Το ψωμί με προζύμι της Ελισάβετ είναι σαν αυτό που έφτιαχναν παλιά οι γιαγιάδες -Και κρατάει 10 μέρες | 0 bovary.gr
Το ψωμί με προζύμι της Ελισάβετ είναι σαν αυτό που έφτιαχναν παλιά οι γιαγιάδες -Και κρατάει 10 μέρες | 0 bovary.gr
25|07|2018 10:37
SHARE
BETTYS BAKERY

Το ψωμί με προζύμι της Ελισάβετ είναι σαν αυτό που έφτιαχναν παλιά οι γιαγιάδες -Και κρατάει 10 μέρες


Mια ρωσική παροιμία λέει πως «με ένα κομμάτι ψωμί στο χέρι, μπορείς να βρεις τον παράδεισο ακόμη και κάτω από ένα πεύκο».

Ακολουθώντας αυτή τη συμβουλή η Ελισάβετ Κουλούρη, μια αεικίνητη νεαρή γυναίκα, εγκατέλειψε τη δουλειά της στον χώρο της Επικοινωνίας και του Μarketing και ξεκίνησε να παρασκευάζει αληθινό ψωμί.

«Ήθελα κάτι που να γίνεται με τα χέρια. Κάπως έτυχε και βρέθηκα σε ένα σεμινάριο παραγωγής ζύμης, οπότε άρχισα να  φτιάχνω στο σπίτι ψωμί που άρεσε κι έτσι σταδιακά σκέφτηκα να το κάνω κι επαγγελματικά», μου εξομολογείται.  

Υπάρχει μια ομάδα δυο αρτοποιών και η Ελισάβετ λοιπον που καθημερινά ζυμώνουν στο εργαστήριο τους στο Βύρωνα. «Και οι δυο συνεργάτες μου είναι αρτοποιοί, έχουν μεγάλη εμπειρία στον χώρο και αποφάσισαν ότι τους αρέσει να δουλεύουν το προζύμι. Εμείς εδώ θέλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα από το να πουλάμε απλώς ψωμί. Θέλουμε να αναδείξουμε τους Έλληνες παραγωγούς, να φέρουμε στην επιφάνεια παραδοσιακές συνταγές χαμένες στον χρόνο, να μεγαλώσουμε οργανικά και να φέρουμε όσο το δυνατό περισσότερους συνεργάτες γύρω μας», μου εξηγεί.

Το προζύμι έχει μια χρονοβόρα διαδικασία θέλει χαμηλές θερμοκρασίες και ειδική υγρασία, που δεν του επιτρέπει να γίνει γρήγορα. Στο εργαστήριο της Ελισάβετ αφού το ετοιμάζουν, το κόβουν σε φραντζόλες. Στη συνέχεια, η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή για να γίνει το γίνωμα. Συνολικά χρειάζονται δυο μέρες, όμως το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο.

«Είναι αυθεντικό ψωμί, γίνεται μόνο με φυσικό προζύμι, δεν βάζουμε μαγιά, δεν χρησιμοποιούμε πρόσθετα, φτιάχνεται από 100% οργανικό αλεύρι, ανθό αλατιού και νερό, γι’ αυτό και διατηρείται έως και δέκα μέρες εκτός ψυγείου. Είναι δηλαδή όπως αυτό που έτρωγαν παλιά στα χωριά. Παράλληλα προτείνουμε και νέες γεύσεις», μου λέει η Ελισάβετ περήφανη.

Οι πρώτες ύλες επιλέγονται με προσοχή από Έλληνες παραγωγούς: το αλεύρι το παίρνουν από το κτήμα Παπαγεωργίου στην Κόνιτσα που είναι βιολογικό κι αλέθεται στον πετρόμυλο, και από το αγρόκτημα των αδερφών Κιριζίδη από το Κιλκίς των οποίων το αλεύρι είναι βιολογικά πιστοποιημένο, το ελαιόλαδο έρχεται από τους ελαιώνες του Κωνσταντίνου και της Χριστίνας Στριμπάκου που βρίσκονται στην περιοχή της Τριφυλίας, το μέλι από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Σίφνου «Το Θυμάρι» και τον παραγωγό Θαλή Συνοδινό, ενώ η Daphnis and Chloe που συνεργάζονται με  καλλιεργητές από όλη την Ελλάδα, είναι οι βασικοί προμηθευτές των βοτάνων και των μπαχαρικών. Για παράδειγμα, τα άνθη θυμαριού ξεδιαλέγονται ένα προς ένα με το ψαλίδι, ενώ το μπούκοβο καπνίζεται επάνω σε κλωνάρια οξιάς για μέρες.

Στον κατάλογο του Βettys bakery θα βρείτε οχτώ είδη ψωμιού: κάποια υπάρχουν όλο τον χρόνο και κάποια είναι εποχικά, όπως ένα ψωμί με λεβάντα και μέλι, που ζυμώνεται το καλοκαίρι και την άνοιξη και κλείνει μέσα του τα αρώματα της ελληνικής υπαίθρου, αλλά και το πιο φθινοπωρινό χωριάτικο με, ελαιόλαδο και  θυμάρι. Επιπλέον, μπορείτε να παραγγείλετε μονόκοκκο ή δίκοκκκα ψωμιά, χωρίς αλάτι, από σπόρους αρχαίων δημητριακών, όπως ο καλπουζάς που έρχεται από το Κιλκίς, ολικής αλέσεως σε συνταγή δική τους που είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και σίδηρο, με ελληνική σίκαλη και κύμινο, που η συνταγή του έρχεται από τη Γερμανία όπου τα ψωμιά  φημίζονται για την πλούσια υφή και γεύση τους, ένα καρβέλι με χαρουπάλευρο και καρύδια κατάλληλο για όσους ακολουθούν υγιεινή διατροφή, κι ένα πολύσπορο ψωμί superfood με καπνιστό μπούκοβο και κουρκουμά. Επίσης το Βettys bakery έχει και μια συνεργασία με τα γυμναστήρια Ηolmes, για τα οποία παρασκευάζει  ψωμί  χωρίς γλουτένη.

Τα προϊόντα του Βettys bakery μπορείτε να τα αγοράσετε είτε από συνεργαζόμενα καταστήματα, να τα δοκιμάσετε σε εστιατόρια, ή να τα πάρετε με μηνιαία συνδρομή: εσείς επιλέγετε τα ψωμιά που σας αρέσουν και δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα σας έρχονται στην πόρτα σας -αν μάλιστα είστε στο κέντρο θα σας τα φέρουν με ποδήλατο. Να ξέρετε όμως ότι η επιλογή του τύπου ψωμιού μπορεί να γίνει έως και 48 ώρες πριν από την ημέρα παράδοσης. Υπάρχουν κι εκπληκτικά πακέτα δώρων που μπορείτε να τα στείλετε σε φίλους ή συνεργάτες. Η να τα προσφέρετε αντί για γλυκό, αν σας έχουν καλέσει σε γεύμα. Η τιμή της φρατζόλας στα καταστήματα ξεκινάει από 3.50 έως τα 4.85 ευρώ, όμως η ποιότητα κι η αντοχή του συγκεκριμένου ψωμιού αξίζουν και παραπάνω. 

Τέλος, τα παιδιά του Βettys bakery εκτός από έξυπνοι επιχειρηματίες είναι και κοινωνικά ενεργοί, οπότε ό,τι ψωμί τους περισσεύει ή δεν είναι εμφανισιακά όπως θα ήθελαν δίνεται στο «Μπορούμε», όπου φροντίζουν να πάει στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Ταυτόχρονα όλες οι εκτυπώσεις των φυλλαδίων γίνονται στο «Αθηνά Ελπίς», μια κοινωνική επιχείρηση που επιδιώκει να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα υψηλού επιπέδου με τελικό επωφελούμενο τους εργαζομένους της, που σταδιακά ενσωματώνονται στην αγορά εργασίας.

Επικοινωνήστε  για τις παραγγελίες σας:
Ελισσάβετ: 6944 600 896 | Βαλιάνος: 6980 832325