Η Αθήνα Φoράει το Κόσμημά της
Ένας χώρος που φιλοξενεί το προσωπικό σύμπαν ενός σχεδιαστή κοσμημάτων “στολίζει” την οδό Βαλαωρίτου.
Περπατάς στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου και ξαφνικά το βλέμμα σου πέφτει σε ένα ολόλευκο μαγαζί. Κοιτάς λίγο πιο προσεκτικά και αντικρίζεις μια γλυπτή σφαίρα. Έχεις περιέργεια να δεις πιο μέσα. Ανοίγεις την πόρτα και βρίσκεσαι σε ένα κατάστημα που το χαρακτηρίζει μια λέξη: “ξεχωριστό”. Αυτός είναι ο χώρος του Γιάννη Σεργάκη, ενός σχεδιαστή κοσμημάτων που εμπνέεται από τα πάντα: από την αρχιτεκτονική, τα υφάσματα, τους ανθρώπους αλλά και τις αισθήσεις, τις σιλουέτες και -γιατί όχι;- και τα συναισθήματα.
Mπαίνοντας στο χώρο, που ονομάζεται Υannis Sergakis Adornments, νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα γλυπτό σύμπαν, όπου κυριαρχεί η αντίθεση του λευκού με το μαύρο. Τα έπιπλα είναι όλα χειροποίητα και τα κοσμήματα εκτίθενται σε ειδικές προθήκες, όπου στο φόντο προβάλλουν υφάσματα του Pierre Frey. Όλα αυτά στον αριθμό 5 της οδού Βαλαωρίτου, στο ισόγειο μιας διατηρητέας πολυκατοικίας του 1933. Με την αρχιτεκτονική υπογραφή του Άρη Ζαμπίκου, ο οποίος σχεδίασε τα πάντα με αποκορύφωμα τους χειροποίητους πολυελαίους αλλά και τη σφαίρα που πρωταγωνιστεί στη βιτρίνα του καταστήματος και αποτυπώνει με ακρίβεια και σαφήνεια το σύμπαν του Γιάννη Σεργάκη, ο οποίος σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε αποκαλύψει την τελειομανία του:
“Αν δεν μπορώ να κάνω κάτι καλά, δεν το κάνω. Εμείς κάνουμε αυτό το συγκεκριμένο πράγμα και το εξελίσσουμε. Δεν είμαστε ένα μαγαζί που τα έχει όλα. Η περίοδος που διανύουμε έχει να κάνει με την ταυτότητα. Αν δεν έχεις ταυτότητα, δεν πας πουθενά. Το πάρτι τελείωσε”.
Η τελευταία του συλλογή “V Collection” είναι αφιερωμένη στην οδό Βαλαωρίτου, έναν από τους πιο εμβληματικούς και όμορφους δρόμους της πόλης, που φιλοξενεί χώρους τέχνης, καταστήματα Haute Couture, καφέ και βέβαια το flagship store του ίδιου του σχεδιαστή.
Ο Έλληνας κοσμηματοποιός μας προτείνει για το φετινό καλοκαίρι σκουλαρίκια και μενταγιόν από χρυσό Κ18, σμάλτο, Brillants, μπλε και πορτοκαλί ζαφείρια και τσαβορίτες, μάτια, αλλά και αλυσίδες με στοιχεία μαύρου χρυσού. Η συλλογή δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το κατάστημα της Αθήνας και διαρκώς θα εξελίσσεται, ενώ οι τιμές των κοσμημάτων είναι δελεαστικές.
Βαλαωρίτου 5, Αθήνα, +30 210 36 30 041, www.yannissergakis.com