Aιόλου 68: Ενα μαγαζί με νησιώτικο αέρα στο κέντρο της Αθήνας φέρνει τη θάλασσα στο πιάτο μας | 0 bovary.gr
Aιόλου 68: Ενα μαγαζί με νησιώτικο αέρα στο κέντρο της Αθήνας φέρνει τη θάλασσα στο πιάτο μας | 0 bovary.gr
27|03|2019 14:00
SHARE
ΑΙΟΛΟΥ 68

Aιόλου 68: Ενα μαγαζί με νησιώτικο αέρα στο κέντρο της Αθήνας φέρνει τη θάλασσα στο πιάτο μας


Έχετε νοσταλγήσει μια βόλτα παρά θίν΄ αλός ή μια περατζάδα στα κυκλαδίτικα σοκάκια, αλλά το καλοκαίρι μοιάζει ακόμα πολύ μακριά;  

Τότε, δεν έχετε παρά να κατεβείτε στην Αιόλου στον αριθμό  68, πίσω από την ψαραγορά, όπου ανάμεσα σε δυο διάσημες στοές την Παππού και τη Δημητρακόπουλου, εκεί που παλιότερα έδρευε  το περιοδικό «Θησαυρός» -ξέρετε αυτό με τις διάσημες γελοιογραφίες της Χοντρής και του Ζαχαρία- αλλά και η πιο παλιά εταιρεία αποδελτίωσης Τύπου, θα βρείτε ένα διαφορετικό στέκι ψαροφαγίας.  

Στο συγκεκριμένο σημείο, άλλωστε, παλιότερα βρισκόταν κι ένα κυλικείο γνωστό στους δημοσιογράφους για τους ουζομεζέδες του, όποτε όταν το ανακάλυψαν τρεις φίλοι - ο σεφ Βασίλης Ακριβός ( Ψάριστον, Umami Tales, Γίδι), ο Άγγελος Φραντζής  (BarBQ) και ο εξαιρετικός οινολόγος, Γιώργος Ταρνάρης, αποφάσισαν ότι  εκεί πρέπει να στεγάσουν το νέο τους επιχειρηματικό βήμα, που έχει σαφή προσανατολισμό στις θαλασσινές γεύσεις.

Ένας χώρος ντυμένος στο λευκό και το γαλάζιο, με χτιστούς καναπέδες που παραπέμπουν σε νησί, κρυφές καλαμωτές που θυμίζουν διακοπές, αν και από τις ανοιχτές τζαμαρίες χαζεύετε την κίνηση του εμπορικού δρόμου, δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον.

Στον εξωτερικό χώρο, τώρα, όταν ο καιρός είναι κάλος, θα βρείτε μια μικρή γωνιά που κυριολεκτικά θυμίζει νησί. Το ψάρι που εμπνέει το λογότυπο του μαγαζιού -θα το δείτε και στα τραπεζομάντιλα- γίνεται μοντέρνο διακοσμητικό στην μπάρα, έργο ζωγραφικής στον τοίχο, ακόμα και  φωτιστικό- πολυέλαιος. 

Ο Βασίλης, φυσικά, αναλαμβάνει την κουζίνα και την επιμέλεια του μενού, δημιουργώντας πιάτα εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση με μοντέρνες νότες, με ψάρια που προμηθεύεται από το Αιγαίο και θαλασσινά από την Πρέβεζα. 

Μεζέδες για ούζο ή τσίπουρο, κυρίως πιάτα αλλά και γκουρμέ συνταγές σας περιμένουν σε προσιτές τιμές και υπόσχονται την αλμύρα της θάλασσας.

Ο κατάλογος χωρίζεται σε ευφάνταστες κατηγορίες. Ξεκινάμε με παραδοσιακά ορεκτικά,  όπως η φάβα και η  ταραμοσαλάτα, ή μια πιο  ψαγμένη καβουροσαλάτα, και συνεχίζουμε με τα μαλάκια: κυδώνια, γαρίδες σε τέσσερις διαφορετικές εκδοχές, (αυτή με την τρούφα τα σπάει), μύδια- δοκιμάστε το μπουγιουρντί με φέτα και ντομάτα -στρείδια, χταπόδια. 

Αν θέλετε να τσιμπήσετε, διαλέξτε από τις αλμυρές καπνιστές μπουκιές, όπου πρωταγωνιστεί ο μαρινάτος γαύρος, το χέλι σε ψωμάκι,  το sasmimi, αλλά κι ένα δροσερό ceviche με τόνο και σολομό. 

Στη συνέχεια, θα δείτε μια ειδική στήλη που ονομάζεται «Κάτι να τσιμπήσουμε»: εδώ πρωταγωνιστούν αστακομακαρονάδες, σούπες και μπουγιαμπέσες, αλλά και η μπραντάδα Σαντορίνης, μια παραδοσιακή συνταγή του κυκλαδίτικου νησιού με μπακαλιάρο, τομάτα και σκόρδο. Μπορείτε, φυσικά, πάντα να επιλέξετε από την τράτα, ψαριά ανάλογα με την εποχή, που θα σας τα φτιάξουν όπως τα θέλετε.

Να ξέρετε ότι εδώ τα πάνε πολύ καλά με το τηγάνι, στο οποίο χρησιμοποιούν αγνό παρθένο ελαιόλαδο και ηλιέλαιο. Η πιο τολμηρή κατηγορία, όμως, λέγεται «Τ’ αντέχεις» κι εδώ ο Βασίλης δίνει ρέστα, συνδυάζονται το κρέας και το ψάρι στη λογική του surf and turt. 

Φαρφαλίνες με σαλσίτσια και μύδια (για δύο άτομα), τατάκι μοσχάρι-τούνα, τραχανάς με γαρίδες, σπεκ και μετσοβόνε, μπιφτέκια Black Angus με καπνιστό Χέλι κι ένα φιλέτο γοργόνας, που συνδυάζει τον αστακό με το Rib eye, μαρτυρούν τη φαντασία του σεφ.

Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα συνοδεύσετε με σαλάτες, όπως η κυκλαδίτικη με ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, κάππαρη και ξινομυζήθρα από την Άνδρο, η πιο λιτή με τα ντοματίνια και τα καπαρόφυλλα, ή η ιδιαίτερη ceasar ‘s που αντικαθιστά το κοτόπουλο με βουτυρόψαρο.

 Στην κάβα, τώρα, ο Γιώργος έχει κάνει μια εξαιρετική επιλογή από ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα, ούζα και τσιπούρα, αλλά και αποστάγματα που εντυπωσιάζουν, όπως το φραγκόσυκο του Σιγάλα, που ενδείκνυται και για χωνευτικό.

 Οπότε αν ήδη νοσταλγείτε το καλοκαίρι, ετοιμαστείτε για μικρέςγαστρονομικές διακοπές στο κέντρο της πόλης: η ομάδα της Αιόλου θα σας πάει μακριά.

Αιόλου 68,  Αθήνα, 2103247925