Στα Γιουβετσάκια στην Άνω Γλυφάδα θα γευτείς μαμαδίστικο φαγητό από τις πιο αγνές πρώτες ύλες   | 0 bovary.gr
Στα Γιουβετσάκια στην Άνω Γλυφάδα θα γευτείς μαμαδίστικο φαγητό από τις πιο αγνές πρώτες ύλες | 0 bovary.gr
16|10|2018 08:36
SHARE
ΓΙΟΥΒΕΤΣΑΚΙΑ

Στα Γιουβετσάκια στην Άνω Γλυφάδα θα γευτείς μαμαδίστικο φαγητό από τις πιο αγνές πρώτες ύλες


Εδώ και 23 χρόνια, τα Γιουβετσάκια στην Άνω Γλυφάδα παραμένουν το μυστικό των foodies και των μερακλήδων που ξέρουν τι σημαίνει σωστό μαγείρεμα και ποιοτικές πρώτες ύλες.

Με πολλές βραβεύσεις και αστέρια παραδοσιακής κουζίνας, αυτό το κλασικό εστιατόριο φημίζεται για τα υλικά που χρησιμοποιεί. Αν και σήμερα πολλοί μιλάνε για εποχικότητα, στην ουσία ελάχιστοι την ακολουθούν κατά γράμμα, μιας και στην ουσία ένας τέτοιος δρόμος αντιβαίνει τους νομούς της αγοράς.

Όμως ο Χάρης Τζίτζης, ο ιδιοκτήτης, δηλαδή, αυτής της φημισμένης ταβέρνας, που ο ίδιος την έχει ονομάσει Βιο-εστιατόριο, το έβαλε στόχο της ζωής του και το πέτυχε: έτσι καθημερινά οργώνει τις λαϊκές και τις αγορές και βρίσκει πραγματικά προϊόντα εποχής και μόνο, ενώ στηρίζεται στην καλή του συνεργασία με σταθερούς προμηθευτές για να μην ξεμένει. Μάλιστα τους συνεργάτες του τους αναφέρει κι ονομαστικά στον κατάλογο, γιατί θεωρεί πως χωρίς αυτούς δεν θα τα είχε καταφέρει.

Γι΄ αυτό δεν θα βρείτε ούτε καν πατάτες, αν ο κύριος Χάρης δεν μπορέσει να προμηθευτεί τις καλύτερες τη συγκεκριμένη μέρα, οπότε όπως καταλαβαίνετε εδώ μιλάμε για μια πολύ ειδική περίπτωση επιχειρηματία.

Γιουβετσάκια/ Facebook
Γιουβετσάκια/ Facebook

Ο ίδιος αγάπησε τη μαγειρική μέσα από τις συνταγές των γυναικών της οικογένειάς του. Όταν μια προηγούμενη επιχειρηματική προσπάθεια με παιχνίδια για παιδικούς σταθμούς δεν προχώρησε λόγω συνθηκών, εκείνος δεν το έβαλε κάτω, αλλά αποφάσισε να ανοίξει μια γνήσια ταβέρνα. 

Έτσι βρήκε αυτό τον χώρο στην Άνω Γλυφάδα που σίγουρα θα δυσκολευτείτε να βρείτε την πρώτη φορά.   

Κλασική διακόσμηση μιας ταβέρνας της παλιάς Αθήνας, τραπεζάκια με καρό τραπεζομάντιλα, υπέροχα memorabilia στους τοίχους, όπως παλιές φωτογραφίες, ή εξώφυλλα παλιών περιοδικών και μια αυλή για το καλοκαίρι ή όταν ο καιρός είναι καλός δίνει το στίγμα του μαγαζιού αυτού, που όταν το επισκεφτείτε θα γίνετε σίγουρα θαμώνες του.

Γιατί τα Γιουβετσάκια έχουν αυτό το κάτι που τραβάει σαν μέλι τον κόσμο: σεβασμό δηλαδή και αγάπη, τι καλύτερο;  

Γιουβετσάκια/ Facebook
Γιουβετσάκια/ Facebook

Στη συνέχεια, στον δρόμο του κύριου Χάρη ήρθε και η Εύα Πασανικολάκη, μια μαγείρισσα από τις λίγες, κι ίσως το καλύτερο τηγάνι της Αθήνας,- να δοκιμάσετε τα κολοκυθάκια της που κόβει σαν μπαστούνια και θα με θυμηθείτε- που μπήκε στην κουζίνα, σήκωσε μανίκια και στρώθηκε στη δουλειά.

Το όνομα του μαγαζιού τώρα προέκυψε επειδή στην αρχή έκαναν delivery ατομικές μερίδες φαγητού μέσα σε πήλινα γιουβετσάκια. 

Εδώ, λοιπόν, σερβίρουν ελληνικά παραδοσιακά πιάτα, χωρίς πειραματισμούς και νεωτερισμούς, αλλά όπως μας τα έμαθαν οι γιαγιάδες μας. 

Πολλά προϊόντα έρχονται από διάφορες μεριές της Ελλάδας: μοσχαράκι από το Αγρίνιο, κοτόπουλο από τη Λακωνία, ελαιόλαδο από την Ορεινή Κορινθία, λαχανικά από την Αργολίδα, κρασί από τη Νεμέα και ελληνική μπύρα (όπως η εξαιρετική Νήσος από την Τήνο). Φυσικά, εδώ, τα κρέατα και τα ψάρια, που είναι φρεσκότατα, δεν μαρινάρονται, γιατί ο Χάρης και η Εύα εμπιστεύονται τις πρώτες ύλες τους, οπότε θεωρούν ότι αυτές οι διαδικασίες καταστρέφουν την αυθεντική γεύση και την απόλαυση.  

Αγαπημένα πιάτα στα Γιουβετσάκια είναι οι λαχανοντολμάδες με το συγκλονιστικό αυγολέμονο, το αρνάκι στη λαδόκολα με θυμάρι και πατάτες φούρνο και το τρυφερό γιουβετσάκι, - η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού- , αλλά και το συκώτι με τηγανητές πατάτες Κύπρου.

Εξαιρετικά και τα ρεβίθια Έβρου στη γάστρα ( που μένουν όλη τη νύχτα), που έρχονται με λακέρδα δικής τους παραγωγής, καυτερές πιπεριές σχάρας, χωριάτικο ζεστό ψωμί κι  ελιές σπιτικές σε ελαιόλαδο ΒΙΟ, ενώ πολύ παραδοσιακό πιάτο είναι τα σκιουφιχτά Καρπάθου με κιμά ή μοσχαράκι και πεκορίνο Αμφιλοχίας.

Γιουβετσάκια/ Facebook
Γιουβετσάκια/ Facebook

Για επιδόρπιο δοκιμάστε χειροποίητα γλυκά του κουταλιού που τα φτιάχνει η Εύα με τα χεράκια της.

Τιμή: 30 ευρώ το άτομο

 Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από τη 13: 00, εκτός από τη Δευτέρα που το κατάστημα παραμένει κλειστό.

Μορέως 45 & Ιθώμης 20, Άνω Γλυφάδα,

210 9648081