Kulich/ Shutterstock
Kulich/ Shutterstock
27|04|2019 14:40
SHARE
ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ

Colomba de Pasqua στην Ιταλία, Capirotada στο Μεξικό -Πασχαλινά εδέσματα από όλο τον κόσμο


Μπορεί εμείς για τον εορτασμό του Πάσχα να φτιάχνουμε κουλουράκια και τσουρέκια, ως σύμβολο ζωής, μιας και το «αλεύρι ζωντανεύει» και μεταμορφώνεται σε άρτο, ενώ το σχήμα τους –η κλασική δηλαδή  πλεξούδα-  θεωρείται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα σύμφωνα με την παράδοση, και από το τραπέζι μας δεν λείπει το ψητό αρνί και η μαγειρίτσα, όμως, σε άλλα μέρη του κόσμου υπάρχουν άλλα ήθη κι έθιμα, οπότε και οι γεύσεις διαφέρουν.

Στην Κύπρο, για παράδειγμα, το Μεγάλο Σάββατο βγάζουν φλαούνες, ένα είδος τυρόπιτας, που ανάλογα την περιοχή μπορεί να είναι αλμυρή ή γλυκιά με σταφίδες και κυρίως δίνεται ως κέρασμα στα παιδιά που τραγουδούν από σπίτι σε σπίτι τραγούδια για την Ανάσταση.

Έτερον αδελφικό έθνος οι Ρώσοι ετοιμάζουν  το παραδοσιακό γλυκό Pashka,- γευστικά μοιάζει με κέικ αλλά έχει την υφή τσουρεκιού - που γίνεται από τυρί, έχει σχήμα πυραμίδας, και συνήθως διακοσμείται με σύμβολα, όπως τα αρχικά XB της φράσης “Христос воскресе”, που σημαίνει «Χριστός Ανέστη». Είναι εξαιρετικά πολύπλοκο στην κατασκευή του και απαιτεί ώρες προετοιμασίας, όμως, θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι του γιορτινού τραπεζιού.

 

 Στη Σλοβενία και την Κροατία φτιάχνουν το pinca, ένα γλυκό ψωμί που έχει πάνω του χαραγμένο το σχήμα του Σταυρού, και ξεκινούν να το ετοιμάζουν με την λήξη της Σαρακοστής. 

 

Pinca/ Shutterstock
Pinca/ Shutterstock

Το Kulich που θα το συναντήσουμε σε αρκετές ανατολικές χώρες της Ευρώπης, όπως στην Γεωργία ή την Ουκρανία, είναι ένα κέικ με  γλάσο, διακοσμημένο με πολλά και περίτεχνα στολίδια.

Οι πιστοί κατά την παράδοση το παίρνουν μαζί τους στην εκκλησία για να ευλογηθεί, πριν το μοιραστούν με την οικογένειά τους. 

Στην Ιταλία, τώρα, και κυρίως στην περιοχή της Τοσκάνης, θα βρείτε το Colomba de Pasqua – το «Περιστέρι του Πάσχα», όπως είναι η ακριβής του μετάφραση- ένα κέικ με φρούτα γλασέ που έχει το σχήμα του πτηνού της ειρήνης. Μάλιστα, μια παραλλαγή του συναντάμε και στην Κέρκυρα ως Κολομπίνα.

Αντίστοιχα,οι Ισπανοί καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας σερβίρουν το Mona de Pascua, ένα ψωμί  με αλεύρι, μαγιά, γάλα, αυγό, βούτυρο και ζάχαρη, που θυμίζει κάπως το ντόνατ, στο κέντρο του οποίου τοποθετούν ένα ή δυο βρασμένα αυγά.

Αυτά τα αυγά πρέπει να τσουγκρίσουν με το κεφάλι ενός αγαπημένου προσώπου, πράγμα που σύμφωνα με την παράδοση δηλώνει την Ανάσταση.

Mona de Pascua/ Φωτογραφία: Shutterstock
Mona de Pascua/ Φωτογραφία: Shutterstock

Οι Βρετανοί τώρα τιμώντας τους δώδεκα Αποστόλους φτιάχνουν τα Hot cross buns, γλυκά κεϊκάκια από δώδεκα αμυγδαλόπαστες, που γεμίζονται με φρούτα και στην κορυφή έχουν το σχήμα του Σταυρού. 

 

Μάλιστα ο θρύλος λέει ότι θα παραμείνουν φρέσκα όλο τον χρόνο αν  κρεμαστούν στην κουζίνα, και θα προφυλάσσουν το σπίτι από κάθε κακό. Hot cross buns συναντάμε επίσης στην Ινδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία αλλά και τον Καναδά.

Κάτι σαν τον δικό μας σιμιγδαλένιο χαλβά, αλλά με φιστίκια τρώνε οι Βραζιλιάνοι την ημέρα του Πάσχα, που το ονομάζουν Ρaçoca de Amendoim  και το σερβίρουν σε κυλίνδρους ή μπάρες.

 

 

Οι Μεξικανοί, από την άλλη, τιμούν τον  Χριστό με μια Capirotada, ένα είδος ψωμιού με σταφίδες, κανέλα, γαρύφαλλο και τυρί  που μοιράζεται την Μεγάλη Παρασκευή.

Το κάθε ένα από αυτά τα υλικά συμβολίζει τα πάθη του Κυρίου: τα γαρύφαλλα δηλώνουν τα καρφιά στον σταυρό, τα στικ κανέλας τον σταυρό και το ψωμί το σώμα του Ιησού.   

 Capirotada/Shutterstock
Capirotada/Shutterstock

Όσο αφορά στα φαγητά , στην Γερμανία την Μεγάλη Πέμπτη  που είναι γνωστή και σαν «Πράσινη Πέμπτη», καθώς  τρώνε μόνο πράσινες τροφές, δημοφιλής είναι η Chervil soup, που ενδείκνυται και όσους νηστεύουν. 

 

Φτιάχνεται από μυρώνια, ενώ πολλοί προσθέτουν αρακά, σπανάκι ή άλλα λαχανικά.

Στην  Ιβηρική Χερσόνησο, τρώνε το Hornazo, μια κρεατόπιτα που συναντάται κυρίως στις επαρχίες της Salamanca και Ávila, ενώ οι Αμερικανοί φτιάχνουν μια παρόμοια πίτα, γεμισμένη με αρνί ψητό.

 

 

Στη Νάπολη, πάλι, το έθιμο θέλει να  μαγειρεύουν casatiello, ένα ψωμί γεμιστό με κρέας, γεμάτο με αυγά που ψήνονται ακριβώς στη ζύμη.

Casatiello/ Shutterstock
Casatiello/ Shutterstock

Στην Πολωνία θα δοκιμάσετε τα  jajka faszerowany,  δηλαδή, γεμιστά αυγά,

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @mswillemeasy στις 20 Απρ, 2019 στις 5:33 πμ PDT

αλλά και τη Ïurek, μια σούπα με λουκάνικο και ρύζι, ενώ για επιδόρπιο σερβίρουν abka wielkanocna, ένα κέικ με δεκαπέντε αυγά, αλλά και mazurek królewski, μια επίπεδη ζύμη που καλύπτεται με πάστα αμυγδάλου, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Αν, λοιπόν, είστε από τους τυχερούς που αυτό το Πάσχα θα ταξιδέψουν εκτός συνόρων δεν έχετε παρά να αναζητήσετε αυτές τις ιδιαίτερες συνταγές και να γνωρίσετε τη γαστρονομική παράδοση της χώρας που θα επισκεφτείτε.