Φυσαρμόνικα: Το «μεζεδοποτείον» του Χολαργού θυμίζει παλιά Αθήνα | 0 bovary.gr
Φυσαρμόνικα: Το «μεζεδοποτείον» του Χολαργού θυμίζει παλιά Αθήνα | 0 bovary.gr
25|02|2019 13:04
SHARE
ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ

Φυσαρμόνικα: Το «μεζεδοποτείον» του Χολαργού θυμίζει παλιά Αθήνα


Αν η παρέα σας διχάζεται ανάμεσα στο κρέας και στο ψάρι, υπάρχει ένα μαγαζί με γνήσιους ελληνικούς μεζέδες και εκπληκτική ατμόσφαιρα που συνδυάζει και τα δυο.

Ο λόγος για την «Φυσαρμόνικα» στον Χολαργό -θα την βρείτε πανεύκολα επί της Λεωφόρου Μεσογείων.

Αυτοπροσδιορίζεται ως «μεζεδοποτείον» κι ένα από αυτά τα μέρη που όποιος τα επισκέπτεται μια φορά σίγουρα θα τα κάνει στέκι του.

Μια υπέροχη αυλή για τις ζεστές μέρες, γεμάτη γλάστρες και πρασιές, κι ένα εσωτερικό που θυμίζει παλιά Αθήνα- χαρακτηριστικό το διακοσμητικό παράθυρο με το κουρτινάκι αλλά και vintage καδράκια που κοσμούν τους τοίχους-, δημιουργούν μια ευχάριστη νεανική ατμόσφαιρα: γι’ αυτό, άλλωστε, η Φυσαρμόνικα σφύζει από ζωή όλες τις ώρες, οπότε καλό είναι να έχετε κάνει κράτηση (όχι μόνο τις μέρες αιχμής!)

Το κατάστημα ανοίγει από το πρωί σερβίροντας καφέ, ενώ από τις 9 μέχρι τις 12:30 φτιάχνει καθημερινά λαχταριστά πρωινά.

Από τις δώδεκα και μετά ανοίγει και η κουζίνα , όποτε ξεκινούν οι μεζέδες και η κρασοκατάνυξη.

Με έμφαση στις παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, που εδώ φτιάχνονται με έξυπνα μοντέρνα twists, η Φυσαρμόνικα συγκεντρώνει τις πρώτες ύλες από διάφορα μέρη της χώρας κι ετοιμάζει μοναδικά πιάτα, που διεγείρουν τον ουρανίσκο. 

Κι επειδή οι ιδιοκτήτες επιμένουν ελληνικά, από τα ηχεία θα ακούσετε έντεχνη ελληνική μουσική, αλλά και κάποιες ωραίες ροκιες από τα παλιά. Ξεκινήστε φυσικά με το υπέροχο χωριάτικο ζυμωτό ψωμί που έρχεται με ντιπ παζαριού κι ελιές ανάμεικτες, και συνοδεύστε το με ένα ντόπιο τυρί, όπως σαγανάκι από φορμαέλα Αραχώβης, κανταΐφι ψητό με γραβιέρα Αμφιλοχίας, αλλά και τυρολουκουμάδες με μους φέτας και σάλτσα από κόκκινα φρούτα του δάσους.   

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν κι οι αλοιφές: μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι και τριμμένο καρύδι, τζατζίκι αβοκάντο- παρακαλώ- με λάδι πάπρικας, αλλά και μια κλασική τυροκαυτερή με μυστική συνταγή θα σας ανοίξουν την όρεξη για  όσα θα ακολουθήσουν. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παραλαμβάνουν οι σαλάτες.

Μια πολύχρωμη με μοσχαρίσιο παστράμι φουντούκι, πορτοκάλι, κρουτόν από κουλούρι Θεσσαλονίκης μια κένελ από κατίκι Δομοκού, η παραδοσιακή Πολίτικη με συνταγή από την Κωνσταντινούπολη, -έχει και σταφίδες-  ή η super food με ρόκα, κινόα, λιναρόσπορο, κουκουνάρι, dressing λιαστής ντομάτας και κρουτόν από  χαλούμι Κύπρου, μαρτυρούν τη φαντασία του σεφ. 

Από στεριανούς μεζέδες, με κρεατοφαγικό προσανατολισμό οι περισσότεροι, δοκιμάστε τραγανό καβουρμά Σερρών με κρέμα μουστάρδας και πίκλες σιναπόσπορου, παστουρμαδάκια σε φύλλο κρούστα με παστουρμά από τον Μιράν και μαρμελάδα από ντομάτα, λουκάνικο από το Καρπενήσι γεμιστό με τραχανά και φέτα αλλά και μια τηγανιά μανιταριών με απάκι κοτόπουλο, σβησμένο με κρασί, που μόλις προστέθηκε στο μενού.

Tραγανός καβουρμάς Σερρών με κρέμα μουστάρδας και πίκλες σιναπόσπορου
Tραγανός καβουρμάς Σερρών με κρέμα μουστάρδας και πίκλες σιναπόσπορου

Αν, όμως, θέλετε να κινηθείτε σε θαλασσινούς δρόμους, θα βρείτε σκουμπρί καπνιστό με ταραμά, σουπιά στιφάδο με ντομάτα και κρεμμυδάκι, γαρίδες σαγανάκι με σάλτσα ντομάτας, πολύχρωμες πιπεριές και φέτα, χταπόδι και γαύρο μαρινάτο με ξύδι από κρητικό μαρουβά.

Στα κυρίως την προσοχή κεντρίζει το κοτόπουλο πανέ ψημένο στο φούρνο με pesto βασιλικού, ντομάτα, τυρί Philadelphia, λιωμένη παρμεζάνα και πατατόφλουδες, η παραδοσιακή κρητική καρμπονάρα με σκιουφιχτά μακαρόνια, ψιλοκομμένο λουκάνικο Σφακίων και τριμμένη γραβιέρα που είναι και από τα must του καταλόγου, το λαβράκι ψητό με ψητά λαχανικά και χόρτα εποχής, ενώ αν είστε πολλά άτομα μπορείτε να παραγγείλετε και μια ποικιλία κρεατικών ή θαλασσινών και να τη βάλετε στη μέση.

Kοτόπουλο πανέ ψημένο στο φούρνο με pesto βασιλικού, ντομάτα, τυρί Philadelphia, λιωμένη παρμεζάνα και πατατόφλουδες
Kοτόπουλο πανέ ψημένο στο φούρνο με pesto βασιλικού, ντομάτα, τυρί Philadelphia, λιωμένη παρμεζάνα και πατατόφλουδες

Στο τέλος, κλείστε με ένα χειροποίητο γλυκό.

Έχουμε και λέμε: μιλφέιγ με παγωτό βανίλια, μπισκότο, σοκολάτα και crème patisserie, που είναι αρκετό για 4 άτομα, μηλόφι, μια παραλλαγή δηλαδή του γνωστού μπανόφι με μήλα, σουφλέ σοκολάτας με λάβα από φυστικοβούτυρο και παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης, ή ένα ιδιαίτερο δροσερό cheesecake με πορτοκάλι, σοκολάτα και μπισκότο Oreo.

Μηλόφι
Μηλόφι

Στην κάβα, θα βρείτε χύμα κρασί Νεμέας, επιλεγμένες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, αποστάγματα τσίπουρου και ούζου αλλά και ρακή, ή μαστίχα Χίου για τη χώνεψη.

Λεωφόρος. Μεσογείων 180, Παπάγος - Χολαργός, 210 6564388