Μπορεί εμείς για τον εορτασμό του Πάσχα να φτιάχνουμε κουλουράκια και τσουρέκια, ως σύμβολο ζωής, μιας και το «αλεύρι ζωντανεύει» και μεταμορφώνεται σε άρτο, ενώ το σχήμα τους –η κλασική δηλαδή πλεξούδα- θεωρείται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα σύμφωνα με την παράδοση, και από το τραπέζι μας δεν λείπει το ψητό αρνί και η μαγειρίτσα, όμως, σε άλλα μέρη του κόσμου υπάρχουν άλλα ήθη κι έθιμα, οπότε και οι γεύσεις διαφέρουν.
Στην Κύπρο, για παράδειγμα, το Μεγάλο Σάββατο βγάζουν φλαούνες, ένα είδος τυρόπιτας, που ανάλογα την περιοχή μπορεί να είναι αλμυρή ή γλυκιά με σταφίδες και κυρίως δίνεται ως κέρασμα στα παιδιά που τραγουδούν από σπίτι σε σπίτι τραγούδια για την Ανάσταση.
Έτερον αδελφικό έθνος οι Ρώσοι ετοιμάζουν το παραδοσιακό γλυκό Pashka,- γευστικά μοιάζει με κέικ αλλά έχει την υφή τσουρεκιού - που γίνεται από τυρί, έχει σχήμα πυραμίδας, και συνήθως διακοσμείται με σύμβολα, όπως τα αρχικά XB της φράσης “Христос воскресе”, που σημαίνει «Χριστός Ανέστη». Είναι εξαιρετικά πολύπλοκο στην κατασκευή του και απαιτεί ώρες προετοιμασίας, όμως, θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι του γιορτινού τραπεζιού.