Το πρώτο Beef n' Reef εστιατόριο μόλις άνοιξε στην Ελλάδα -Με ανορθόδοξους συνδυασμούς κρέατος και ψαριών | 0 bovary.gr
Το πρώτο Beef n' Reef εστιατόριο μόλις άνοιξε στην Ελλάδα -Με ανορθόδοξους συνδυασμούς κρέατος και ψαριών | 0 bovary.gr
27|01|2019 12:00
SHARE
BEEF AND REEF

Το πρώτο Beef n' Reef εστιατόριο μόλις άνοιξε στην Ελλάδα -Με ανορθόδοξους συνδυασμούς κρέατος και ψαριών


Μπορεί να το έχετε ακούσει ως «beef and reef» ή ως «surf and turf», όπως συνηθίζεται κυρίως στην Αμερική, αλλά τώρα ήρθε η ώρα και να το δοκιμάσετε.

Καταρχάς, ο όρος αναφέρεται σε πρωτοποριακή γαστρονομική τάση που συνδυάζει στο ίδιο πιάτο κρέας και ψάρι.

Στην Ευρώπη, βέβαια, χρόνια τώρα υπάρχει και είναι αρκετά διαδεδομένη, ενώ ακόμα και παραδοσιακά πιάτα πολλών χωρών στηρίζονται σε αυτή τη λογική - όπως για παράδειγμα, η αυθεντική ισπανική παέγια, ή τα ιταλικά «mare monte», που δένουν γεύσεις της θάλασσας και του βουνού.

Ο κύριος Γιώργος Τραϊτοράκης, λοιπόν, αν και γνώριζε ότι έπαιρνε ένα μεγάλο ρίσκο, γιατί το κοινό συχνά είναι διστακτικό και δεν τολμάει να δοκιμάσει καινούργιες γεύσεις, δημιούργησε το πρώτο Beef and Reef εστιατόριο.

Θα το βρείτε στο Ηράκλειο, εκεί όπου μέχρι πρότινος βρισκόταν το Club Κουζίνα. Ο χώρος δεν έχει αλλάξει ριζικά, έχει ανακαινιστεί, βέβαια, με ζεστά χρώματα, αλλά διατηρεί το παλιό ύφος, ενώ, πλέον η κουζίνα είναι ανοιχτή, οπότε μπορείτε να ρίξετε καμιά ματιά, -αν και δεν είναι καλή ιδέα να κλέψετε συνταγές, γιατί οι συνδυασμοί είναι πολύ δύσκολοι για να πετύχουν από έναν μη επαγγελματία. Ο σεφ του μαγαζιού, όμως, ο κύριος Ευάγγελος Τσιμένης, που έχει ασχοληθεί με την ιταλική γαστρονομία, έφτιαξε όλες τις συνταγές που θα δοκιμάσετε εδώ, μετά από πολλούς πειραματισμούς.

«Έχω περάσει πολλές ώρες ώσπου να βρω το πιάτο που με εκφράζει. Συνήθως ξεκινά με μια ιδέα, η οποία συχνά έρχεται όταν μαγειρεύω κάτι τελείως διαφορετικό και σιγά σιγά προχωράω στον συνδυασμό. Έτσι δημιούργησα κάποιες συνταγές που δεν είναι ακόμα τόσο προχωρημένες, όσο θα μπορούσαν, θα έλεγα ότι είναι πιο εύπεπτες, για να συστήσουμε καταρχάς στους πελάτες μας αυτή τη νέα τάση. Η λογική είναι ότι συνδυάζουμε τροφές που δεν είναι μακρινές, όπως για παράδειγμα το φιλέτο με τα χτένια, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ένα κομμάτι λίπος που θα είχε ένα rib eye».

Διαβάζοντας τον κατάλογο, παρατηρώ ότι σε μερικές συνταγές ο κύριος Τσιμένης χρησιμοποιεί ψάρι κι αυγό μαζί, πράγμα που μας έλεγαν από παιδιά ότι πρέπει να αποφεύγουμε.

«Αυτό είναι μύθος, αν το αυγό δεν είναι παστεριωμένο, δεν υπάρχει θέμα. Εμείς εδώ ξέρουμε πώς να συνδυάζουμε τις τροφές ώστε να έχουμε το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. Επίσης, δίνουμε μεγάλη σημασία στις πρώτες ύλες: τα ψάρια τα προμηθευόμαστε από την αγορά του Ρέντη, τα κρέατα τα παίρνουμε από μια φάρμα στην Ελευσίνα που έχει πολύ καλά, μοσχάρια ωρίμανσης, και χοιρινά που δεν μυρίζουν ψάρι», μου εξηγεί ο κύριος Τσιμένης.

«Σε κάποιον που δεν έχει ξαναδοκιμάσει αυτή την κουζίνα, θα πρότεινα να ξεκινήσει με ένα Vilo tonnato, δηλαδή μοσχάρι με  σάλτσα από τόνο. Θα έλεγα ότι αυτό είναι το πιο ήπιο πιάτο που έχουμε, και το προσφέρουμε ως πιάτο γνωριμίας στους πελάτες μας, Πρόκειται, όμως, για ένα πιάτο υψηλής γαστρονομικής αξίας με εντάσεις και αντιστίξεις του όξινου προς το αλμυρό, του κρεμώδους προς το κρεάτινο, του δροσερού προς το χορταστικό, του διεγερτικού της όρεξης προς το πληθωρικό. Ο τόνος μοιάζει πολύ με κρέας, εγώ τον ονομάζω το «rib eye της θάλασσας», σε αντίθεση με τον σολομό, ας πούμε,  που δεν συνδυάζεται εύκολα με κρέας, γιατί έχει πολύ έντονη γεύση από μόνος του».  

Ένας διάσημος συνδυασμός αυτής της κουζίνας είναι το  μοσχάρι με αστακό- εδώ χρησιμοποιούν αστακοουρά-  και τον σερβίρουν τραγανό σπαγγέτι και σάλτσα σόγιας. Δοκιμάστε και μυρίστε το carpaccio κόκκινου τόνου και ζουμερού φιλέτου γάλακτος με μπρινουάζ λαχανικών, λάδι μαύρης τρούφας και μαγιονέζα wasabi, το πιο κλασικό ριζότο με κοτόπουλο και γαρίδες, ενώ το πιο απαιτητικό πιάτο του καταλόγου που αξίζει της προσοχής είναι το φιλέτο από μοσχαράκι γάλακτος  με χτένια και σάλτσα από bourbon. 

Θα βρείτε επίσης δύο σαλάτες, μια με βραστό αυγό, σύγκλινο, τόνο, βραστές πατάτες και φασολάκια και μια πατατοσαλάτα, με γαρίδες, μορταδέλα , μαγιονέζα και αρωματικά. 

Πάντως, να ξέρετε, ότι ο σεφ είναι ανοικτός σε προτάσεις, οπότε αν του ζητήσετε ένα συνδυασμό που πιστεύει ότι αξίζει, σίγουρα θα βάλει την ποδιά του και θα στρωθεί στη δουλειά.

Το δίλημμα είναι με τι κρασί θα συνοδεύσετε το γεύμα σας.

Κόκκινο ή  λευκό; Mια καλή λύση είναι το ροζέ, όμως, ο κύριος Νικόλας Τσέλιος, ο sommelier του καταστήματος, λέει ότι αρκετές γεύσεις μπορεί να παντρευτούν και με κόκκινα ή λευκά. 

Στην κάβα, πάντως, θα βρούμε εξήντα ετικέτες από Έλληνες παραγωγούς, ενώ αργότερα θα προστεθούν και κάποιοι ξένοι αμπελώνες. Επίσης, ως απεριτίφ, μπορούν να φτιάξουν και κάποια κοκτέιλ.

Τώρα, βέβαια όσοι δεν είστε αρκετά τολμηροί, μην ανησυχείτε, γιατί στο «Beef n' Reef», υπάρχουν και «κανονικά πιάτα» , όπως ζυμαρικά, burgers, κρεατικά στη σχάρα αλλά και ολόφρεσκα ψάρια, σε ευφάνταστες γευστικότατες συνταγές.

Στο τέλος, θα σας κεράσουν και γλυκάκια που είναι χειροποίητα και εναλλάσσονται καθημερινά, ανάλογα με τις διαθέσεις, όπως μπαμπάδες, πανακότα ή τιραμισού.  

Ώρες λειτουργίας: 

 Tρίτη- Παρασκευή: 18:00 – 00:00

 Σάββατο 13:00-01:00

 Κυριακή 13:00-20:00

 Δευτέρα κλειστά.

 (Καλό είναι να έχετε κάνει κράτηση πριν πάτε)

 Ηρακλείου 364, Ηράκλειο, 21 1210 4770