Shutterstock
Shutterstock
17|06|2018 16:54
SHARE
REFUGEE FOOD FESTIVAL

Οι πρόσφυγες μαγειρεύουν και μας καλούν στο μεγαλύτερο τραπέζι που στρώθηκε ποτέ στην Αθήνα


Το φαγητό δεν είναι μόνο ανάγκη ή τέχνη, αλλά και τρόπος επικοινωνίας. Αντικατοπτρίζει την κουλτούρα του κάθε λαού και τα ειδικά του χαρακτηριστικά. 

Γι’ αυτό τον λόγο η Food Sweet Food, μια γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση που έχει ως βασικό σκοπό να προάγει τις γαστρονομικές παραδόσεις κάθε τόπου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) αποφάσισαν να συνδιοργανώσουν το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων (Refugee Food Festival) από τις 12 έως τις 30 Ιουνίου 2018, που θα διεξαχθεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Οι ιδρυτές της Food Sweet Food, η Marine Mandrila και ο Louis Martin, έχοντας ταξιδέψει σε 18 χώρες και έχοντας βρεθεί στο ίδιο τραπέζι μαζί με δεκάδες άνδρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο, συνειδητοποίησαν τη δύναμη του φαγητού στη δημιουργία πολιτισμικών δεσμών.

Μέσω του συγκεκριμένου φεστιβάλ, λοιπόν, θέλουν να δείξουν το πώς οι γαστρονομικές εμπειρίες μάς δίνουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να ανακαλύψουμε ο ένας τον κόσμο του άλλου, ενώ μοιραζόμαστε κάτι μοναδικό και οικουμενικό, όπως είναι το φαγητό.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 2016 στο Παρίσι, όμως, φέτος για πρώτη φορά θα διεξαχθεί σε πόλεις εκτός Ευρώπης, όπως το Κέιπ Τάουν, η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, οι οποίες μαζί με πόλεις όπως το Παρίσι, η Αθήνα, το Στρασβούργο, η Μαδρίτη, το Άμστερνταμ, οι Βρυξέλλες και η Μπολόνια, θα φέρουν μαζί τις προσφυγικές κοινότητες και τις κοινότητες υποδοχής για να αναδείξουν τα πολύπλευρα μαγειρικά ταλέντα των προσφύγων.

Η ιδέα είναι απλή: γνωστά εστιατόρια προσκαλούν έναν πρόσφυγα σεφ που μαζί με την δική του ομάδα θα ετοιμάσουν ξεχωριστά πιάτα για να μυήσουν το κοινό στην κουζίνα της χώρας του.

Ταυτόχρονα οι σεφ ανταλλάσσοντας μεταξύ τους ιδέες και απόψεις γίνονται ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς τελικά μπορούμε όλοι μαζί να αλληλοεπιδράσουμε και να λειτουργήσουμε ομαδικά. Συγκεκριμένα στη χώρα μας συμμετέχουν έξι εστιατόρια στην Αθήνα και ένα στη Λέσβο που από τις 19 έως τις 24 Ιουνίου 2018 θα μαγειρεύουν διαφορετικά μενού.

Η Seinat θα ξεκινήσει το Φεστιβάλ φέρνοντάς μας σε επαφή με τη γαστρονομική κουλτούρα της Ερυθραίας στο εστιατόριο Blue Fish, ενώ η Mahboubeh θα αναμίξει τις γεύσεις του Ιράν και της Ελλάδας στο εστιατόριο Σεϋχέλλες.

Ο Adel θα συνεχίσει με ένα εκλεπτυσμένο δείπνο, εμπνευσμένο από το Ιράκ ,στο εστιατόριο Βασίλαινας. O Barshank θα προσφέρει γευστικά Συριακά πιάτα στο εστιατόριο Άμα Λάχει. Η Roaa θα εντάξει νόστιμες Ιρακινές γεύσεις στην πολυπολιτισμική κουζίνα του εστιατορίου Mama Roux. Τέλος, η Turia θα συνδυάσει πιάτα από το Μαρόκο με  την πρωτοποριακή κουζίνα του εστιατορίου Scala Vinoteca.

Επίσης, όσοι ζουν ή επισκέπτονται τη Μυτιλήνη θα έχουν την ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, να δοκιμάσουν γεύσεις από το Ιράκ, τη Συρία και το Πακιστάν στο καφέ-εστιατόριο Nan, το οποίο ιδρύθηκε από τέσσερις γυναίκες με σκοπό τη συνεργασία προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα ωφελούν τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους ντόπιους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Tρίτη 19 Ιουνίου

Κουζίνα Ερυθραίας από την Seinat Neftalem • Blue Fish, Μοναστηράκι (δείπνο)

Κουζίνα Ιράν από την Mahboubeh Tavakoli • Σεϋχέλλες, Κεραμεικός (δείπνο)

Τετάρτη 20 Ιουνίου

Κουζίνα Ιράκ από τον Adel Al Ahmad • Βασίλαινας, Ιλίσια (δείπνο)

Κουζίνα Ερυθραίας από την Seinat Neftalem • Blue Fish, Μοναστηράκι (δείπνο)

Πολυπολιτισμική Κουζίνα από μέλη του καφέ-εστιατορίου Nan, Μυτιλήνη (γεύμα, δείπνο)

Πέμπτη 21 Ιουνίου

Κουζίνα Συρίας από τον Barshank Haj Younes • Άμα Λάχει στης Νεφέλης, Εξάρχεια (dinner)

Κουζίνα Ιράκ από τη Roaa Sabah • Mama Roux, Μοναστηράκι (γεύμα, δείπνο)

Κουζίνα Ιράκ από τον Adel Al Ahmad • Βασίλαινας, Ιλίσια (δείπνο)

Παρασκευή 22 Ιουνίου

Κουζίνα Ιράκ από τη Roaa Sabah • Mama Roux, Μοναστηράκι (γεύμα, δείπνο)

Κουζίνα Μαρόκου από τη Turia Besbas • Scala Vinoteca, Κολωνάκι (δείπνο)

Κυριακή 24 Ιουνίου

Κουζίνα Μαρόκου από τη Turia Besbas • Scala Vinoteca, Κολωνάκι (δείπνο)

Tip: Μπορείτε να κλείσετε τραπέζι καλώντας απ’ ευθείας τα εστιατόρια.