Το φαγητό δεν είναι μόνο ανάγκη ή τέχνη, αλλά και τρόπος επικοινωνίας. Αντικατοπτρίζει την κουλτούρα του κάθε λαού και τα ειδικά του χαρακτηριστικά.
Γι’ αυτό τον λόγο η Food Sweet Food, μια γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση που έχει ως βασικό σκοπό να προάγει τις γαστρονομικές παραδόσεις κάθε τόπου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) αποφάσισαν να συνδιοργανώσουν το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων (Refugee Food Festival) από τις 12 έως τις 30 Ιουνίου 2018, που θα διεξαχθεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Οι ιδρυτές της Food Sweet Food, η Marine Mandrila και ο Louis Martin, έχοντας ταξιδέψει σε 18 χώρες και έχοντας βρεθεί στο ίδιο τραπέζι μαζί με δεκάδες άνδρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο, συνειδητοποίησαν τη δύναμη του φαγητού στη δημιουργία πολιτισμικών δεσμών.
Μέσω του συγκεκριμένου φεστιβάλ, λοιπόν, θέλουν να δείξουν το πώς οι γαστρονομικές εμπειρίες μάς δίνουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να ανακαλύψουμε ο ένας τον κόσμο του άλλου, ενώ μοιραζόμαστε κάτι μοναδικό και οικουμενικό, όπως είναι το φαγητό.
Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 2016 στο Παρίσι, όμως, φέτος για πρώτη φορά θα διεξαχθεί σε πόλεις εκτός Ευρώπης, όπως το Κέιπ Τάουν, η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, οι οποίες μαζί με πόλεις όπως το Παρίσι, η Αθήνα, το Στρασβούργο, η Μαδρίτη, το Άμστερνταμ, οι Βρυξέλλες και η Μπολόνια, θα φέρουν μαζί τις προσφυγικές κοινότητες και τις κοινότητες υποδοχής για να αναδείξουν τα πολύπλευρα μαγειρικά ταλέντα των προσφύγων.