Τι θα συμβεί 1η Ιουνίου στα Εξάρχεια;  | 0 bovary.gr
Τι θα συμβεί 1η Ιουνίου στα Εξάρχεια; | 0 bovary.gr
22|05|2018 15:00
SHARE
«ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΠΟΥΛΙΑ»

Τι θα συμβεί 1η Ιουνίου στα Εξάρχεια;


Μια από τις πιο αγαπημένες γειτονιές της πόλης, τα Εξάρχεια, την πρώτη Ιουνίου, θα φιλοξενήσει στις ταράτσες της μουσικές κάθε είδους, συγκροτήματα αλλά και σόλο τραγουδιστές που στόχο έχουν να μας κάνουν να δούμε τη γειτονιά με άλλο μάτι.

Την ιδέα είχε η ομάδα «Εγχείρημα  πουλιά», μια καλλιτεχνική κίνηση που δημιουργήθηκε την άνοιξη του  2016  με σκοπό να ενεργοποιήσει τις ταράτσες των πολυκατοικιών, μετατρέποντάς τες σε έναν συλλογικό τόπο. Ξεκινώντας από το επίπεδο του δρόμου με μία μελέτη που σκιαγραφεί τη γενικότερη ατμόσφαιρα που επικρατεί στην περιοχή, τα μέλη της ομάδας μιλούν με τον κόσμο της περιοχής και συλλέγουν ιστορίες και συνεντεύξεις, που ουσιαστικά παρουσιάζουν το ανθρώπινο πρόσωπο της πόλης.

Η πρώτη μέρα του Ιουνίου δεν είναι τυχαία επιλογή, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού. Εκείνη λοιπόν την ημερομηνία, την ώρα ακριβώς που θα δύει ο ήλιος κι ανατέλλει το φεγγάρι, τα Πουλιά καλούν κατοίκους αλλά και επισκέπτες να ανέβουν στις ταράτσες, να δουν γνωστούς κι άγνωστους δρόμους από  ψηλά και να αφουγκραστούν την κίνησή τους, αλλά και την κρυφή ζωή τους. Οι διοργανωτές, ιδανικά αυτή τη μέρα, θα ήθελαν να υπάρχουν μουσικοί σε διαφορετικές ταράτσες, οι οποίοι θα παίξουν ταυτόχρονα. Η ιδέα είναι οι μουσικοί να ακολουθήσουν ένα χρονοδιάγραμμα αλλά και να αυτοσχεδιάσουν ακούγοντας ο ένας τον άλλο, δημιουργώντας έτσι ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον στο οποίο η μελωδία και η παραφωνία θα είναι στοιχεία επιθυμητά του όλου βιώματος.

Ήδη 35 ταράτσες έχουν δηλώσει συμμετοχή, ενώ στο κλείσιμο της γιορτής δεκάδες ιπτάμενα φαναράκια θα φωτίσουν τον ουρανό, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα. 

Επίσης αν δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε κάποια ταράτσα, μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση από συγκεκριμένο σημείο στον λόφο του Στρέφη.

 

Επίσης, αν δεν έχετε σχέση με τη μουσική, ή απλώς είστε ντροπαλοί,  μπορείτε να συμμετέχετε με δράσεις στη γιορτή  με τον δικό σας τρόπο, όπως ας πούμε  να διοργανώσετε ένα ωραίο δείπνο με φίλους,  να  συνδράμετε με δικά σας αυτοσχέδια όργανα (κατσαρόλες, κουτάλες κτλ), να φυτέψετε λουλούδια, ακόμα και να απλώσετε  μυρωδάτα σεντόνια. 

Πάντως η ομάδα  ζητάει την κατανόηση των κατοίκων, ενώ παροτρύνει τους συμμετέχοντες να ενημερώσουν τις πολυκατοικίες για την όλη διοργάνωση, ενώ τα ίδια τα παιδιά είναι πολύ πρόθυμα να σας βοηθήσουν στο να οργανώσετε την το happening στην ταράτσα σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Με αυτό τον τρόπο οι γείτονες καλούνται να συμβιώσουν σε έναν κοινό τόπο με βάση την αποδοχή και την ανοχή μεταξύ τους, όπως οι μουσικοί θα διαδράσουν τη συγκεκριμένη μέρα σεβόμενοι ο ένας τον άλλον, σε μια αναζήτηση  μιας κοινής αρμονίας.

Μετά το τέλος της μουσικής εκδήλωσης όλοι οι συμμετέχοντες  αλλά κι οι επισκέπτες  θα συγκεντρωθούν στη ταράτσα του Σινεμά ΒΟΞ για να μοιραστούν την εμπειρία και να γιορτάσουν ως ομάδα. Οι μουσικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρχει μία κεντρική γραμμή για τον αυτοσχεδιασμό και ένα χρονοδιάγραμμα  που θα πρέπει  να ακολουθήσουν ώστε να συγχρονιστούν.

Η μουσική εκδήλωση είναι προτιμότερο να βασιστεί κυρίως σε μουσικά όργανα που είναι ηχητικά δυνατά, δηλαδή δεν χρειάζονται ενίσχυση ήχου, όπως κρουστά, πνευστά και άλλα.  Ηλεκτρονικοί ήχοι είναι επιθυμητοί για να λειτουργήσουν ως μουσικό χαλί και να στηρίξουν ένα crescendo.

Αν, όμως, έχετε δικό σας ηχητικό εξοπλισμό, όπως ενισχυτή, μικρόφωνα ή ηχεία, και θα μπορούσατε να συμμετέχετε με αυτόν, θα ήταν πολύ βοηθητικό, μιας και στην ουσία τα Πουλιά στηρίζουν την  προσπάθεια με δικούς τους πόρους. Οι μουσικοί που θέλουν να πάρουν μέρος μπορούν είτε να ρωτήσουν για πρόσβαση στην ταράτσα της πολυκατοικίας τους  (αν μένουν στα Εξάρχεια),  ή να μιλήσουν με φίλους τους που μένουν στην περιοχή και να τους ζητήσουν «φιλοξενία».

Ομάδα διοργάνωσης «Τα Πουλιά»: Πάρης Λεγάκης, ιδέα και καλλιτεχνική κατεύθυνση (εκ-κινητής), Δάφνη Σοφιανοπούλου, Ελένη Μαστρογεωργοπούλου, Πανδώρα Γιαμαλίδου  Αν μένετε στην περιοχή και θέλετε να συμμετέχετε και να προμηθευτείτε ιπτάμενα φαναράκια , ή να παρακολουθήσετε την εκδήλωση από τον λόφο του Στρέφη, παρακαλούμε επικοινωνήστε  στα τηλέφωνα 6974151193 και 6976796906.

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018 20:11 -Έναρξη 21:11 - Λήξη 21:41

birdsproject.net 

nest@birdsproject.net

Facebook: εγχείρημα πουλιά – birds project