Κουρδιστή Μαϊμού/ Facebook
Κουρδιστή Μαϊμού/ Facebook
15|04|2019 12:00
SHARE
ΚΟΥΡΔΙΣΤΗ ΜΑΪΜΟΥ

Κουρδιστή Μαϊμού: Ένα «bistro colonial» είναι η νέα άφιξη στου Ψυρρή


Toν προηγούμενο Ιανουάριο, ένα από τα πιο ιταλικά εστιατόρια της πόλης, το «Cosa Nostra» επί της Αγίας Θέκλας στου Ψυρρή κατέβασε ρολά.

Όμως, ο πολυμήχανος και πολυταξιδεμένος, Μιχάλης Τάσσης, είχε ήδη αποφασίσει το επόμενο βήμα.

Έτσι η «Κουρδιστή Μαϊμού», ένα «bistro colonial», όπως την ονομάζει ο ιδιοκτήτης της, μόλις άνοιξε στον ίδιο ακριβώς χώρο, -που πλέον ανακαινίστηκε-, υπόσχεται να μας κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα από ένα πολυεθνικό μενού.  

«Ο κύκλος του Cosa Nostra ένιωσα ότι είχε τον κύκλο του κι επειδή έχει αλλάξει το εστιατοριακό concept παγκοσμίως, ο κόσμος, δηλαδή, προτιμάει τα πιο casual μέρη, δημιουργήθηκε η Κουρδιστή Μαϊμού. Έτσι, λεγόταν ένα παλαιοπωλείο που το είχε «ο Μάκης ο Νοικοκύρης». Για μένα, αυτός ο άνθρωπος ήταν κάτι σαν μέντορας. Από εκεί αγόρασα τα πρώτα μου εμαγιέ και πολλές διαφημίσεις, αυτά τα διαμάντια του δρόμου, όπως τα λένε οι συλλέκτες. Κι επειδή ο Μάκης δεν είναι πια στη ζωή, έδωσα αυτό το όνομα στο εστιατόριο, τιμής ένεκεν. Άλλωστε, πάντα τα μαγαζιά που φτιάχνω έχουν έναν προσωπικό χαρακτήρα», μου εξηγεί ο Μιχάλης.

Γνωστός ταξιδευτής ο ίδιος, συγκέντρωσε αντικείμενα από τις περιπλανήσεις ανά την υφήλιο, που χρόνια μάζευε στην αποθήκη του, δημιουργώντας ένα χαρμάνι γεύσεων και πολιτισμών.  

Must της διακόσμησης, τα τραπεζάκια- βαλίτσες, έτοιμα προς αναχώρηση, αλλά και τα αφράτα χειροποίητα χαλιά που δημιουργούν μια cozy ατμόσφαιρα, ενώ από τα ηχεία ακούγεται world music. 

Στον τοίχο, ένα πορτρέτο του Χεμινγουέι από το εξώφυλλο του περιοδικού «Life» του 1961 έχει αντικαταστήσει τον Φρανκ Σινάτρα, μιας κι ο «γέρος και η θάλασσα» είναι από τα βιβλία που έχουν επηρεάσει πολύ τον Μιχάλη. Παραδίπλα στέκονται λούτρινες μαϊμούδες των 60s, μια ταμπέλα που γράφει «Πωλούνται πίθηκοι Ιάβας»–, μέχρι αφίσες από την Καμπότζη, ακόμα βαλσαμωμένα ζώα.  

Στο υπόγειο, θα βρείτε ένα εξωτικό tattoo shop σαν αυτά που συναντάει κανείς στα λιμάνια της Κεντρικής Ασίας, το οποίο έχει αντικαταστήσει το μπαρμπέρικο των μαφιόζων, ενώ στο πατάρι, εκεί που άλλοτε βρισκόταν το γραφείο του «Νονού», πλέον μπορείτε να δείτε μια σκηνή Βεδουίνων, με βενετσιάνικους καθρέφτες και μαξιλάρες για πιο πριβέ καταστάσεις.

Την κουζίνα την έχει στήσει ο Μιχάλης, συνδυάζοντας διαφορετικές γαστρονομικές παραδόσεις -ιαπωνική ιταλική, τούρκικη, ακόμα και καντονέζικη. Άλλωστε, η Μαϊμού που είναι και κρυφή θαυμάστρια του Γκιούλιβερ, όπως μαθαίνουμε, επέλεξε τα αγαπημένα της πιάτα από τις χώρες σταθμούς στην περιπέτειά της και τα έφερε στην Αθήνα για να τα μοιραστεί μαζί σας. 

Βέβαια, έχουν κρατήσει και κλασικά πιάτα του «Cosa Nostra» -κάποια ορεκτικά, ζυμαρικά και την αγαπημένη πίτσα-, που μπορείτε να μοιραστείτε στη μέση. 

Δοκιμάστε, επίσης, το ρυζάκι της Ινδοκίνας στο γουόκ με γαρίδες και λαχανικά,το σνίτσελ «Χιροχίτο», το Κωσταντινουπολίτικο «μοσχαράκι του Pandeli» (ένα χουνκιάρ μπεγιερντί εμπνευσμένο από το εμβληματικό πιάτο του ομώνυμου εστιατορίου στην Αγορά των Μπαχαρικών) αλλά και το «καλαμάκι του Κιότο» σε στιλ yakitori.

Θα βρείτε, επίσης, ένα πιάτο που πλέον έχει ξεχαστεί, το «κοτόπουλο Κιέβου, που ο Μιχάλης έφαγε σε ένα ξενοδοχείο στο Κατμαντού από τον διάσημο Ρώσο σεφ, Μπόρις.

Για επιδόρπιο -είναι όλα handmade- έχετε να επιλέξτε ανάμεσα σε μια τάρτα βερίκοκο με φιστίκι Αιγίνης, ένα δροσερό cheesecake με γιαούρτι, brownies  με μους σοκολάτας και φουντούκι γκρατινέ, ένα ελαφρύ μπανόφι και μια crème brulle με lemongrass και τζίντζερ.

Στο μπαρ, που πλέον έχει μεγαλώσει, θα βρείτε έξι πρωτότυπα κοκτέιλ με τη σφραγίδα της Barphilosophy, τα οποία μπορείτε να συνδυάσετε με finer food, όπως ένα πλατό καντονέζικων ορεκτικών.

Δοκιμάστε το «Raffles Hotel outsider cocktail», εμπνευσμένο από το ταξίδι της μαϊμούς στην Σιγκαπούρη, τη μοναδική συνταγή του  «Hemingway Daquiri», που ο Μιχάλης ανακάλυψε στην Κούβα, συχνάζοντας στο El Floridita, το αγαπημένο μπαρ του συγγραφέα, αλλά και το πιο ωραίο Mai Tai  του κόσμου που τυχαία  ήπιε ένα βράδυ στο Trader Vic.

Η «Κουρδιστή Μαϊμού» όμως είναι και φιλότεχνη, γι' αυτό συχνά εδώ θα διοργανώνονται μουσικές βραδιές,.

Αγίας Θέκλας 5, Μοναστηράκι, 2103310900