Senios/ Facebook
Senios/ Facebook
29|10|2018 11:35
SHARE
SENIOS

«Senios»: Ένα καφενείο εποχής αναβιώνει το αθηναϊκό ευ ζην στην Καλαμιώτου


Ένα καφενείο νέας εποχής σκέφτηκε να δημιουργήσει η ομάδα του «Clumsies», που αποτελεί ένα εκπληκτικό δείγμα της νέας γενιάς επιχειρηματιών.

Αυτοί οι δαιμόνιοι 30 something τύποι εν μέσω κρίσης καταφέρνουν να βρουν πρωτότυπες ιδέες και να κερδίσουν το ενδιαφέρον του κόσμου.

Το καινούργιο τους βήμα, λοιπόν, είναι ο «Senios», στην πολυσύχναστη και συνεχώς αναπτυσσόμενη περιοχή της Αγίας Ειρήνης, που στόχο έχει να μας ταξιδέψει στις παλιές εποχές της Αθήνας, τότε που το καφενεία ήταν κάτι παραπάνω από μαγαζί, ήταν μια ολόκληρη φιλοσοφία.

Εκεί συναντιούνταν οι άνθρωποι για να επικοινωνήσουν, να δουν φίλους και γνωστούς, να μάθουν τα νέα και να μοιραστούν τους καημούς τους. 

Σένιος είναι ο κύριος ο περιποιημένος, της παλιάς σχολής: ξέρετε, εκείνοι που φόραγαν το γαρύφαλλο στο πέτο , -εξ' ου, άλλωστε, και το logo του μαγαζιού- για να το προσφέρουν σε κάποια κυρία. 

Ο «Senios» της Καλαμιώτου στεγάζεται σε ένα παλιό υφασματάδικο, που πλέον έχει ανακαινιστεί, συνδυάζοντας την ρετρό αισθητική με μοντέρνες πινελιές.

Στον χώρο κυριαρχεί το ροζ μαρμάρινο μπαρ, με τον εντυπωσιακό καθρέπτη ακριβώς από πίσω του και τα βαρέλια λίγο πιο πάνω από αυτόν. Το προσωπικό φοράει μαύρα πουκάμισα με κόκκινα κουμπιά, μιας κι όλα οι σερβιτόροι της παλιάς εποχής φορούσαν στολές.

Οι ιδιοκτήτες θέλουν να προσφέρον στους θαμώνες τους γνήσια προϊόντα και σπιτικά πιάτα, γι’ αυτό συνεργάζονται με διάφορους προμηθευτές: τα μανιτάρια έρχονται από την Εύβοια, τα λαχανικά από διάφορους μικρούς παραγωγούς, ζυμαρικά προμηθεύονται από ένα τοπικό εργαστήριο επίσης από την Εύβοια, οι πατάτες είναι Κύπρου, ενώ πολλά από τα κρέατα φτάνουν από μικρές φάρμες της βορείου Ελλάδας.

Το κατάστημα ως γνήσιο καφενείο ξεκινάει να σερβίρει από το πρωί, καφέ από εκλεκτά  blends από  την Αιθιοπία, τη Βραζιλία, την Κολομβία και  το Ελ Σαλβαδόρ, που καβουρδίζονται στο μεγάλο καβουρδιστήρι  που διαθέτει. 

Φυσικά μπορείτε να συνοδεύσετε το ρόφημά σας με ένα καλό και δυναμωτικό πρωινό που σερβίρεται μέχρι τις δυο, όμως δεν το ονομάζουν brunch. Διαλέξτε ανάμεσα σε  φύλλο μπουγάτσας που γεμίζεται με κασέρι και παστουρμά και συνοδεύεται με τηγανητό αυγό και γιαούρτι σακούλας, παραδοσιακή μπατζίνα με αυγά και κρέμα αρσενικού, βραστό αυγό με καπνιστή μελιτζάνα και σύγκλινο Μάνης, αυγά μάτια με στακοβούτυρο , ή αυγά ποσέ με χόρτα τσιγαριστά (αυτή την περίοδο έχουν σταμναγκάθι, μιας και προσπαθούν να ακολουθούν την εποχικότητα).

 Ο νεαρός αλλά πολλά υποσχόμενος chef Αλμπέρτο Σιμιλλίδης είναι υπεύθυνος επίσης και για το comfort food που θα πλαισιώνει το Senios τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. 

Ο  Αλμπέρτο στηρίζεται σε κλασικές παραδοσιακές συνταγές , στις οποίες, όμως, προσθέτει πιο σύγχρονα στοιχεία. Θα δοκιμάσετε, λοιπόν, φρυγανισμένο ψωμί με ψητά παντζάρια, μια σκορδαλιά με χρένο και  σκόρδο σε γαύρο μαρινάτο, πατατοκεφτέδες με μοσχαρίσιο ταρτάρ και κρέμα γραβιέρας, χοιρινό κεφτέ που κάθεται σε πουρέ από κολοκύθα, τραχανά dinkel, στακοβούτυρο και ξινή κρέμα, μια φάβα Σχοινούσας με χοιρινή κοιλιά, αλλά και  κυδωνάτες πατάτες με  ανθό αλατιού και πηχτό Κρήτης, ή πατάτα στη Θράκα με Λούτζα Τήνου και  αρσενικό Νάξου. 

Υπάρχουν και τοπικά πιάτα όπως γιουβέτσι με μοσχαρίσια μάγουλα, γκόγλιες - ένα ζυμαρικό που μοιάζει με νιόκι -  με καμμένο κατσικίσιο βούτυρο και ξινομυζήθρα, λαδόπιτα από τη Ρόδο με μοσχαρίσιο κιμά, θυμάρι και γραβιέρα  Άνδρου, σαρικόπιτα με βολάκι Τήνου, φέτα και μαυροκούκι, ή μια ακόμα άλλη μια εκδοχή με χόρτα εποχής και φέτα από την Λήμνο.

 Στα επιδόρπια, που είναι όλα χειροποίητα, θα βρείτε πορτοκαλόπιτα  με γκανά  σοκολάτας και παγωτό πορτοκάλι,  γαλατόπιτα με  γλυκό βύσσινο και φιστίκι Αιγίνης, αλλά και  μπαμπάδες με μους σοκολάτας , αφρό από σουμάδα και καβουρδισμένο αμύγδαλο.

Πίσω από την μπάρα τώρα βρίσκονται οι Νίκος Μπάκουλης και ο Βασίλης Κυρίτσης, δημιουργώντας μια εξαιρετική λίστα κοκτέιλς που  βασίζονται σε κλασικές  συνταγές  παντρεμένες με κάποιο ελληνικό στοιχείο.  

Δηλαδή χρησιμοποιούν υλικά από ελληνικά προϊόντα, γι’ αυτό και κάποια κοκτέιλς έχουν άρωμα από κάποιο παραδοσιακό φαγητό, όπως το Bloοdy Mary που φτιάχνεται με ντοματάκια Σαντορίνης και τα υλικά που χρησιμοποιούμε στα γεμιστά.

Το Negroni, τώρα, περιλαμβάνει old tom gin, visanto, δίκταμο, μαύρες ελιές και martini bitters.

Η μαστίχα Skinos γίνεται ένα ωραίο Milk Punch με άρωμα και γεύση μπουγάτσας, το Scotch & soda περιέχει παστέλι, ενώ το Old Fashioned περιέχει Metaxa, χαλβά και roots ρακόμελο.

Επίσης, τα παιδιά έχουν δημιουργήσει και μια ειδική κατηγορία, που λέγεται «Κατρούτσος».

Πρόκειται στην ουσία για μια εποχική κάρτα με προτάσεις από τα βαρέλια του Senios, αυτά που θα δείτε πίσω από την μπάρα.

Τα βαρέλια είναι από ελληνικό δρυ όπου μπαίνει μέσα ένα κοκτέιλ ή ένα υλικό, μένει εκεί για λίγες μέρες και έτσι δημιουργείται ένα ιδιαίτερο αρωματικό προφίλ. Ακόμα δεν είναι προς πώληση, όμως, εντός των ημερών, αφού έχουν περάσει τον απαραίτητο χρόνο τα ποτά στα βαρέλια, θα είναι κι αυτά «σένια» για κατανάλωση.

Καλαμιώτου 15, Αθήνα, 2103318778

TAGS