Τα μακαρόνια της Άλεξ στο Κολωνάκι σερβίρονται γρήγορα αλλά τρώγονται αργά και απολαυστικά | 0 bovary.gr
Τα μακαρόνια της Άλεξ στο Κολωνάκι σερβίρονται γρήγορα αλλά τρώγονται αργά και απολαυστικά | 0 bovary.gr
17|02|2019 14:45
SHARE
AL3X

Τα μακαρόνια της Άλεξ στο Κολωνάκι σερβίρονται γρήγορα αλλά τρώγονται αργά και απολαυστικά


Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο πώς μια νεαρή σεφ, μόλις είκοσι τεσσάρων ετών, με τις καλύτερες προδιαγραφές και μια σημαντική προϋπηρεσία αποφάσισε να εγκαταλείψει τις μεγάλες κουζίνες και να ανοίξει ένα street food.

Αυτή είναι η περίπτωση της Άλεξ Βασιλάτου, που μετά από τις σπουδές στην φημισμένη σχολή «Le Cordon Bleu» του Λονδίνου, και αφού δούλεψε στο «The Savoy Grill» του σεφ Gordon Ramsay, -μάλιστα βραβεύτηκε με τον έπαινο «Star of the Month» σε εκείνη τη δουλεία- αλλά και στην κουζίνα του «Le Mavrommatis» στο Παρίσι που έχει τιμηθεί με το ένα αστέρι Michelin, εδώ και μερικούς μήνες έκανε το δικό της βήμα και άνοιξε το «Al3x the Fresh Pasta Bar» στο Κολωνάκι.

Η Άλεξ, βέβαια, έμαθε την τέχνη της κουζίνας από την Κεφαλονίτισσα γιαγιά της, γι ’αυτό στις δημιουργίες της συνδυάζει μνήμες της παιδικής ηλικίας που έρχονται από την ελληνική παράδοση.

Η ίδια θεωρεί ότι ένα καλό πιάτο ζυμαρικών δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα -ποιος, άλλωστε, θα διαφωνούσε μαζί της;

Έτσι έπεισε τον πατέρα της, τον κύριο Νικόλα - αυτός είναι υπεύθυνος για τα πάντα στο μαγαζί εκτός από την κουζίνα- να την στηρίξει και το όνειρό της έγινε πραγματικότητα, σε ένα λιλιπούτειο μαγαζάκι στην πλατεία Δεξαμενής, με ελάχιστα τραπέζια στον εξωτερικό χώρο και ψηλά σκαμπό στο εσωτερικό για όποιον θέλει να γευματίσει στα γρήγορα.

«Η υψηλή γαστρονομία απαιτεί μεγάλη αφοσίωση και θυσία. Έμενα αυτός ο δρόμος δεν μου ταίριαζε, δεν με ολοκλήρωνε, όπως αυτό που κάνω τώρα. Ένα πιάτο μακαρόνια θα σε γεμίσει, θα ζεστάνει την καρδιά σου. Αν και η σχολή μου ήταν γαλλική, άρχισα μόνη μου να ασχολούμαι με την ιταλική κουζίνα, αλλά τα πιάτα που φτιάχνω είναι κατά βάση εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση, γι’ αυτό και χρησιμοποιώ αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα, που προμηθευόμαστε από μικρούς παραγωγούς», μάς εξηγεί.

Η Άλεξ ετοιμάζει τα δικά της χειροποίητα ζυμαρικά, που φτιάχνει από βιολογικά αυγά και αλεύρι από την Κρήτη, τα δένει με σπιτικές σάλτσες και τα σερβίρει σε ζωγραφισμένα κεραμικά σκεύη που έχει δημιουργήσει μια καλή της φίλη, η Αριάδνη Στροφύλλα, η οποία σπούδασε στη Σχολή καλών τεχνών της Γλασκόβης.

Φυσικά, όλα τα πιάτα της τα ετοιμάζει μπροστά μας την στιγμή της παραγγελίας μας, γιατί η βασική φιλοσοφία του μαγαζιού στηρίζεται στο να προσφέρει ποιοτικό comfort street food.

Αυτό που έχει σημασία για την Άλεξ είναι τα ζυμαρικά να βγαίνουν σε al dente θερμοκρασία και  η ίδια προτείνει έξι συνταγές, που θα εναλλάσσονται με βάση την εποχικότητα.

Στο μενού της θα βρείτε μακριά μακαρόνια - ήτοι παπαρδέλες ή ταλιατέλες– που προσφέρονται σε τρεις εκδοχές: την λιτή «γεμάτο», δηλαδή παπαρδέλες με σάλτσα βοδινού, φασκόμηλο και κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, την καυτερή Κλεοπάτρα με κόκκινη σάλτσα φτιαγμένη από ντομάτα, παρμεζάνα, μπούκοβο κι άλλα μυστικά, την ελαφριά «πέστο» με ταλιατέλες, σάλτσα από βασιλικό, ελαιόλαδο και φέτα Κεφαλονιάς που συμπληρώνεται από κουκουνάρι.

Στα κοντά ζυμαρικά -μικρά ριγκατόνι ή κοχυλάκια- δοκιμάστε την χορταστική μακαρονάδα «ο κλασικός», που φτιάχνεται με μοσχαρίσιο χειροποίητο κιμά, κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας και στραγγιστό αγελαδινό γιαούρτι,  ενώ με την ίδια βάση προσφέρεται και η πλούσια «βελούδο» με ποικιλία τυριών, με μελίχλωρο Λήμνου, αρσενικό Νάξου, φέτα Κρήτης και την κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας.

Τέλος, ακόμα μια συνταγή είναι η «τρουφάκι» και γίνεται με κοχυλάκια, μανιτάρια, γάλα, παρμεζάνα, λάδι και πάστα φρέσκιας μαύρης τρούφας.

Επίσης, έχει προστεθεί στον κατάλογο κι ένα πιάτο ημέρας, που θα έχει θέμα. 

«Γενικώς εμπνέομαι από τα υλικά. Αν, για παράδειγμα, ο κρεοπώλης μου μού φέρει ένα καλό κομμάτι βοδινό, φτιάχνω μια συνταγή γι’ αυτό. Οπότε ο κατάλογός μας είναι μικρός κι έτσι θα παραμείνει, εστιασμένος αποκλειστικά  στις μακαρονάδες, γιατί είμαστε ένα  concept μαγαζί, που σημαίνει ότι  φτιάχνουμε κάτι συγκεκριμένο και  προσπαθούμε να το φτιάξουμε όσο καλύτερα γίνεται»,  μου λέει.

Τέλος, αν θέλετε μπορείτε να  αγοράσετε δύο από τις σπιτικές σάλτσες της και για το σπίτι, όπως και τα μακαρόνια που φτιάχνει και χρησιμοποιεί. Προσέξτε στα βαζάκια την ετικέτα: είναι το πορτρέτο της μικρής Άλεξ που τρώει με χαρά μακαρόνια, ζωγραφισμένο από τη γιαγιά της, την Λίζα Μέρλιν Βασιλάτου. Όλα τα πιάτα προσφέρονται και «για τον δρόμο» σε οικολογικές συσκευασίες και με μαχαιροπίρουνα από καλαμπόκι.

Οι τιμές ξεκινούν από τα 7,50 και φτάνουν τα 12,50 ευρώ.

Πλατεία Δεξαμενής 3, 2103644142