Pexels/Chevanon Photography
Pexels/Chevanon Photography
12|12|2018 08:10
SHARE
ΣΧΕΔΙΑ

«Ο καφές που σε περιμένει»: Εδώ μπορείτε να πιείτε καφέ και να κεράσετε κάποιον που έχει ανάγκη


«Ο καφές που περιμένει» είναι μια τάση που έφτασε στην  Ελλάδα από το 2013 με πρωτοβουλία της «Σχεδίας» και πολλά καταστήματα την υιοθέτησαν, προκειμένου να προσφέρουν σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη μια μικρή πολυτέλεια, δηλαδή ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ. 

Η ιστορία, βέβαια, αυτής της προσφοράς ξεκίνησε από τα εργατικά καφέ της Νάπολης, πριν από περίπου 100 χρόνια, οπότε και γεννήθηκε η ιστορία του «caffe sospeso», μια συνήθεια που έμελλε, έναν αιώνα αργότερα, να συμβολίζει την αλληλεγγύη σε δύσκολους καιρούς.

Την εποχή, εκείνη, λοιπόν, όσοι γιόρταζαν κάποιο χαρμόσυνο γεγονός πήγαιναν στο καφενείο και πλήρωναν μερικούς καφέδες, ώστε να τους πιουν αργότερα όσοι δεν είχαν να πληρώσουν. Σήμερα η συνήθεια αυτή που άρχισε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, έχει αρχίσει να ξεχνιέται, όμως, καλό είναι να θυμόμαστε πως δεν είναι μόδα το να βοηθάς.

Εμείς , λοιπόν, βρήκαμε ωραία μέρη που δίνουν αυτή τη δυνατότητα στους θαμώνες τους και σας τα προτείνουμε. Εσείς, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι με τον λογαριασμό σας να αφήσετε 1.50 ευρώ για έναν καφέ κέρασμα. Οι ιδιοκτήτες σε ένα μαύρο πίνακα σημειώνουν πόσοι καφέδες έχουν πληρωθεί και να τους προσφέρουν σε όποιον τους χρειάζεται. Επίσης, να ξέρετε ότι αν θέλετε σε κάποια από αυτά τα μέρη, μπορείτε απλώς να περάσετε και να προπληρώσετε, χωρίς να καθίσετε.   

1) Ακροβάτης

Αυτό το συνεργατικό καφενείο που αποτελεί σημείο συνάντησης της νεολαίας, θυμίζει την παλιά Αθήνα – μάλιστα εδώ γυρίστηκε ο «Μπακαλόγατος». 

Θα το βρείτε σε ένα υπέροχο νεοκλασικό πέτρινο κτίριο, που μδιατηρεί την πατίνα του χρόνου. Στην κουζίνα τους χρησιμοποιούν αποκλειστικά πρώτες ύλες από Έλληνες παραγωγούς, ενώ θα βρείτε και μια μεγάλη ποικιλία από ελληνικές μπύρες, τσίπουρο και ρακή. Δοκιμάστε καπνιστά μικρομεζεδάκια, μύδια αχνιστά αλλά και μια συγκλονιστική νησιώτικη ρεβιθάδα αρωματισμένη με ούζο και μυρωδικά βότανα. Επίσης, εδώ συχνά φιλοξενούνται διαλέξεις με κοινωνικό ή πολιτιστικό προσανατολισμό, μουσικές ή άλλες παραστάσεις και εκθέσεις, αλλά και δράσεις αναβίωσης εθίμων σε συνεργασία και με τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους και σχετικούς φορείς.

 Μαιζώνος και Ψαρών 26, Μεταξουργείο,  21 0523 0750

 

Lisa Fotios/ Pexels
Lisa Fotios/ Pexels

2) Laluk

Αυτό το πολύχρωμο και ζεστό καφέ στο Κουκάκι φημίζεται για τον διπλό capuccino- ίσως ο καλύτερος στην πόλη- τα σπιτικά κέικ, αλλά και τα φιλοζωικά του αισθήματα, αφού είναι pet friendly.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες, οπότε το μαγαζί συχνά φιλοξενεί πολλά εικαστικά και θεατρικά δρώμενα σε συνδυασμό με Funky, Soul και Jazz μουσικές αλλά και ψαγμένα Live. Aν σας πιάσει πείνα, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα sandwich, burger ή μια απολαυστική ομελέτα, ενώ να ξέρετε πως εδώ οι φοιτητές και οι άνεργοι δικαιούνται και μια έκπτωση.

Γεωργίου Ολυμπίου 15 Κουκάκι, 2130271894

3) Περιβολάκι

Σε μια ήσυχη γωνιά των Πετραλώνων, μια ομάδα έξι ατόμων, ως αντίδοτο στην κρίση, άνοιξαν αυτό το συνεταιριστικό καφενείο, με στόχο να προσφέρουν κάτι παραπάνω από έναν τυποποιημένο καφέ.

Γι΄ αυτό, όλα τα προϊόντα του μαγαζιού τα προμηθεύονται χωρίς μεσάζοντες, στη δικαιότερη τιμή για τον παραγωγό και προσφέρονται στην πιο συμφέρουσα τιμή για τον πελάτη.

Εδώ μπορείτε να πιείτε τον καφέ των ζαπατίστας από τις αυτόνομες κοινότητες των βουνών του Νότιου Μεξικού, απαστερίωτες μπύρες, τσίπουρο από τον Τύρναβο κα φυσικά κρητική ρακή που φτιάχνει η οικογένεια ενός εκ των ιδιοκτητών. Θα τα συνοδεύσετε φυσικά με ελληνικούς παραδοσιακούς μεζέδες- το must του μαγαζιού είναι η φάβα και η ρεγγοσαλάτα-, ενώ για επιδόρπιο θα βρείτε και μια ποικιλία από χειροποίητα γλυκά κουταλιού.

Αθηναίου 7, Πλατεία Ηούς, 21 3023 7687

Unsplash/ Verena Yunita Yapi
Unsplash/ Verena Yunita Yapi

4) Korova

Στα ρωσικά  korova σημαίνει αγελάδα, εξ ου και η τοιχογραφία από τους Τaf  που θα δείτε στο βάθος.

Ένας  χώρος minimal αισθητικής με industrial στοιχεία και handmade λεπτομέρειες ήταν ο στόχος των ιδιοκτητών που επέλεξαν την περιοχή του Μεταξουργείου για να δημιουργήσουν το δικό τους urban στέκι και το πέτυχαν. 

Στα συν του η καλή κουζίνα και προσιτές τιμές. Τα παιδιά προμηθεύονται τα λαχανικά τους από τη λαϊκή που γίνεται κάθε Τρίτη στην περιοχή, τα αλλαντικά τους από την Προσοτσάνη Δράμας και συγκεκριμένα από το εργαστήριο του Σαρίμπογια,  το τσίπουρο με ή χωρίς γλυκάνισο έρχεται από την Καρδίτσα και πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε, ενώ η ρακή από το Ηράκλειο Κρήτης.

Αγαπημένο πιάτο οι λεμονάτοι γίγαντες με το καπνιστό σκουμπρί, το μοσχαράκι ραγού σε τορτίγια, αλλά και το ταλαγάνι που συνοδεύεται με μαρμελάδα ντοματίνι ή αποξηραμένου σύκου.

Κεραμεικού 93-95,  Μεταξουργείο, 21 3030 1210