέσα από τα κοινά στοιχεία που τους ενώνουν, αλλά και από εκείνα που τους διαφοροποιούν, αποδίδοντας, έτσι, στον κάθε πολιτισμό το δικό του μοναδικό χαρακτήρα.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν σημαντικοί φορείς από την Ελλάδα και την Ιταλία, όπως η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Εθνική Ακαδημία Χορού της Ρώμης, η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, η Ιταλική Σχολή Αθηνών, το Κολέγιο Τέχνης και Design ΑΚΤΟ, κ.α.

Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, προβολές κινηματογραφικών ταινιών, επιδείξεις μόδας, αλλά και μαθήματα γευσιγνωσίας συμπεριλαμβάνονται στο πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ που θα εγκαινιάσει την Παρασκευή 13 Απριλίου ο Δήμαρχος Αθηναίων κύριος Γιώργος Καμίνης.  

Οι εκδηλώσεις θα διεξάγονται σε όλους τους χώρους της Τεχνόπολης, που για ένα τριήμερο θα αποπνέει μεσογειακό άρωμα.

Την Παρασκευή μπορείτε να δείτε σημαντικές κινηματογραφικές δημιουργίες που σπάνια παίζονται από την Ελλάδα και την Iταλία, ενώ η Αυλή θα γεμίσει με τις μελωδίες της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων.

Στη συνέχεια, μπορείτε να παρακολουθήσετε το αφιέρωμα στη συγγραφέα Ζυράνα Ζατέλη, όπου η ίδια η δημιουργός μαζί με την Ιταλίδα μεταφράστριά της θα διαβάσουν αποσπάσματα από το έργο «Ο θάνατος ήρθε τελευταίος» και στις δυο γλώσσες.

Κι επειδή η Ιταλία και η μόδα είναι συνώνυμες λέξεις, στις 20:30 θα λάβει χώρα επίδειξη μόδας, που έχει επιμεληθεί ο art director Αντώνης Σπάθας, ενώ τα ρούχα των νέων Ελλήνων και Ιταλών σχεδιαστών θα παρουσιάσουν τα μοντέλα της Cristi Academy.

Το Σάββατο, θα γνωρίσουμε από κοντά παραδοσιακές ιταλικές αλλά και ελληνικές συνταγές από τις Κυκλάδες και τα Επτάνησα και θα μάθουμε να φτιάχνουμε την τέλεια καρμπονάρα αλλά και μια μοναδική γεμιστή τηγανητή πίτσα.


 

Επίσης, από τις εκδηλώσεις της ημέρας ξεχωρίζει η συναυλία των Grikanta, ενός Ιταλο-ελληνικού συγκροτήματος folk μουσικής που θα ερμηνεύσει τραγούδια από την Κάτω Ιταλία και τη Σικελία, αλλά και το μουσικό καρουζέλ ελληνο-ιταλικών τραγουδιών από τον Δημήτρη Νέζη και την Κάρλα Κυπρή, που θα γίνει στο Αεριοφυλάκιο στις 18:00.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης εκδήλωσης θα τιμηθεί και ο τραγουδιστής Γιάννης Σαββιδάκης από το Συμβούλιο αποδήμων Ιταλών που ζουν στην Ελλάδα, για την αγάπη του στον ιταλικό πολιτισμό και τη συνεισφορά στην αλληλεπίδραση των δύο χωρών. Την επόμενη μέρα, δηλαδή την Κυριακή, καλεσμένος θα είναι ο Λαυρέντης  Μαχαιρίτσας

NDP Photo Agency
NDP Photo Agency

Ενδιαφέρον, επίσης, έχει και η performance της Εθνικής Ακαδημίας Χορού της Ρώμης που θα διεξαχθεί στις 19:45 στις Δεξαμενές Καθαρισμού.Την Κυριακή περιπλανηθείτε στις εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, ανάμεσα στις οποίες τραβούν το ενδιαφέρον η δουλειά του Στέφανου Σάμιου με τίτλο « Ρώμη – Βενετία» όπου μέσα από μια σειρά εικόνων αποτυπώνεται ο πολιτισμός και τη ζωή των δυο πόλεων, αλλά κι η έκθεση κόμικς του Giuseppe Palumbo και Γιώργου Μπότσου.

Το πρόγραμμα της ημέρας θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία της Big Band του Δήμου Αθηναίων, που ενθουσιάζει πάντα το κοινό με τις εμφανίσεις της. Η Δευτέρα είναι αφιερωμένη ως επί το πλείστον στην ελληνική και ιταλική γλώσσα με σημαντικές ομιλίες από πανεπιστημιακούς και λογοτέχνες, ενώ την Τετάρτη το φεστιβάλ θα κλείσει με μια μοναδική συναυλία αφιερωμένη σε Ιταλούς συνθέτες από την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχουν στημένα περίπτερα με ελληνικά και ιταλικά προϊόντα για να δοκιμάσετε τη γαστρονομική παράδοση των δύο χωρών και να συνδυάσετε την έξοδό σας με μικρές απολαύσεις.

Info

Παρασκευή 13/4 12:00-23:00,

Σάββατο 14/4 και Κυριακή 15/4 10:00-22:00, Δευτέρα 16/410:00-16:00

Είσοδος ελεύθερη