Amandine: Τα bagel εδώ είναι μαστιχωτά μέσα και τραγανά έξω και γεμίζουν με ό,τι βάλει ο νους σου | 0 bovary.gr
Amandine: Τα bagel εδώ είναι μαστιχωτά μέσα και τραγανά έξω και γεμίζουν με ό,τι βάλει ο νους σου | 0 bovary.gr
22|10|2018 10:45
SHARE
AMANDINE

Amandine: Τα bagel εδώ είναι μαστιχωτά μέσα και τραγανά έξω και γεμίζουν με ό,τι βάλει ο νους σου


Σίγουρα τα έχετε πετύχει σε φούρνους και καφέ, όμως, στο Amandine που έχει ανοίξει στο Σύνταγμα στην οδό Νίκης στον αριθμό 13 -να είστε προσεκτικοί γιατί μπορεί να σας ξεφύγει επειδή είναι μικρό πλην, όμως, χαριτωμένο- από το 2012 το Bagel έχει την τιμητική του.

Ο Μichel και η Αmandine εκ Γαλλίας που είναι οι ιδιοκτήτες του, έχουν μανία με τα συγκεκριμένα ψωμάκια και μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως οι δυο τους έδωσαν νέα διάσταση στην έννοια του πρωινού στο δρόμο, προσφέροντας τους σταθερούς πλέον πελάτες τους εκλεκτές γεύσεις και μία μεγάλη ποικιλία. 

Η Αmandine ήρθε στην Ελλάδα για μία πρακτική με το πανεπιστήμιο της από το Παρίσι.

«Μετά αποφάσισα ότι θα ήθελα να μείνω εδώ, μου άρεσε τόσο πολύ η ζωή που δεν μπορούσα να γυρίσω πίσω. Μετά σκέφτηκα τι θα μπορούσα να κάνω επειδή δεν μιλούσα και ελληνικά. Δούλευα στο Παρίσι σε ένα μαγαζί με bagels και ήξερα τη δουλειά και επειδή δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στην Αθήνα, μου ήρθε η ιδέα. Όταν γνώρισα τον Michel του εξομολογήθηκα και κάπως έτσι  αποφασίσαμε να συνεργαστούμε» μας λέει.

Το bagel είναι ένα είδος ψωμιού που παραδοσιακά έχει διαμορφωθεί στο χέρι, έχει σχήμα δακτυλίου, σχεδόν το μέγεθος του αντίχειρα και φτιάχνεται από μάγια, ζύμη και αλεύρι.

Το μείγμα βράζει σε νερό για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια ψήνεται με αποτέλεσμα ένα ψωμάκι λαστιχωτό, ζυμαρώδες εσωτερικά, ροδισμένο και μερικές φορές με τραγανή υφή εξωτερικά.

Στο τέλος, γαρνίρεται με σπόρους, όπως παπαρουνόσπορο, ή σουσάμι. Ορισμένα έχουν αλάτι στην επιφάνειά τους, ενώ υπάρχει μία σειρά από διαφορετικούς τύπους ζύμης με ολόκληρους κόκκους σίκαλη και άλλα.

Η ιστορία του ξεκίνησε από τον βασιλιά της Πολωνίας που ζήτησε από έναν Αυστριακό αρτοποιό να του φτιάξει ένα ψωμί που θα παρέμενε φρέσκο για δέκα μέρες για να το παίρνουν μαζί τους το κυνήγι. 

Έτσι, δημιουργήθηκε το πρώτο φρατζολάκι. Στη συνέχεια, το υιοθέτησε η εβραϊκή κοινότητα της Πολωνίας. Σήμερα, πάντως, αποτελεί και σήμα κατατεθέν των hot dogs στη Νέα Υόρκη.

Τα παιδιά, πάντως, στο Amandine χρησιμοποιούν ελληνικό τοπικό αλεύρι που δίνει φυσικά τη δική του υφή και γεύση, παντρεύοντας την εβραϊκή παράδοση με την αμερικανική κουλτούρα και τη γαλλική κουζίνα δημιουργώντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα.  

Ο χώρος αποπνέει αέρα άλλης εποχής, θυμίζει μπιστρό κάπου στο Παρίσι εκτός. Τα πλακάκια στους τοίχους και τα λουλουδάκια στα τραπέζια δημιουργούν μία ζεστή ατμόσφαιρα που ταιριάζει και με την ευγένεια των παιδιών του μαγαζιού οι οποίοι είναι πάντα εκεί, επιβλέποντας πως όλα κυλούν όπως πρέπει.

Εδώ, θα βρείτε μία ποικιλία εκλεκτών γεύσεων που παίζουν με διάφορα υλικά από ζαμπόν μέχρι αλανιάρικο κόκορα, παρακαλώ, ενώ υπάρχουν και γλυκές εκδοχές.

Εξαιρετικά τυριά όπως σε αγελαδινό Brie, μοτσαρέλα τυρί κρέμα και εκλεκτά αλλαντικά όπως προσούτο, γεμίζουν τα bagels, που κοσμοπολίτικα σε γεύση και ονομασίες, έχουν το καθένα το όνομα μιας μεγάλης πρωτεύουσας ή πόλης. 

Θα βρείτε 15 περίπου έτοιμες προτάσεις, αλλά η Amandine αν θέλετε μπορεί να σας αλλάξει τα υλικά και να σας τα φτιάξει όπως εσείς επιθυμείτε. 

Aπό τα πιο δυνατά χαρτιά του καταλόγου είναι το Vienne Bagel  με παστράμι τυρί, αβοκάντο, iceberg και χειροποίητη σως που φτιάχνουν μόνοι τους in situ, όπως και όλα τα υπόλοιπα –γι’ αυτό εδώ μην ζητήσετε μαγιονέζα δεν θα βρείτε.

Επίσης, δοκιμάστε μία ελληνική παραλλαγή, το Athens Bagel με μαύρο σαλάμι σαλάτα μελιτζάνα και σως μουστάρδας μελιού, ενώ πολύ γκουρμέ είναι και το Lisbon με κόκορα, εξαίσιο γαλλικό τυρί compte, που θυμίζει κάπως τη δική μας γραβιέρα iceberg και σως. 

Kάθε μήνα μάλιστα φτιάχνουν και ένα διαφορετικό συνδυασμό: για τον Οκτώβριο, ας πούμε, μας περιμένει μοσχαρίσιο κρέας (pot-aufeu), κρέμα τυρί, γαλλική πατάτα, καρότο, κολοκυθάκι και ρέβα.

 Όλα τα bagels συνοδεύονται από εξαιρετικές σος: με τσάτνεϊ, μάνγκο, μελιού μουστάρδας, μουστάρδα σκέτη ή πέστο βασιλικού είναι μόνο μερικές επιλογές.

Οι τιμές κυμαίνονται από 1,5 έως 4,50 ευρώ το ακριβότερο. 

Eπίσης, μπορείτε, αν θέλετε να αγοράσετε και σκέτα για το σπίτι και να τα φτιάξετε εσείς όπως επιθυμείτε.

Πέρα, όμως, από τα bagels, η Αmandine συχνά βγάζει από το συρτάρι οικογενειακές συνταγές και πειραματίζεται δημιουργικά ανάλογα πάντα και με την εποχή, ετοιμάζοντας μοναδικές σούπες, εναλλάσσονται καθημερινά, συγκλονιστικά κρουασάν σε διάφορους συνδυασμούς -από τα πολύ γευστικά βουτύρου μέχρι με σπανάκι και τυρί-  πολύχρωμες τάρτες, αλλά και  γλυκά όπως cheesecake, brownies ή σπιτικά μπισκότα, τα οποία μπορείτε να  συνοδεύσετε με καφέ Arabica.

Αν πάλι θέλετε κάτι πιο ελαφρύ και διαιτητικό, δοκιμάστε τις μπάρες με ταχίνι και σοκολάτα.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 8:00 με 19:30

Σάββατο: 10:00 με 6:00

Κυριακή: 11:00 με 5:00

Νίκης 13 Σύνταγμα,

210 323 98 29