Opera Quarta: Στο ιταλικό της Κριεζώτου, βρήκαμε την πιο crispy και αέρινη πίτσα του κέντρου | 0 bovary.gr
Opera Quarta: Στο ιταλικό της Κριεζώτου, βρήκαμε την πιο crispy και αέρινη πίτσα του κέντρου | 0 bovary.gr
07|05|2019 12:00
SHARE
OPERA QUARTA

Opera Quarta: Στο ιταλικό της Κριεζώτου, βρήκαμε την πιο crispy και αέρινη πίτσα του κέντρου


Μια απλή επίσκεψη στο Opera Quarta, το ιταλικό της Κριεζώτου -στην καρδιά της Αθήνας- μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε γαστρονομική εμπειρία. 

Στον αριθμό 4 της Κριεζώτου μια διακριτική πινακίδα αναγράφει το όνομα του εστιατορίου. Opera Quarta. Το τζάμι της εισόδου που αφήνει το φυσικό φως να μπαίνει στο χώρο, καμουφλάρει το εσωτερικό κρατώντας τα αδιάκριτα βλέμματα απ’ έξω.

Η πόρτα ανοίγει και το προσωπικό σε υποδέχεται εγκάρδια. Όχι με ψεύτικο χαμόγελο αλλά με μια πραγματική, υποδειγματική ευγένεια. Στα πρώτα βήματα που θα κάνεις στο εσωτερικό θα σηκώσεις αναπόφευκτα το κεφάλι ψηλά. Η οροφή με τους επιβλητικούς χάρτινους κυλίνδρους που παραπέμπει στις περιγραφές φουτουριστικών μπαρ από τα βιβλία του Χαρούκι Μουρακάμι, είναι χαρακτηριστικό του Opera Quarta και δημιουργία των ΚΚ Architects, της Μαρίας Κοκκίνου και του Ανδρέα Κούρκουλα. Η σιδερένια κόκκινη σκάλα στο βάθος που οδηγεί στο πατάρι και οι έξυπνα τοποθετημένοι καθρέφτες στην αρχή της, κλείνουν το μάτι στις αισθήσεις σου δημιουργώντας ένα ευχάριστο illusion.

Ακόμη κι αν έχεις κλείσει τραπέζι, αξίζει να καθίσεις για λίγο στο εντυπωσιακό μπαρ του Opera Quarta απολαμβάνοντας εκεί το απεριτίφ σου. Πιθανότατα θα μπεις στον πειρασμό να μετρήσεις (και εσύ) τα μπουκάλια που αποκτούν νέον χρώματα από το λευκό φως στα ράφια. Θα έλεγε κανείς ότι σε γενικές γραμμές το all day ristorante, έχει καταφέρει να ισορροπήσει τον μιλανέζικο αέρα με το αθηναϊκό urban στοιχείο. 

Στο δια ταύτα, δηλαδή στο μενού που επιμελείται ο Ελληνομιλανέζος σεφ Εμμανουέλε Νοτσίτο θα συναντήσεις εξαιρετικά δομημένα ιταλικά πιάτα με ολόφρεσκες πρώτες ύλες.

Για αρχή δοκίμασε το βελούδινο καρπάτσιο μοσχαριού με πράσινη σαλάτα, παρμεζάνα και κρέμα άγριας ρόκας, ή το διάσημο χταπόδι με μους κουνουπιδιού που λιώνει στο στόμα. Η πάντα εξυπηρετική Φωτεινή (όνομα και πράγμα) θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το ιδανικό κρασί για να συνοδεύσεις τα πιάτα σου από την ενημερωμένη λίστα του εστιατορίου. Στα συν οι τιμές, που ξεκινούν από τα 19 ευρώ το μπουκάλι. 

Οι σαλάτες στον κατάλογο πολλές και για κάθε διάθεση. Θα σε ενθουσιάσει η τρίχρωμη βασιλική κινόα με καπονάτα λαχανικών, μπουράτα και πέστο βασιλικού. Και αν θεωρείς ότι τα πράγματα μέχρι εδώ είναι απλά, να σε ενημερώσω πως μόλις τώρα ξεκινούν τα δύσκολα, αφού για κυρίως θα χρειαστεί να επιλέξεις ανάμεσα στα εξής (δικά μου αγαπημένα): Πίτσα, πάστα, κοτολέτα. 

Φιλική συμβουλή: Το καλύτερο που έχεις να κάνεις σε αυτή την περίπτωση είναι να τα δοκιμάσεις όλα.

Ας ξεκινήσουμε με την πίτσα (μαργαρίτα) η οποία καταναλώνεται σε χρόνο που θα ζήλευε ο Γιουσέιν Μπολτ. Ζύμη λεπτή, τραγανή, σχεδόν αέρινη υποδέχεται την κόκκινη αρωματισμένη με βασιλικό σάλτσα και τη λιωμένη μοτσαρέλα. Η γεύση της σαν ιταλικό ποίημα, κρατά όλες τις ισορροπίες σε κάθε μπουκιά. Στέκεται άνετα ως κυρίως, αν η παρέα απαιτεί βραδιά με αυθεντικές ιταλικές πίτσες. Άλλες κορυφαίες επιλογές, η Prosciutto e Parmigiano, με προσούτο κρούντο Πάρμας και παρμεζάνα ωρίμανσης 30 μηνών, αλλά και η -έκπληξη- πίτσα Cesare, με μοτσαρέλα, ψητό κοτόπουλο, μπέικον, παρμεζάνα ωρίμανσης 30 μηνών, σάλτσα Caesar’s και άισμπεργκ. 

Η πάστα είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του Opera Quarta όπως μας εξηγεί ο ιδιοκτήτης Χάρης Πενθερουδάκης. Πράγματι, οι επιλογές στον κατάλογο καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ιταλικής γαστριμαργικής κουλτούρας.

Στα τοπ πιάτα του all day ristorante, το Linguine Lime. Μια έκρηξη λεμονιού σε κάθε μπουκιά από τα βουτυράτα, βρασμένα όπως πρέπει, λιγκουίνι. Must είναι επίσης και η Linguine alla Carbonara με λαρδί, παντσέτα αγριόχοιρου, παρμεζάνα και αυγό. 

Ιδιαίτερη θέση στον κατάλογο και τις καρδιές των θαμώνων έχει και η Cotolleta alla Milanese con Filetto di Manzo. Κοτολέτα από φρέσκο φιλέτο μοσχαριού με πουρέ πατάτας. 
Και φυσικά δεν τελειώνουμε εδώ. Ο κατάλογος έχει ακόμη, ψάρι, σούπες και επιλεγμένα πιάτα με κρέας που αξίζει να δοκιμάσεις.

Αν μετά από όλα αυτά αποφασίσεις να πάρεις και επιδόρπιο, επίλεξε ανάμεσα στο διάσημο τιραμισού (στο οποίο ορκίζονται οι γνώστες) και στο παγωτό με χοντρό αλάτι που θα σε ενθουσιάσει.  

 

Το Opera Quarta είναι το ιταλικό στέκι του κέντρου και η καλύτερη στάση πριν το θέατρο. Τα δύο πάρκινγκ που υπάρχουν σε απόσταση αναπνοής είναι η λύση για εσένα που κατεβαίνεις στο κέντρο με το αυτοκίνητό σου. 

Extra Tip: Από τη Δευτέρα 13 Μαϊου, το Opera Quarta καθιερώνει Aperitivo time από τις 18.00 έως τις 20.30 με νοστιμιές από την φίνα κουζίνα του εστιατορίου και -πέρα από το Aperol Spritz- μοναδικά cocktail μόνο για την περίσταση, όπως το Dante’s Bicicletta, το Milano-Torino, το Sgroppino και το Americano.

Οι τιμές κυμαίνονται από 15 έως 35 ευρώ το άτομο. 
Κριεζώτου 4 Αθήνα 

Instagram/OperaQuarta