Τα Mεζεκλίκια της Λαχαναγοράς: Γιατί όλοι μιλάνε γι' αυτό το μεζεδοπωλείο στην καρδιά του Ρέντη | 0 bovary.gr
Τα Mεζεκλίκια της Λαχαναγοράς: Γιατί όλοι μιλάνε γι' αυτό το μεζεδοπωλείο στην καρδιά του Ρέντη | 0 bovary.gr
19|12|2018 16:40
SHARE
MEZΕΚΛΙΚΙΑ ΤΗΣ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ

Τα Mεζεκλίκια της Λαχαναγοράς: Γιατί όλοι μιλάνε γι' αυτό το μεζεδοπωλείο στην καρδιά του Ρέντη


Δυο φίλοι και συνεργάτες χρόνια, ο Γιάννης Χριστόπουλος και ο Πέτρος Μαρτσούκος, είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν ένα παντοπωλείο-εστιατόριο μέσα στη Λαχαναγορά του Ρέντη, όπου μπορείτε όχι μόνο να αγοράσετε προϊόντα για το σπίτι, αλλά και να γευτείτε υπέροχες  συνταγές με ένα ποτήρι κρασί ή τσίπουρο.

Και οι δύο δραστηριοποιούνται στην Αγορά- ο Πέτρος ασχολείται με φρούτα και λαχανικά, ο Γιάννης με τα χρηματοοικονομικά- οπότε αποφάσισαν να δημιουργήσουν αυτό τον χώρο, σκεπτόμενοι ότι υπήρχε έλλειψη από μια τέτοιου είδους επιχείρηση.

Η Κεντρική Αγορά είναι ένας χώρος με μεγάλη ιστορία, οπότε μια επίσκεψη στα Μεζεκλίδικα αξίζει για πολλούς λόγους.

Δημιουργήθηκε το 1955 με χρήματα του σχεδίου Μάρσαλ: εδώ στεγαζόταν η Κεντρική Κρεαταγορά μέχρι το 2000, οπότε κι έκλεισε με αποτέλεσμα τα κτίρια να μένουν ανεκμετάλλευτα και χωρίς κάποια εμπορική δραστηριότητα.

Το 2010, με το σχέδιο ανάπλασης, ξαναπήρε ζωή και άνοιξαν καταστήματα που απευθύνονται σε κοινό λιανικής.

Ο Πέτρος και ο Γιάννης ανακαίνισαν τον χώρο με έξυπνα υλικά (σίδερο και ξύλο) και μια νοσταλγική διάθεση.

Για παράδειγμα, το υπέροχο πάτωμα με το vintage πλακάκι τους θυμίζει τα παιδικά τους χρόνια. 

«Η ιδέα ήταν να φτιάξουμε έναν χώρο στα πρότυπα των κεντρικών αγορών ευρωπαϊκών χωρών κι επειδή η δική μας λαχαναγορά έχει μεγάλη ιστορία και παράδοση θέλουμε οι πελάτες μας να έρθουν σε επαφή και με αυτές τις μνήμες », μας εξηγεί ο Γιάννης.

«Στόχος μας είναι να φιλοξενήσουμε ελληνικά προϊόντα που δύσκολα θα βρει κανείς, σε ανάλογα μαγαζιά στη Αθήνα, γι’ αυτό και συνεργαζόμαστε με τον Μιράν που μας εξασφαλίζει μια μεγάλη ποικιλία από τυριά και αλλαντικά για να απολαύσετε επί τόπου ή να πάρετε για το σπίτι».

Ο Στράτος Καραμανώλης με την ομάδα του είναι στην κουζίνα και ετοιμάζουν πιάτα βασισμένα σε ελληνικές παραδοσιακές κουζίνες, αλλά και ψαγμένες συνταγές από την Aνατολή. 

Must του καταλόγου, οι κεφτέδες με σάλτσα και γιαούρτι, αλλά κι ένας μερακλίδικος μεζές που σερβίρεται σε χάλκινο τηγανάκι όπως παλιά, με χοντροκομμένες πατάτες που ετοιμάζονται και ψήνονται σε τέσσερις χρόνους για να βγουν μαλακές εσωτερικά και τραγανές απέξω, με σουτζούκι πρώτης ποιότητας από τον Μιράν και αυγό. 

Ένα πιάτο υψηλών απαιτήσεων είναι τα μανιτάρια στο τηγάνι με βότανα και γραβιέρα Κρήτης, τα υπέροχα πεϊνιρλί με παστουρμά, σουτζούκι και αυγό, αλλά και γλυκοπικάντικες πιπερίτσες, γεμιστές με λευκό τυρί, που έχουν ήδη κάψει καρδιές.

Ο Στάθης Αναγνώστου, ο τελειομανής όπως τον ονομάζουν όσοι τον ξέρουν και μάστορας στην κοπή, έχει τη φροντίδα των τυριών και των αλλαντικών.

Εσείς πείτε του τις διαθέσεις σας κι εκείνος θα φροντίσει να φτιάξει ένα περιποιημένο πλατό με τα πιο εκλεκτά τυριά και αλλαντικά της βιτρίνας.

Στα τυριά θα βρείτε γραβιεράκι καπνιστό ή παλαιωμένο 18 μηνών από τη Κρήτη, Σαν Μιχάλη από τη Σύρο, πεκορίνο Σαρδηνίας με τρούφα, ξύγαλο και στάκα Σητείας αλλά και νόστιμο γίδινο τυρί. 

Από αλλαντικά, δοκιμάστε σαλάμι με τρούφα, καβουρμάδες, ελληνική μπρεζάολα και προσούτο, λούτζα μορταδέλα με παστουρμά, γερμανικά σαλάμια με επικαλύψεις τυριού και μαύρου πιπεριού, προσούτο San Daniele Ιταλίας 16μηνης ωρίμανσης λουκάνικα και σαλάμια βουβαλίσια, ενώ θα βρείτε και μια ποικιλία από αλίπαστα, όπως τόνος, γαύρος μαρινάτος, αλλά και αλοιφές (καπνιστή Μυκόνου, τσαλαφούτι) .  

Επίσης, στα ράφια του μαγαζιού θα βρείτε μπαχάρια από το Κιλκίς για να συνοδεύσετε κρεατικά και πατάτες, μια μανιταρόσουπα από την Γουμένιτσα, αλλά και χορτόσουπα με τραχανά, χειροποίητες ταλιατέλες χωρίς συντηρητικά, με ολόφρεσκα λαχανικά, μανιτάρια ή με μελάνι  σουπιάς από την Φθιώτιδα, κριθαρότο με  σπανάκι και πιπεριές Φλωρίνης, σταρένιο τραχανά  από την Λακωνία και χυλοπίτες χειροποίητες, τεράστια ποικιλία από κρητικά παξιμάδια (από δίκροκο σιτάρι μέχρι κριτσίνια με χαρούπι), μέλι από έλατα, θυμάρι, με πορτοκάλι  και ρείκι από την αρχαία Επίδαυρο, νόστιμα  σπιτικά γλυκά του κουταλιού από την Φθιώτιδα, σάλτσες με σταφύλι, σύκο κρασάτο ή σύκο καρύδι για να  βάλετε στις σαλάτες σας ή να συνοδεύσετε το φαγητό σας.

Και βέβαια όλα αυτά μεζεδάκια συνοδεύονται με Ούζο Γαννίτση από το  Πλωμάρι,  τσίπουρο Ηπείρου, και περίπου εικοσιπέντε ετικέτες από ελληνικά  κρασιά  από διάφορα μέρη της χώρας.

Ειδικά τώρα τις γιορτές, αξίζει μια επίσκεψη και να είστε σίγουροι πως ό,τι κι αν διαλέξτε το τραπέζι σας θα κάνει την διαφορά.

 Ώρες λειτουργίας: 08:00 -23:00

Λαχαναγορά Ρέντη, Αθήνα , 21 0482 0020