«Lollo’s Atene»: Η καλύτερη πίτσα της Αντιπάρου έφτασε και στο Χαλάνδρι  | 0 bovary.gr
«Lollo’s Atene»: Η καλύτερη πίτσα της Αντιπάρου έφτασε και στο Χαλάνδρι | 0 bovary.gr
28|11|2018 12:30
SHARE
LOLLO'S ATENE

«Lollo’s Atene»: Η καλύτερη πίτσα της Αντιπάρου έφτασε και στο Χαλάνδρι


Όσοι έχετε πάει διακοπές στον αγαπημένο κυκλαδίτικο προορισμό, την Αντίπαρο, αποκλείεται να μην έχετε δοκιμάσει έστω και μια φορά την πίτσα του «Lollo’s». 

Ηθικοί αυτουργοί αυτού του γαστρονομικού πειραματισμού είναι δύο Ιταλοί -Ρωμαίοι για την ακρίβεια- η Sabrina Ciarpelloni και ο Stefano Gentili, που εγκατέλειψαν τη μαμά πατρίδα, περιπλανήθηκαν στoν κόσμο και κατέληξαν στο μικρό ελληνικό νησί για να δημιουργήσουν τον δικό τους μύθο. 

Στόχος τους ήταν και παραμένει να μας μυήσουν στην πολυμορφία της ιταλικής κουζίνας, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές από διάφορες περιοχές της χώρας. 

Έτσι, για δέκα συναπτά έτη, φτιάχνουν μια παραδοσιακή ιταλική πίτσα, αυτοί που προσέφεραν οι αρχαίοι Ρωμαίοι στους θεούς. Η διαφορά της έγκειται στο ότι αυτή είναι πλατιά και ορθογώνια, από ζύμη εκλεκτού μίγματος ιταλικών αλευριών βιολογικού μαλακού σίτου, που στέκεται και ωριμάζει για τουλάχιστον 36 ώρες.

Ονομάζεται «pinsa» από το ρήμα «pinsere» που σημαίνει «πιέζω με δύναμη προς τα κάτω».

Stefano Gentili, Sabrina Spadolini, Όρσα Ρεμπούσκου, Αντώνης Ζωγράφος/ Φωτογραφία: Lollo's Atene-Facebook
Stefano Gentili, Sabrina Spadolini, Όρσα Ρεμπούσκου, Αντώνης Ζωγράφος/ Φωτογραφία: Lollo's Atene-Facebook

Οι δυο ιδιοκτήτες είχαν πολλές προτάσεις εδώ και χρόνια για να φέρουν τις γεύσεις τους και στην Αθήνα -πάντα αρνούνταν ευγενικά. Όταν, όμως, γνωρίστηκαν με την Όρσα Ρεμπούσκου και τον Αντώνη Ζωγράφο, οι οποίοι αγαπούν την ιταλική κουλτούρα- μάλιστα έχουν σπουδάσει εκεί- και είναι φανατικοί θαμώνες του μαγαζιού, έγιναν φίλοι, έδωσαν τα χέρια και έτσι το «Lollo’s Atene» είναι πλέον γεγονός.

Στεγάζεται σε μια όμορφη μονοκατοικία του ’50, που τη διακόσμησή της έχουν αναλάβει οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι ΑΚ-Α architects (Κατερίνα Αποστόλου και Μίννα Κολάκη), ενώ την κατασκευαστική επιμέλεια είχε ο Ορέστης Κωνσταντίνου (STEPSIS). Το αποτέλεσμα είναι ένας καλαίσθητος, μοντέρνος χώρος, που συνδυάζει το πράσινο και το λευκό, συγκεκριμένα μέχρι το ύψος του περβαζιού των παραθύρων όλα μοιάζουν βουτηγμένα στο λάδι, και από εκεί και πέρα βασιλεύει το κυκλαδίτικο λευκό.

Εντυπωσιακή η φωτεινή τζαμαρία που διαχωρίζει την κουζίνα από τη σάλα λειτουργεί, από την οποία μπορείτε να παρακολουθείτε τον σεφ και την ομάδα, τα υπέροχα φωτιστικά που έφτιαξαν οι ίδιοι, ενώ ένα μεγάλο οβάλ τραπέζι από γυαλισμένο μωσαϊκό, «γεμίζει» όλο τον ημικυκλικό χώρο με τα παράθυρα. Η επιφάνειά του κατασκευάστηκε επί τόπου, ακολουθώντας την παραδοσιακή μέθοδο κατασκευής μωσαϊκών της εποχής και έχει βάση από τσιμέντο χρωματισμένο στο πράσινο χρώμα της αίθουσας με λευκές, μαύρες και κόκκινες ψηφίδες.

Αν ο καιρός είναι καλός, μπορείτε να καθίσετε και στη βεράντα, όπου είναι και το σημείο για τους καπνίζοντες.

Σύντομα, μάλιστα, θα στεγαστεί, οπότε ακόμα και τις κρύες μέρες, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Φυσικά πρωταγωνιστής του μαγαζιού ο ξυλόφουρνος που ήρθε από την Ιταλία και ζυγίζει 2,5 τόνους. Το μενού ακολουθεί και προσαρμόζεται στην εποχικότητα, ενώ την τιμητική τους έχουν κατά βάση  οι ιταλικές πρώτες ύλες. Τις Κυριακές, όπως μάθαμε, θα προστεθούν και πιάτα που χαρακτηρίζουν το ιταλικό κυριακάτικο τραπέζι.

Οι πίτσες τώρα χωρίζονται, όπως και στο μαγαζί της Αντιπάρου σε έξι κατηγορίες: Margherite (με bacon, με bufala, με prosciutto di Parma), Rosse (οι κόκκινες capricciosa, funghi, Napoli, Norma, porcini), Bianche (οι λευκές όπως οι bresaola, grana e rucola και tricolore), Piccanti (οι καυτερές Diavolina, Nduja di Spilinga), Vegane (χορτοφαγικές) , όπως η Miranda με σάλτσα ντομάτας, τοματίνια, μελιτζάνα, κάπαρη, ελιές σκόρδο και  οι Gourmet, στις οποίες ο Stefano έχει βάλει τον καλύτερο εαυτό του.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε την Strega με mozzarella, πουρέ κολοκύθας, guanciale, pecorino romano, καπνιστή scamorza και κοπανισμένο μαύρο πιπέρι.

Ο κατάλογος είναι μεγάλος αλλά πρέπει να ξέρετε πως εδώ τίποτα δεν γίνεται στην τύχη. Κάθε pinsa προκύπτει μετά από αμέτρητες δοκιμές και πειραματισμούς, γι αυτό αξίζει να πάτε με μεγάλη παρέα για να παραγγείλετε αρκετές στη μέση ώστε να πάρετε μια γεύση από τις ικανότητες του Stefano.

Επίσης, θα δοκιμάσετε και τα υπέροχα χειροποίητα ζυμαρικά τους, που φτιάχνονται καθημερινά για να είναι ολόφρεσκα (tornarelli al gorgonzola, gnocchetti di patate alla Sorrentina, ravioli al tartufo, lasagna alla Bolognese, tagliatelle al ragu), ενώ θα βρείτε μια ποικιλία από σαλάτες,  εκλεκτά τυριά κι αλλαντικά που μπορείτε να απολαύσετε με ένα ποτήρι κρασί.

Πολλές οι επιλογές: από bresaola della Valtellina και culatello di Zibello μέχρι λαχταριστές burrata, αλλά και formaggio di Fossa di Sogliano ή Τaleggiο, που θυμίζει Μεσόγειο.

Στην κάβα θα βρείτε ιταλικές ετικέτες από όλη την περιφέρεια της χώρας, εκλεκτές επιλογές από ελληνικά λευκά, κόκκινα, ροζέ, bollicine αλλά και aperitivi.

Τέλος, για επιδόρπιο μπορείτε να δοκιμάσετε την γλυκιά εκδοχή της pinsa, με νουτέλα ή μήλο και κανέλα, τιραμισού, προφιτερόλ και Νapoleon με κρέμα και σοκολάτα ή φρούτα εποχής.

Ώρες λειτουργίας: 

Καθημερινές: 18.30-23.00, Σάββατo: 15.30-23.00, Κυριακή: 13.30-17.00, Δευτέρα κλειστά

Τιμή ανά άτομο: περίπου στα 25 ευρώ

Εθνικής Αντιστάσεως 3α, Χαλάνδρι, 210 6801040