Όταν ο Καποδίστριας έφερε τις πατάτες στην Ελλάδα, ίσως, έκανε την μεγαλύτερη προσφορά στη γαστρονομική μας σκηνή.
Μετά από αρκετές γευστικές εξορμήσεις στην πόλη, ανακαλύψαμε τρία στέκια που πραγματικά απογειώνουν το θέμα «πατάτα» -και, μάλιστα, σε αντίθεση με αυτό που οι περισσότεροι πιστεύουν είναι και άκρως υγιεινά.
1) Kumpirista
Στη Θεμιστοκλέους, δύο βήματα σχεδόν από την Πλατεία Εξαρχείων, σε ένα δρομάκι που τον τελευταίο καιρό έχει εξελιχθεί σε γαστρονομικό περίπατο, θα βρείτε αυτό το μικρό μαγαζάκι που φτιάχνει kumpir.
Αν έχετε επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη, σίγουρα θα σας λέει κάτι αυτή η ονομασία. Για τους υπόλοιπους kumpir είναι ένα διάσημο φαγητό του δρόμου, όπου μια ψητή πατάτα ανοίγεται στα δυο, δουλεύεται με βούτυρο και τυρί και από πάνω γεμίζεται με μπαχάρια ανατολίτικα και υλικά της αρεσκείας σας. Ο κατάλογος της Kumpirista περιλαμβάνει αρκετούς συνδυασμούς, που πέρα από την άπαιχτη γεύση τους έχουν και φοβερή όψη- μοιάζουν με μικρούς ζωγραφικούς πίνακες κυριολεκτικά -ενώ αν θέλετε μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας εκδοχή, διαλέγοντας υλικά από τη βιτρίνα -θα βρείτε γύρω στα είκοσι διαφορετικά. Υπάρχουν μόνο vegeteranian επιλογές, άρα μιλάμε για ένα πιάτο θρεπτικό κι υγιεινό μαζί. Δοκιμάστε την τέλεια μελιτζανοσαλάτα, το κους κους αλλά και την εσμέ, μια κόκκινη πικάντικη σάλτσα για όσους αγαπούν τα καυτερά. Αν, θέλετε, επίσης μπορείτε να παραγγείλετε την vegan εκδοχή με φυτικό τυρί και λάδι αντί για βούτυρο, ιδανική και για όσους νηστεύουν τώρα τη Σαρακοστή.
Η μερίδα είναι τεράστια, μην την πάρετε δηλαδή απλώς για σνακ, πρόκειται για ένα κανονικότατο γεύμα και κοστίζει μόνο τρία ευρώ.
Θεμιστοκλέους 43-45, Εξαρχία, 21 2102 5826