Unsplash/Henry & Co.
Unsplash/Henry & Co.
28|01|2019 18:50
SHARE
ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη γιορτάζουν την Κινεζική Πρωτοχρονιά -Όλες οι εκδηλώσεις


Η έναρξη του καινούργιου χρόνου, σύμφωνα με το κινέζικο ημερολόγιο, δεν γιορτάζεται όπως για το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη την πρώτη Ιανουαρίου, αντίθετα είναι μια κινητή εορτή, που φέτος πέφτει στις πέντε Φεβρουαρίου.  

Το 2019 ανήκει στον Χοίρο που συμβολίζει την οικογένεια και το σπίτι και  την έλευσή της θα τιμήσουμε κι εμείς στην Αθήνα. 

Ο Χοίρος για την κινεζική παράδοση είναι ένα ζώο φιλήσυχο, ειρηνικό και γενναιόδωρο που, δίνει απλόχερα στους γύρω τους ενώ αρνείται πράγματα για τον εαυτό του, οπότε συνδέεται με την οικονομική ευμάρεια και την καλοτυχία. Επίσης, αυτή η χρονιά φέρνει διανοητικό συλλογισμό (reflection), οπότε θεωρείται καλή για ένα νέο ξεκίνημα, αρκεί να είναι νόμιμο, αλλά και για απολογισμό των ήδη πεπραγμένων και ανασυγκρότηση. 

Shutterstock/By Cheevin Horvijit
Shutterstock/By Cheevin Horvijit

Η Κινεζική Πρωτοχρονιά συνδυάζεται με επιδείξεις πυροτεχνημάτων στους δρόμους για να φύγουν τα κακά πνεύματα, ενώ το φαγητό της ημέρας είναι τα ζυμαρικά, τα οποία επειδή μοιάζουν με χρυσάφι, προοιωνίζουν ότι ο χρόνος θα είναι κερδοφόρος.

Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν καθαρίσει το σπίτι τους και να έχουν τακτοποιήσει οφειλές και οικονομικές εκκρεμότητες πριν βγει ο χρόνος, ενώ την ημέρα της Πρωτοχρονιάς δεν λούζουν τα μαλλιά τους ούτε κάνουν μπάνιο, γιατί το θεωρούν μεγάλη κακοτυχία.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις κινεζικές παραδόσεις και να ζήσετε αυτή την ιδιαίτερη γιορτή, μπορείτε να επισκεφτείτε την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, (η είσοδος θα είναι ελεύθερη)  για να ακούσετε κινεζική μουσική, να εντυπωσιαστείτε από κορυφαίους ακροβάτες ακροβατικά, να γνωρίσετε την Όπερα Kunqu, ή να παρακολουθήσετε επιδείξεις  κουνγκ-φου αλλά και  παραστάσεις χορού.

Τις εκδηλώσεις θα πλαισιώνουν διάφορα εργαστήρια χαρτοκοπτικής, καλλιγραφίας, ζαχαρωτών, κινέζικου φαγητού, κατασκευής χαρταετών κ.α.

Σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα θα υπάρχει κινεζική κουζίνα και παρουσίαση κινεζικής τέχνης.

Πρόγραμμα:

Τρίτη 29/01: Εργαστήρια από 11.00 έως 17.30 – Παραστάσεις: 14.00

Τετάρτη 30/01: Εργαστήρια από 11.00 έως 17.00 – Παραστάσεις: 14.00

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επίσης, έχει αφιερώσει τους «Διαλόγους» του, στην Κινέζικη Πρωτοχρονιά, οπότε Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου (5.30 μ.μ.), διακεκριμένοι ομιλητές  θα μας μυήσουν στην κινέζικη κουλτούρα. 

 

 

Η Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, η κυρία Zhang Qiyue, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Κομφούκιος Αθηνών Ζu Lijun, κι ο Άγγελος Χανιώτης (Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute for Advanced Study) θα αναλύσουν τις γέφυρες που ενώνουν Δύση και Ανατολή.

Την συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος, Άννα Μπουσδούκου και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, όμως, η συμμετοχή εξασφαλίζεται με ηλεκτρονική προεγγραφή.

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ένα παραδοσιακό εορταστικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, επίδειξη πολεμικών τεχνών, ενώ κεντρικό θέαμα θα είναι ο χορός με τον δράκο- το εμβληματικό μυθολογικό ζώο της Κίνας - στους εξωτερικούς χώρους του ιδρύματος.

Τέλος, αν και δεν πρόκειται για μια πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση, μπορείτε να  επισκεφτείτε και την περιοδική έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης, «Από την απαγορευμένη πόλη: αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong»,  για να γνωρίσετε ένα σπάνιο κομμάτι του κινέζικου πολιτισμού, από τα κλειστά διαμερίσματα του Αυτοκράτορα της Κίνας Qianlong, που ανοίγονται για πρώτη φορά στο κοινό. 

 

 

Θα δείτε περίτεχνα κεντημένα κοστούμια ηθοποιών της αυτοκρατορική αυλής και ειλητάρια, καθώς και εικονογραφημένα θεατρικά βιβλία με νέες παραστάσεις, αλλά και την σημαντική προσωπογραφία του αυτοκράτορα με επίσημο ένδυμα.

Η είσοδος είναι 3 ευρώ, ενώ κάθε εβδομάδα, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στην έκθεση με οδηγούς τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου.

Στη Θεσσαλονίκη τώρα, μια μεγάλη ομάδα Κινέζων καλλιτεχνών θα παρουσιάσει την παράσταση «Χαρούμενη Κινέζικη Πρωτοχρονιά 2019» στις 28 Ιανουαρίου, στις 20:00 στο Βασιλικό Θέατρο και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.  Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που διαρκεί 105  λεπτά χωρίς διάλειμμα, περιλαμβάνει χορό, ακροβατικά, παραδοσιακή κινέζικη μουσική, θέατρο, όπερα και επίδειξη Κουνγκ Φου από μαχητές πολεμικών τεχνών.

Συμμετέχουν τριάντα  καλλιτέχνες-μέλη της Ακαδημίας Χορού του Πεκίνου, του Εθνικού Ακροβατικού Θιάσου της Κίνας, Ορχηστρική Μπάντα, η Ορχήστρα Κινέζικης Παραδοσιακής Μουσικής και ο θίασος Lon Yun Kung Fu.

Οι Κινέζοι καλλιτέχνες έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα ως απεσταλμένοι της πόλης του Πεκίνου για να παρουσιάσουν στο πλαίσιο του εορτασμού της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς την πολιτιστική τους  κουλτούρα  και φέτος το πρόγραμμά τους θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πεκίνου και της Πρεσβείας της Κίνας, με διοργανωτή τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης.