Pexels
Pexels
01|08|2018 12:47
SHARE
ARPATO

Με αυτή την πλατφόρμα δημοπρασιών μπορείς να φας το αγαπημένο σου γεύμα με ένα ευρώ


Συνήθως όταν ακούμε για δημοπρασίες, στο μυαλό μας έρχονται έργα τέχνης, σπάνιοι πίνακες, γνωστοί οίκοι και πολλά λεφτά.  

Κι όμως, ο Κίμων Τουσμάνωφ, ένας νέος επιχειρηματίας, έφτιαξε μια πλατφόρμα δημοπρασιών για τα απλά καθημερινά της ζωής. Εδώ, λοιπόν, μπορείτε να αγοράσετε ένα γεύμα σε αγαπημένο σας εστιατόριο, να πιείτε ένα δροσερό κοκτέιλ, ή να κάνετε μια περιποίηση σώματός ακόμα και με ένα ευρώ

To arpato είναι η πρώτη προσπάθεια τέτοιου είδους που γίνεται στην Ελλάδα.

Ο Κίμωνας είδε ανάλογα εγχειρήματα στην Ολλανδία όπου και σπούδασε και διαπίστωσε πως λειτουργούν θετικά τόσο για τις επιχειρήσεις και δη τις καινούργιες, όσο και για τους καταναλωτές. Οι επιχειρήσεις, λοιπόν, βρίσκουν έναν τρόπο να προσελκύσουν τον κόσμο, προσφέροντας τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σε πολύ καλές τιμές.

Έτσι, για παράδειγμα ένα εστιατόριο μπορεί να αυξήσει το ποσοστό της πληρότητάς του σε μέρες που η κίνηση είναι μειωμένη, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αυξήσει και τα έσοδά του καθώς οι νικητές μιας δημοπρασίας, αν μείνουν ευχαριστημένοι μπορεί να γίνουν θαμώνες, ή ακόμα και να καταναλώσουν περισσότερα από όσα κέρδισαν. Οι δε πελάτες έχουν την ευκαιρία με μικρά πόσα να απολαύσουν παροχές για τις οποίες κανονικά θα έπρεπε να πληρώσουν πολλαπλάσια πόσα. 

Ο Κίμων Toυσμάνωφ/ Φωτογραφία: Facebook
Ο Κίμων Toυσμάνωφ/ Φωτογραφία: Facebook

«Γεμίζουμε τραπέζια ή θέσεις σε θέατρα, για παράδειγμα, σε μέρες που μπορεί να μην είχαν κόσμο, οπότε το arpato είναι ένα πολύ καλό προωθητικό εργαλείο. Δεν είναι ότι κάποιος ξεπουλάει όπως συμβαίνει  στις περιπτώσεις των προσφορών, που δημιουργούν την εντύπωση ότι μπορεί να μην είναι καλό το προϊόν. Aντίθετα υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι παίρνω κάτι καλό επειδή κάνω καλά deals. Όταν αποφοίτησα από το Λύκειο μετακόμισα στην Ολλανδία, γιατί από εκεί κατάγεται  η μητέρα μου. Εκεί σπούδασα «Βιομηχανική Διοίκηση» και το 2014 επέστρεψα στην Ελλάδα για πρακτική στο Orange Grove της Ολλανδικής Πρεσβείας, στo πλαίσιo των μεταπτυχιακών μου σπουδών στην «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», και τα δύο προγράμματα του Πανεπιστημίου του Twente. Έκανα μια έρευνα πάνω στις  start up επιχειρήσεις κι  έτσι ήρθα σε επαφή με την Vakantieveilingen.nl- την αντίστοιχη ολλανδική πλατφόρμα- οπότε σκέφτηκα ότι   μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο  στην Ελλάδα», μας εξηγεί ο Κίμωνας. 

Pexels
Pexels

Πώς λειτουργεί;

Ο καθένας μπορεί εύκολα και δωρεάν να εγγραφεί στο site είτε να συνδεθεί μέσω του facebook. Στη συνέχεια, επιλέγετε το προϊόν που σας ενδιαφέρει και κάνετε την προσφορά σας, που μπορεί να ξεκινήσει από ένα ευρώ. Υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος για την κάθε δημοπρασία, οπότε στη λήξη ο νικητής είναι αυτός που έκανε την καλύτερη προσφορά. Αν έχετε κάνει κάποια προσφορά και κάποιος άλλος χρήστης τη «χτυπήσει» θα ενημερωθείτε μέσω mail, όποτε  μπορείτε να κάνετε αντιπρόταση. Προσοχή σε αυτή τη φάση, γιατί τα ποσά λειτουργούν προσθετικά. Δηλαδή αν η προσφορά είναι στα τρία εύρω κι εσείς χτυπήσετε πέντε, τότε ουσιαστικά έχετε προτείνει οκτώ ευρώ.  Αν τελικά είστε εσείς ο νικητής, έχετε 48 ώρες για να πληρώσετε και να λάβετε το ειδικό κουπόνι που θα επιδείξετε για να  εξαργυρώσετε την αγορά σας. 

Ο κάθε χρήστης μπορεί να κάνει όσες προσφορές επιθυμεί, είναι δωρεάν, όμως, αν κερδίσει θα επιβαρυνθεί με μια προμήθεια που κρατά το Arpato – τώρα είναι στα τρία ευρώ. Έχετε πάντως το δικαίωμα να μην εξαργυρώσετε την αγορά σας δύο φορές, μετά ο λογαριασμός σας θα απενεργοποιηθεί. «Υπάρχει ένα στοιχείο παιχνιδιού, που αυτό αρέσει στους χρήστες. Σιγά σιγά θα μειώνεται και ο χρόνος της δημοπρασίας. Θα κάνουμε ακόμα πιο μικρές, μέχρι και δεκαπεντάλεπτες, αλλά προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διασφαλίσουμε την υγιή λειτουργία της όλης ιδέας»Αυτή τη στιγμή οι περισσότερες υπηρεσίες αφορούν στον χώρο της εστίασης, ενώ υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες αλλά και υπηρεσίες ομορφιάς.

Όμως σύντομα θα προστεθούν και νέες επιχειρήσεις. 

«Έχουμε είκοσι ένα συνεργάτες μέχρι στιγμής. Οι περισσότεροι έχουν ανανεώσει, γιατί έμειναν πολύ ευχαριστημένοι. Ψάχνουμε επενδυτές για να μεγαλώσουμε. Μια επιχείρηση για να  συμμετέχει στην πλατφόρμα δεν χρειάζεται να πληρώσει. Ήδη έχουμε επαφές με μεγάλα e-shop:  θα βλέπουμε κάθε Δευτέρα τι απόθεμα έχουν και θα το βάζουμε σε  δημοπρασία. Καταρχάς θα ξεκινήσουμε με gadget».

Πολλοί χρήστες αναρωτιούνται για το αν η πληρωμή είναι ασφαλής, επειδή γίνεται διαδικτυακά.

Ο Κίμωνας επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος, ούτε θα χρειαστεί να καταβάλλετε προμήθεια στην τράπεζα. Αν, επίσης, πάτε σε μια επιχείρηση και δεν μείνετε ευχαριστημένοι, τότε το ποσό θα σας επιστραφεί και θα ενημερωθεί το κάθε κατάστημα για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες και να μην ξαναυπάρξουν προβλήματα. Για τον Κίμωνα είναι από τα βασικά θέματα  στα οποία μπορεί να συνεισφέρει η  εν λόγω πλατφόρμα είναι  το  πρόβλημα της εποχικότητας που παρατηρείται σε πολλούς κλάδους. 

«Το φαινόμενο της εποχικότητας στους περισσότερους επαγγελματικούς (και μη) κλάδους στην Ελλάδα, και δη στην Ελλάδα του Τουρισμού, είναι σίγουρα αναμενόμενο αλλά ταυτόχρονα ζημιογόνο, εφόσον χάνονται πιθανά κέρδη». 

https://www.arpato.com/