Φωτογραφία: Potato King/Facebook
Φωτογραφία: Potato King/Facebook
24|03|2019 11:44
SHARE
ΛΙΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ

3 μαγαζιά με street food στην Αθήνα που απογειώνουν τις πατάτες


 Όταν ο Καποδίστριας έφερε τις πατάτες στην Ελλάδα, ίσως, έκανε την μεγαλύτερη προσφορά στη γαστρονομική μας σκηνή.

Μετά από αρκετές γευστικές εξορμήσεις στην πόλη, ανακαλύψαμε τρία στέκια που πραγματικά απογειώνουν το θέμα «πατάτα» -και, μάλιστα, σε αντίθεση με αυτό που οι περισσότεροι πιστεύουν είναι και άκρως υγιεινά.

1) Kumpirista

Στη Θεμιστοκλέους, δύο βήματα σχεδόν από την Πλατεία Εξαρχείων, σε ένα δρομάκι που τον τελευταίο καιρό έχει εξελιχθεί σε γαστρονομικό περίπατο, θα βρείτε αυτό το μικρό μαγαζάκι που φτιάχνει kumpir.

Αν έχετε επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη,  σίγουρα θα σας λέει κάτι αυτή η ονομασία. Για τους υπόλοιπους kumpir είναι ένα διάσημο φαγητό του δρόμου, όπου μια ψητή πατάτα ανοίγεται στα δυο, δουλεύεται με βούτυρο και τυρί και από πάνω γεμίζεται με μπαχάρια ανατολίτικα και υλικά της αρεσκείας σας. Ο κατάλογος της Kumpirista περιλαμβάνει αρκετούς συνδυασμούς, που πέρα από την άπαιχτη γεύση τους  έχουν και φοβερή όψη- μοιάζουν με μικρούς ζωγραφικούς πίνακες κυριολεκτικά -ενώ αν θέλετε μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας εκδοχή, διαλέγοντας υλικά από τη βιτρίνα -θα βρείτε γύρω στα είκοσι διαφορετικά. Υπάρχουν μόνο vegeteranian επιλογές, άρα μιλάμε για ένα πιάτο θρεπτικό κι υγιεινό μαζί. Δοκιμάστε την τέλεια μελιτζανοσαλάτα, το κους κους  αλλά και  την εσμέ, μια κόκκινη πικάντικη σάλτσα για όσους αγαπούν τα καυτερά. Αν, θέλετε, επίσης μπορείτε να παραγγείλετε την vegan εκδοχή με φυτικό τυρί και λάδι αντί για βούτυρο, ιδανική και για όσους νηστεύουν τώρα τη Σαρακοστή.

Η μερίδα είναι τεράστια, μην την πάρετε δηλαδή απλώς για σνακ, πρόκειται για ένα κανονικότατο γεύμα και κοστίζει μόνο τρία ευρώ.

 Θεμιστοκλέους  43-45, Εξαρχία, 21 2102 5826

2) Καυτή Πατάτα

Κατεβαίνοντας την Κολοκοτρώνη, δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ για να βρείτε την «Καυτή Πατάτα», αφού θα σας οδηγήσει η μυρωδιά. 

Ιδιοκτήτης της ο Άγγελος, που έχοντας ζήσει στη Κωνσταντινούπολη και το Λονδίνο, συνδύασε το kumpir με το βρετανικό jacket potato, δημιουργώντας μια γαστρονομική βόμβα.  

Εδώ, όλες οι πατάτες είναι γιγάντιες για να καταλάβετε η μικρότερη ζυγίζει περί τα 500γρ- ψήνονται με τη φλούδα τους, στους 300 βαθμούς για 1-1.30 ώρα- και στη συνέχεια ανοίγονται στα δυο.

Στη συνέχεια, το εσωτερικό τους δουλεύεται με κασέρι και βούτυρο για να λιώσει και να γίνει πουρές. 

Από πάνω, προσθέτετε εσείς  ό,τι βάζει  το μυαλό σας. από κιμά και χωριάτικο λουκάνικο μέχρι  κόκκινα φασόλια και Dorritos! 

Τα υλικά τους μπορούν να φτιάξουν περίπου 900 διαφορετικούς συνδυασμούς -αν χρειαστείτε βοήθεια, ρωτήστε τα παιδιά του μαγαζιού, είναι πολύ εξυπηρετικά- ή εναλλακτικά μπορείτε να διαλέξετε κάποια από τις προτάσεις του καταλόγου, που χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: τα Kumpir combos και τα classic combos, ενώ υπάρχουν και αρκετές δροσερές σαλάτες για να συνοδεύσετε το γεύμα σας.  

Δοκιμάστε την chili con carne με κιμά, την πικάντικη σάλτσα εσμέ, κόκκινα φασόλια, καλαμπόκι και πιπεριά που έχει μεξικάνικη αύρα, αλλά και την vegan εκδοχή με το κισίρ- μια ανατολίτικη σαλάτα με βάση το πλιγούρι- ενώ για τα παιδιά υπάρχει μια ειδική μερίδα με σως γιαουρτιού που συνοδεύεται και από μια πορτοκαλάδα δώρο.  

Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με το πόσα υλικά θα χρησιμοποιήσετε, αλλά δύσκολα θα ξεπεράσετε τα 5,50 ευρώ. Να ξέρετε ότι όλες οι σάλτσες εδώ είναι χειροποίητες και τις παρασκευάζουν στην κουζίνα του μαγαζιού, ενώ το κατάστημα κάνει και delivery μέχρι εκεί που η πατάτα μπορεί να παραμένει καυτή.

Κολοκοτρώνη 37, Αθήνα, 2114083576

3) Potato King

Με επιρροές από το Άμστερνταμ και το Βέλγιο όπου η τηγανητή πατάτα είναι κάτι σαν εθνικό  φαγητό, αν και ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού,  ο Δημήτρης εμπνεύστηκε την ιδέα μετά από ένα ταξίδι στο Μιλάνο, το Potato King  στον πεζόδρομο του Αγίου Φιλίππου στο Μοναστηράκι είναι ο ναός  της «πατάτας». Εδώ θα βρείτε τέσσερα διαφορετικά είδη που βγαίνουν καθημερινά από  το τηγάνι- κυματιστή, dip, spicy και country-  που συνοδεύονται από υλικά της αρεσκείας σας. 

Το χαρακτηριστικό του μαγαζιού είναι ότι σερβίρονται σε κώνους είτε σε ξύλινα καλαμάκια, σαν σουβλάκια. Βέβαια, αν θέλετε μπορείτε να γεμίσετε τον κώνο σας και με μικρές μπουκιές κοτόπουλου, ή κεμπάπ, και να προσθέσετε από μπουκιές αραβικής πίτας, λιωμένα τυριά, μέχρι πιπεριές.  Από πάνω, φυσικά, μην παραλείψετε να  βάλετε και μια από τις  22 διαφορετικές σος του μαγαζιού, από την κλασική μαγιονέζα, ή το πατροπαράδοτο τζατζίκι, μέχρι καρμπονάρα, σος γιαουρτιού, γλυκόξινη με φρούτα ή Ceasar’s.

Αγίου Φιλίππου 7, Μοναστηράκι, 2103315985