Φωτογραφία: Facebook/ Λεωνίδας Κουρσούμης
Φωτογραφία: Facebook/ Λεωνίδας Κουρσούμης
15|04|2019 12:00
SHARE
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ

Ο Λεωνίδας Κουρσούμης δημιούργησε ένα βιβλιοπωλείο-παλαιοπωλείο που ανήκει στους άστεγους


Ο κύριος Λεωνίδας Κουρσούμης έτυχε να βρεθεί άστεγος όταν έχασε τη δουλειά του στον εκδοτικό οίκο όπου εργαζόταν.

Δεν ήθελε να επιβαρύνει κανέναν ζητώντας δανεικά, σύνταξη δεν μπορούσε να βγάλει γιατί του έλειπαν κάποια ένσημα, οπότε όταν έμεινε χωρίς χρήματα και δεν μπορούσε να πληρώσει το ενοίκιό του, κατέληξε να κοιμάται έξω -ευτυχώς ήταν καλοκαίρι όπως λέει χαμογελώντας- και να τρώει στα συσσίτια. Μέχρι που μια παλιά του συνάδελφος τού παραχώρησε μια προσωρινή στέγη στα Πατήσια. Προσπαθώντας να βρει μια λύση στα προβλήματά του, αλλά και μια οικονομική διέξοδο, σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα παλαιοπωλείο-βιβλιοπωλείο που να ανήκει στους άστεγους.

«Ήταν μια απλή σκέψη, τίποτα περισσότερο, απλώς για να έχουν κάποιοι άνθρωποι μια δουλειά και μια στέγη μέσα από τη δουλειά που κάνουν. Προσπαθώ όσο μπορώ να το στηρίξω αυτό το εγχείρημα, μέσα από την εμπειρία που έχω στον συγκεκριμένο  χώρο, του παλαιοβιβλιοπωλείου», μας εξηγεί. 

Εκείνη την περίοδο, άλλωστε, περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας, συχνά έβρισκε σε κάδους σκουπιδιών πεταμένα βιβλία, που μάζευε και στη συνέχεια, τα πουλούσε στο Μοναστηράκι για να βγάζει ένα χαρτζιλίκι, οπότε με έναν τρόπο αυτές οι διαδρομές του έδωσαν την ιδέα.

Φωτογραφία: Facebook/ Λεωνίδας Κουρσούμης
Φωτογραφία: Facebook/ Λεωνίδας Κουρσούμης

«Η ζωή στους δρόμους είναι αφόρητα δύσκολη, έκανα, όμως, πέτρα την καρδιά μου και προσπαθούσα να προχωρήσω. Τώρα είμαι πιο αισιόδοξος, αλλά όταν είσαι στον δρόμο είναι σκληρό, αυτή η αίσθηση να μην ξέρεις τι σου ξημερώνει...Το μόνο που σκεφτόμουν είναι πώς θα μπορούσα να διορθώσω αυτό που είχε συμβεί», εξομολογείται. Όταν, λοιπόν, γνώρισε τον Αντώνη και τον Αλέξανδρο-  οένας βρέθηκε στους δρόμους μετά από ένα δύσκολο διαζύγιο, ο άλλος όταν λόγω της κρίσης αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο στην επιχείρηση που διατηρούσε- οργανώθηκαν και όπως οι «Τρεις σωματοφύλακες» έβαλαν μπροστά το σχέδιό τους.

Κάπως, έτσι, το βιβλιοπωλείο των αστέγων πήρε σάρκα και οστά.

Μια ανάρτηση στο Facebook κινητοποίησε τον κόσμο και γρήγορα μαζεύτηκαν περίπου 3500 τίτλοι βιβλίων. Ήδη έχουν κάνει δυο bazaar μέσα στον Μάρτιο που είχαν μεγάλη επιτυχία:

«Και στα δυο ήρθαν πολλοί άνθρωποι κι έδειξαν ενδιαφέρον. Δεν είχαμε φιλοδοξίες να γίνει κάτι περισσότερο, αλλά εκτιμήσαμε ότι πήγε πολύ καλά και θέλουμε να συνεχίσουμε. Έχουμε υπολογίσει  ότι μέσα στις δυο επόμενες εβδομάδες θα είμαστε ανοιχτά καθημερινά από τις 10:00 -16:00 και θα είμαστε και οι τρεις στον χώρο για να  δείξουμε τα βιβλία στον κόσμο. Ίσως κάνουμε ένα ακόμα παζάρι το Σάββατο και την Κυριακή του Λαζάρου. Πάντως, είναι συγκινητικό ότι πολλοί μας αγκάλιασαν και έχουν την διάθεση να προσφέρουν.

Δεν έχουμε μεγαλεπήβολα σχέδια και το μόνο που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε έναν μόνιμο χώρο, ένα σημείο αναφοράς», συνεχίζει ο κύριος Λεωνίδας, χωρίς παράπονα και μεμψιμοιρίες. «Οι δομές και η πολιτεία μπορούν να κάνουν το δικό τους έργο, δεν ζητάμε τίποτα από κανέναν. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είμαι πρακτικός».

O Λεωνίδας Κουρσούμης/ Φωτογραφία: Λεωνίδας Κουρσούμης/Facebook
O Λεωνίδας Κουρσούμης/ Φωτογραφία: Λεωνίδας Κουρσούμης/Facebook

Στις μελλοντικές τους βλέψεις, μάλιστα, είναι να διευρυνθεί αυτό το «δίκτυο αλληλοϋποστήριξης», όπως το ονομάζουν, όχι μόνο με βιβλία, αλλά γενικότερα με παλιά αντικείμενα, που θα κατέληγαν στους κάδους.

Ο άστεγος πολύ πιθανόν, βρέθηκε στον δρόμο είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων από δικές του λάθος επιλογές του, όμως, δεν είναι περιθώριο, ούτε πρέπει να τον αποφεύγουμε και να κλείνουμε τα μάτια στην όλη κατάσταση.

Αυτή την περίοδο, το βιβλιοπωλείο στεγάζεται προσωρινά σε έναν χώρο στην Πειραιώς, στον αριθμό 132, που τους έχει παραχωρήσει ένας ιδιώτης για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Αυτό, όμως, που μας ενδιαφέρει είναι να συγκεντρωθούν κάποια χρήματα ώστε να μπορούμε να βρούμε έναν χώρο μόνιμο. Δεν θέλουμε να είναι αυτό το εγχείρημα μια φωτοβολίδα, θέλουμε να δέσει και να έχει μια σταθερή πορεία».

Το εντυπωσιακό είναι ότι εδώ θα ανακαλύψετε μικρούς θησαυρούς: σπάνιες εκδόσεις από οίκους που πια δεν υπάρχουν, βιβλία που δύσκολα θα βρείτε στα ράφια των εμπορικών, λεξικά και εγκυκλοπαίδειες, ακόμα και καινούργια βιβλία σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές- για παράδειγμα, ένα βιβλίο που θα κόστιζε 15 ευρώ, μπορείτε να το πάρετε ακόμα και με δυο ευρώ, ενώ τα βιβλία που φτάνουν στα χέρια τους και δεν είναι σε καλή κατάσταση δίνονται στην ανακύκλωση.

Φωτογραφία: Facebook/ Λεωνίδας Κουρσούμης
Φωτογραφία: Facebook/ Λεωνίδας Κουρσούμης

Ο κύριος Λεωνίδας πιστεύει ότι είναι δύσκολο να ακολουθήσουν κι άλλοι αυτόν τον δρόμο αλλά ελπίζει να δώσει την ελπίδα σε αρκετούς ακόμα να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

«Πραγματικά θα ήταν ευχής έργο αν συμβεί κάτι ανάλογο και σε άλλες μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα. Στις μικρότερες λόγω κοινωνικής δομής δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε κάτι τέτοιο να είναι εφικτό. Η ελπίδα, όμως, είναι η  κινητήριος δύναμή μας. Το βασικό  είναι να μιλήσει κανείς ανοιχτά γι’ αυτό που περνάει και κυρίως με αξιοπρέπεια. Ο άστεγος -κακά τα ψέματα- ,πολύ πιθανόν, βρέθηκε στον δρόμο είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων από δικές του λάθος επιλογές του, όμως, δεν είναι περιθώριο, ούτε πρέπει να τον αποφεύγουμε και να κλείνουμε τα μάτια στην όλη κατάσταση».

Φωτογραφία: Facebook/ Λεωνίδας Κουρσούμης
Φωτογραφία: Facebook/ Λεωνίδας Κουρσούμης

Κι αυτή η αξιοπρέπεια χαρακτηρίζει τον κύριο Λεωνίδα  και τους συνοδοιπόρους του. Γι’ αυτό το βιβλιοπωλείο των αστέγων δεν δέχεται χρήματα, ούτε έχει κάποιο τραπεζικό λογαριασμό.

Αν θέλετε να το στηρίξετε μπορείτε να προσφέρετε βιβλία, να δηλώσετε εθελοντική υποστήριξη, ή ακόμα καλύτερα, να γίνετε πελάτες του.

Όσοι ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν στην προσπάθεια, μπορούν να το πράξουν επικοινωνώντας μέσω email στο booksleonis@yahoo.gr ή στο τηλέφωνο 6977239766