Φωτογραφία: Basegrill Athens
Φωτογραφία: Basegrill Athens
26|02|2019 17:30
SHARE
ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΓΑΡ

8+1 κρεατοφαγικά στέκια στην Αθήνα ιδανικά για την Τσικνοπέμπτη (και όχι μόνο)


Ακόμα κι δεν είστε φαν του κρέατος, την ημέρα αυτή σίγουρα η παρέα σας θα θέλει να βγει  και να το τσικνίσει, όπως απαιτεί το έθιμο.

Για να μην γυρίσετε λοιπόν σπίτι με καψαλισμένα ρούχα και μυρωδιές από τη σχάρα, εμείς βρήκαμε τα πιο στιλάτα κρεατοφαγικά στέκια στην πόλη για να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας.

Οι χορτοφάγοι μην ανησυχείτε, υπάρχουν γκουρμέ επιλογές και για εσάς, όμως σίγουρα θα πρέπει να κάνετε κράτηση, γιατί αποκλείεται να βρείτε τραπέζι αυθημερόν.

1) Po' Boys

Tην Τσικνοπέμπτη, τα Φτωχόπαιδα ανάβουν φωτιά και σας υποδέχονται με την πιο νόστιμη, σιγοκαπνιστή, ψησταριά για ένα βράδυ που κανείς δε γίνεται να μείνει νηστικός! Πορκέτα προβατίνας, σιγοκαπνιστά κοκορετσάκια, μοσχαρίσιο συκώτι γάλακτος, χοιρινή μπριζόλα Tomahawk, χορτοπιτάκια από τον ξυλόφουρνο θα έχουν την τιμητική τους στο στέκι του Ψυρρή, που θυμίζει dinner σε κάποια γειτονιά της Νέας Ορλεάνης.

Αγαθάρχου 12, Ψυρρή, 210 323 4672

Φωτογραφία: Po' Boys
Φωτογραφία: Po' Boys

2) Τηλέμαχος Athens

Κομψότητα και άρωμα παλιάς Αθήνας σας περιμένει στο εστιατόριο του Γιώργου Τσιλιγκίρη με την αρχοντική σάλα. Διάσημες κοπές από διάφορα μέρη του πλανήτη, όπως το αμερικάνικο Black Angus και η βουτυράτη ιταλική Fassona Piemontese, συναγωνίζονται ντόπια κρέατα, όπως κοντοσούβλια, άγρια κατσικάκια με χόρτα τσιγαριστά, τράγο που σερβίρεται με μια ιδιαίτερη μακαρονάδα και τα all time classic παϊδάκια που τη μέρα αυτή πρωταγωνιστούν στο μενού.

Πανεπιστημίου 10 (στοά), Σύνταγμα, 2103613300-1

Φωτογραφία: Telemachos Athens
Φωτογραφία: Telemachos Athens

3) Γίδι

Γνωστός για το χιούμορ του, ο Βασίλης Ακριβός έδωσε αυτή την ονομασία στο εστιατόριό του, αποκαλύπτοντας το στίγμα της κουζίνας του, που επιμένει κρεατοφαγικά, αλλά και τη λογική του μαγαζιού που φέρνει στο νου παλιές χασαποταβέρνες από τη δεκαετία του ’60. Οι ρετρό ψησταριές θα πάρουν φωτιά την Πέμπτη, ψήνοντας τεράστιες σταβλίσιες μπριζόλες μπούτι και παϊδάκια από πρόβατο, αρνίσια συκωταριά, μπιφτέκια με σιτεμένο κιμά, ενώ δεν λείπουν και οι γάστρες με πρόβατο κι αρνί, αλλά και ο παραδοσιακός πατσάς μιας και οι μέρες είναι κρύες. 

Δοκιμάστε, επίσης, τα διάσημα κρητικά σιουφιχτά (ζυμαρικά), βρασμένα σε ζωμό από αρνί με τριμμένη μυζήθρα.

Λεωφ. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, 2102828848

Φωτογραφία: Γίδι
Φωτογραφία: Γίδι

4)  Basegrill

Σημείο αναφοράς για τους καλοφαγάδες το περιστεριώτικο εστιατόριο των Βαγγέλη και Σπύρου Λιάκου, που από το 2005 δημιούργησαν έναν χώρο αποκλειστικά αφιερωμένο στο κρέας. Οι ιδιοκτήτες συνεργάζονται σταθερά με εκτροφείς που περισώνουν ελληνικές φυλές οικόσιτων ζώων που υπήρχαν στην ελληνική γη ακόμη και 5000 χρόνια πριν κι επιμένουν σε μικρές παραγωγές. Δοκιμάστε μαύρο χοίρο -μπορείτε να τον γευτείτε και σε λουκάνικο αν θέλετε-, μια εξαιρετική πικάνια, ενώ πολύ καλή είναι και η μπριζόλα από τη Νάξο.

Λ. Κωνσταντινουπόλεως 64 και Αμμοχώστου, Περιστέρι, 210 57 57 455

Φωτογραφία: Basegrill Athens
Φωτογραφία: Basegrill Athens

5) Κρητικός

Ο Νίκος και ο Σταύρος Δογιάκης έχουν αναλάβει πλέον την οικογενειακή επιχείρηση στην Παλλήνη, που μετρά εξήντα χρόνια λειτουργίας, εκσυγχρονίζοντας και ανεβάζοντας το επίπεδο κατά πολύ.Έτσι, προμηθεύονται εκλεκτά κομμάτια από διάφορες περιοχές της χώρας και τα σερβίρουν ψημένα στην εντέλεια, κρατώντας την παράδοση της οικογενείας. Εδώ τα παϊδάκια πραγματικά λιώνουν στο στόμα, ενώ, αξίζει να δοκιμάσετε νεφράκια στα κάρβουνα, συκώτι τυλιγμένο σε μπόλια κι ένα μοσχαρίσιο καρπάτσιο, λιτό και απέριττο  σε ελληνικό στυλ. Τα ορεκτικά έρχονται σε δίσκο για να διαλέξετε με τι θα συνοδεύσετε το γεύμα σας, ενώ το τζάκι ανάβει τις κρύες μέρες δημιουργώντας μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Αιόλου 49, Κάντζα (Παλλήνη),  2106659061

 

6) Αventador Prime Meat House

 Ο νέος πολυχώρος στα Βριλήσσια είναι υπόσχεται γευστικές συγκινήσεις για τους meat lovers των βορείων προαστίων.

Στο «The Cellar House» λοιπόν, θα απολαύσετε  αυθεντικές γεύσεις της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας με επίκεντρο το κρέας, όπως και ιδιαίτερες κοπές, όλα φτιαγμένα με πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας και  τη δημιουργική έμπνευση του  chef Γιάννη Στανίτσα και της ομάδας του. Πέρα από τα ψητά, όπου ξεχωρίζει το φιλέτο Chateaubriand με σάλτσα bearnaise, Bordailesse και ψητές πατάτες,  μπορείτε να επιλέξετε κάποιο από τα πιάτα του καταλόγου,  όπως αγριογούρουνο κοκκινιστό με πουρέ πατάτας και σελινόριζα, χοιρινό κότσι καραμελωμένο σε μαύρη μπύρα και πατατάκια φούρνου,  ή κόκορα κρασάτο με χοντρό μακαρόνι και γλυκιά γραβιέρα Αμφιλοχίας. Αν πάλι  προτιμάτε να κάνετε μπάρμπεκιου στο σπίτι,  από το κρεοπωλείο-deli Φάρμα Κατερίνα  μπορείτε να προμηθευτείτε διαλεχτά κομμάτια κρέατος.

Λεωφ. Πεντέλης 125, Μελίσσια, 2182189436-8

Φωτογραφία: Αventador Prime Meat House
Φωτογραφία: Αventador Prime Meat House

7) Ventiri Roast House

 H Ομάδα του Αγορά Select έφτιαξε στη περιοχή του Χίλτον ένα ντελικάτο κρεατοφαγικό εστιατόριο που δίνει μεγάλη σημασία στις καλές πρώτες ύλες και στον σωστό τρόπο ψησίματος. 

Δοκιμάστε μπιφτέκι νεροβούβαλου, tomahawk black angus ή  picanha black angus, σιδηρόδρομο μαύρου χοίρου, γαρδουμπάκια σχάρας, μοσχαρίσιο συκώτι στην σχάρα με ζεστό βούτυρο τρούφας, αλλά και κοντοσούβλι από φιλέτο μπούτι κοτόπουλο ή από chuck eye black angus, μέχρι τας κεμπάπ σιγοψημένο στη γάστρα, σκεπασμένο με ζυμάρι.

 Βεντήρη 2, Αθήνα, 21 0729 5491

8) ΚGrill

O όμιλος του Καστελόριζου δημιούργησε ένα casual ψητοπωλείο με έμφαση στην ελληνική παράδοση, που αποτελεί αγαπημένο προορισμό των κρεατοφάγων. Το Κ.Grill χρησιμοποιεί τα πιο εκλεκτά κρέατα και φτιάχνει χειροποίητα βουβαλίσια μπιφτέκια, ποικιλία από κρεατοφαγικά αλλά και χορτοφαγικά καλαμάκια σουβλάκια και πολλά άλλα κρεατοσκευάσματα, που ψήνονται με μεράκι.

Δοκιμάστε, επίσης, την μακαρονάδα με το απάκι και κλείστε το δείπνο σας με παραδοσιακούς λουκουμάδες, που αν θέλετε μπορείτε να συνοδεύσετε και με παγωτό.

 Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 330, Καλλιθέα, 21 0943 1765

9) Barabicu

 H Μπέσυ Τόγια, ακολουθώντας τα χνάρια της μητέρας της, της γνωστής «Ρένας της Φτελιάς»  δημιούργησε ένα κομψό εστιατόριο στο Ψυχικό, που ειδικεύεται στο κρέας. Το όνομά του προέρχεται από μια λέξη της διαλέκτου της φυλής των Ταϊνό της Καραϊβικής και σημαίνει  «λάκκος για φωτιά, αρχικά για λατρευτικούς σκοπούς». Για την Τσικνοπέμπτη, λοιπόν, ο γευστικός λάκκος του Babaricu ανάβει κι ετοιμάζει comfort food και πικάντικες μαρινάδες, όπως ψητό κοτόπουλο με λάδι και λεμονοθύμαρο, χοιρινό λαιμό ταλιάτα σε μαρινάδα γλυκιάς πάπρικας, κεμπάπ με φυστίκι Αιγίνης και tomahawk μαύρου χοίρου με καυτερή πιπεράτη σάλτσα, ενώ δεν λείπουν και κάποια κλασικά πιάτα της Ρένας.

5ης Μαρτίου 28, Νέο Ψυχικό, 210 674 3874