Mαντανία: Μια μονοκατοικία του '60 μεταμορφώθηκε σε ένα all day cafe που τιμά τον ελληνικό πολιτισμό | 0 bovary.gr
Mαντανία: Μια μονοκατοικία του '60 μεταμορφώθηκε σε ένα all day cafe που τιμά τον ελληνικό πολιτισμό | 0 bovary.gr
01|02|2019 11:53
SHARE
ΜΑΝΤΑΝΙΑ

Mαντανία: Μια μονοκατοικία του '60 μεταμορφώθηκε σε ένα all day cafe που τιμά τον ελληνικό πολιτισμό


Τέσσερις φίλοι, ο Στέλιος Παπαποστόλου, ο Γρηγόρης Γλεντζής που είχε και την κεντρική ιδέα, ο Νικόλας Μουζάκης και η Ρούλα Κομπολίτη, αποφάσισαν να φτιάξουν ένα παραδοσιακό καφενείο, αφιερωμένο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό μας.

Έτσι βρήκαν μια εγκαταλελειμμένη μονοκατοικία του ’60 - εκεί παλιότερα υπήρχε ένα κλασικό καφενείο- και δημιούργησαν ένα all day cafe, όπως λέμε σήμερα, που φέρει την πατίνα του χρόνου, γι’ αυτό το ονόμασαν και Μαντανία, που είναι ένα υφαντό στον αργαλειό -κυρίως το φτιάχνουν στην Θεσσαλία, αλλά και στην Πελοπόννησο.

Η διακόσμησή του στο εξωτερικό είναι εμπνευσμένη από έναν πίνακα της Μαρίας Κωχ, ενώ στο εσωτερικό θα δείτε πίνακες με γνωστές προσωπικότητες της χώρας μας, από τον Καποδίστρια και μέλη της Φιλικής Εταιρείας, μέχρι τον Νίκο Καββαδία, ενώ στους αεραγωγούς είναι γραμμένο ολόκληρο το Άξιον Εστί

Τα τραπέζια δε κοσμούνται από εικόνες διάσημων Ελλήνων ζωγράφων, ενώ το κάθε αντικείμενο έχει τη δική του ιστορία: άλλα είναι οικογενειακά κειμήλια των παιδιών, άλλα τα μάζεψαν με κόπο και μεράκι από παλαιοπωλεία.

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι πρωτότυπο που να έχει σχέση με την Ελλάδα, γιατί μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε τον πολιτισμό μας. Ας πούμε, τα τραπεζάκια στον εξωτερικό μας χώρο είναι μελίσσια, ενώ μέσα θα δείτε ακόμα μια ρέπλικα περιπτέρου, σαν αυτά που υπήρχαν παλιά στην Αθήνα», μου λέει ο  Στέλιος που μαζί με τους υπόλοιπους της  παρέας  βρίσκονται πάντα στο χώρο, γνωρίζονται με τον κόσμο και δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Η κουζίνα της Μαντανίας είναι παραδοσιακή ελληνική, όμως, ο σεφ του μαγαζιού, ο Γιάννης Αναστασάκης, φροντίζει να πειράζει δημιουργικά γνωστές συνταγές με έναν πιο σύγχρονο τρόπο, ώστε τα πιάτα να είναι προσιτά και στο πιο νεανικό κοινό. Φυσικά, τα περισσότερα προϊόντα είναι ελληνικά και οι πρώτες ύλες επιλεγμένες αυστηρά. 

 

Τέλος υπάρχει κι ένας μικρός κατάλογος γλυκών, που αλλάζει ανά εβδομάδα. Να ξέρετε ότι όλα τα επιδόρπια είναι χειροποίητα κι ανάλογα τη μέρα μπορείτε να βρείτε από μιλφέιγ μπουγάτσας, που είναι και πολύ υγιεινό γιατί το φύλλο του είναι από ρύζι ενώ η σπιτική του κρέμα πολύ ελαφριά, έναν κλασικό κορμό σοκολάτας, καρυδόπιτα, μέχρι παραδοσιακό χαλβά σιμιγδαλένιο με  ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και σος ούζου.

Στην μπάρα, τώρα, θα βρείτε εξαιρετικά premium ποτά και cocktails, που έχει επιμεληθεί ο βραβευμένος Παναγιώτης Κανατσούλης με τη βοήθεια των δυο bartender του μαγαζιού.

Δοκιμάστε το γλυκό Siberian Echo που το προτιμούν οι γυναίκες,  αλλά και το Water of life,  μια σκωτσέζικη συνταγή  με ουίσκι, αρκετά δύσκολη στην εκτέλεσή της. Φυσικά ένα μαγαζί με πολιτιστικά ενδιαφέροντα δεν θα μπορούσε να μην διοργανώνει και βραδιές τέχνης.

Οπότε συχνά εδώ μπορείτε να απολαύσετε jazz lives, βραδιές αφιερωμένες στο stand up comedy, -κάποιες μέρες γνωστοί Djs επιλέγουν την μουσική, που γενικά κινείται ανάμεσα στη funky, την soul και την jazz-, ενώ τις πρωινές ώρες δεν λείπουν και επιλογές από τον ελληνικό εναλλακτικό χώρο.

Αγίου Δημητρίου 17 & Ηροδότου,  Δάφνη, 2109715598

TAGS